Bandarawela

(Kaart)

Bandarawela (65.000 inw.) ligt op 1.230m. hoogte in de bergen in centraal Sri Lanka. Het is een stadje met nog veel kenmerken uit de Britse koloniale tijd. Door het gematigde klimaat (gemiddelde 20°-25° C.) is het een is het een populaire vakantiebestemming voor mensen die Nuwara Eliya te koud vinden. Bandarawela is zeer multicultureel en je zal er vele kappelletjes vinden van verschillende godsdiensten. De omgeving van Bandarawela is groen en natuurrijk en bezaaid met vele thee plantages. Daarnaast bevat deze omgeving de mooiste en grootste watervallen van Sri Lanka. Mooie dorpjes dichtbij zijn Ella, Demodara en Haputale.

  • De Bambarakanda waterval die langs de rots naar beneden komt.
  • De demodara spoorbrug met de negen bogen.
  • De Ravana waterval bij Ella loopt tussen de bergen naar beneden
  • Het treinstation van Bandarawela vanaf het spoor gezien
v.l.n.r.: Bambarakanda waterval | Demodara brug | Ravana waterval - Ella | Treinstation Bandarawela .

Bezienswaardigheden

Het hoofd van de Boeddha beeld uitgehouwen bij Dowa rots tempel in Bandarwela

Dowa rots tempel

Locatie: 6km vanaf centrum – 10 minuten rijden | Categorie: Cultuur en Historie

De Dowa rots tempel is ongeveer 2.000 jaar oud. De tempel heeft mooie versieringen bij de ingang en schilderingen uit het Kandy tijdperk. Tevens is er een 11,5m. hoog Boeddhabeeld uit een rots gehouwen. Daarnaast zijn er twee stoepa’s, waarvan één binnen in de tempel.

De Bambarakanda waterval vanaf de onderkant naar boven gezien.

Bambarakanda waterval

Locatie: 28km vanaf centrum – 30 minuten rijden | Categorie: Natuur

De Bambarakanda is met 263m. de hoogste waterval van Sri Lanka. Het water komt van de Horton Plains, in september en oktober bevat de waterval het meeste water. De waterval bevindt zich in een dennenbos. De weg naar de waterval is moeilijk begaanbaar en enkel geschikt voor de ervaren wandelaar. Onderaan de waterval is een lodge waar je kunt bijkomen en iets kunt eten of drinken.

De Diyaluma waterval die over de rotsen naar beneden komt

Diyaluma waterval

Locatie: 40km vanaf centrum – 50 minuten rijden | Categorie: Natuur

De Diyaluma waterval is met 171m. de derde grootste waterval van Sri Lanka. De waterval wordt gezien als de mooiste waterval van Sri Lanka. Je kunt via de Poonagala weg naar deze waterval rijden. Je komt dan langs de vele Poonagala theeplantages.

Uitzicht over de bergen rondom Ella vanaf Ella Gap

Ella

Locatie: 14km vanaf centrum – 20 minuten rijden | Categorie: Natuur en Historie

Ella is een klein dorpje gelegen aan een vallei beroemd vanwege de uitzichten. Vanuit Ella Gap heb je een adembenemend uitzicht met een hoogte verschil van 1.000m. Op een heldere dag kan je tot aan de kust ver weg kijken. Het Ella treinstation is een mooi historisch station dat nog steeds in gebruik is. Vanuit Ella kan je ook makkelijk naar de Ravana waterval reizen.

Onderaan de Ravana waterval in Ella waar het water in een meertje komt

Ravana waterval

Locatie: 2km vanaf Ella – 30 minuten lopen | Categorie: Natuur

De Ravana waterval (84m. hoog) is de breedste waterval van Sri Lanka. De waterval loopt trapsgewijs uit een ovale holle rots. Onderaan de waterval kan je zwemmen in een meertje. Achter de waterval liggen de Ravana grotten.

Uitzicht vanaf Lipton's Seat in Haputale, met het naambordje op de voorgrond

Lipton’s Seat

Locatie: 20km vanaf centrum – 30 minuten rijden | Categorie: Natuur

Vanaf Lipton’s Seat, 10km buiten het plaatsje Haputale, ligt het uitzichtpunt Lipton’s Seat. Vanaf dit punt hebt je een 360° zicht over de gebergten in Sri Lanka. Vanaf de Dambatenne theeplantage is het een klim van 2,5 uur naar de uitkijkpost. Dit punt heeft één van de spectaculairste uitzichten van Sri Lanka.

Luchtfoto van de Demodara lus bij het Demodara treinstation

Demodara treinstation

Locatie: 16km vanaf centrum – 20 minuten rijden | Categorie: Architectuur en Historie

De treinverbinding van Colombo naar Badulla komt hier voorbij een interessant punt. Het spoor maakt hier een lus rond een berg en loopt onder het treinstation door. Dit is zo ontworpen om het extra hoogteverschil te overbruggen. Het treinstation staat ook wel bekend als de Demodara-loop.

Treinrit over de Demodara brug met de negen bogen. Deel van de trein inclusief de brug.

Demodara brug

Locatie: 18km vanaf centrum – 25 minuten rijden | Categorie: Architectuur en Historie

Naast de Demodara loop is er een tweede bouwkundige hoogstand in de treinverbinding van Colombo naar Badulla, de 100-jaar oude Demodara brug. De brug staat ook wel bekend als de ‘Nine Arch Bridge’, vanwege de negen bogen. De brug is gebouwd met stenen blokken en cement, zonder enige versterking van ijzer of beton.

Adisham Bungalow nabij Bandarawela met gele bloemen op de voorgrond

Adisham Bungalow

Locatie: 16km vanaf het centrum – 20 minuten rijden | Categorie: Historie

Het Adisham Bungalow (ook wel bekend onder de naam Adisham Monestary) is een groot granieten landhuis, gebouwd in 1931 door Sir Thomas Lister Valliers. Om het huis liggen tuinen en boomgaarden in Britse Stijl. Nu wordt het landhuis als klooster gebruikt door de katholieke kerk. Adisham is bekend geworden door zijn producten zoals: aardbeienjam, sinaasappelmarmelade, wilde guave jam en vers fruit siroop.

Activiteiten

Wandelen
De omgeving rond Bandarawela, Ella en Haputale is ideaal om te gaan wandelen. Er zijn veel watervallen in de omgeving en een mooie natuur. Sommige stukken, zoals de Bambarakanda waterval, zijn echter alleen geschikt voor de ervaren wandelaars.Theeplantage bezoeken
Rond Bandarawela liggen vele theeplantages. De meeste plantages zijn open voor bezoekers. Je kan hier een rondleiding krijgen op de plantage en in de fabriek. Vaak kan je ook verse thee direct bij de fabriek kopen.

Verblijf

In en rond Bandarawela zijn veel kleine hotels en guesthouses. Deze hotels en guesthouses hebben vaak ook een restaurant of barretje. Wil je een luxe 4- of 5 sterren hotel, dan zul je naar Nuwara Eliya (50km.) moeten gaan. Wel heb je in Bandarawela de mogelijkheid voor privé overnachting in een boutique hotel. Een voorbeeld hiervan is ‘the Dutch House’, waar je voor €200-€250 een 2-persoons overnachting hebt.

Bereikbaarheid

Auto
Bandarawela is goed bereikbaar met de auto. Vanaf Colombo is het ca. 3 uur rijden (A4/A16), vanaf Kandy circa 2 uur (A1/A5). Op een uur rijden van Bandarawela ligt het in de Britse koloniale stijl gebouwde Nuwara Eliya.

Bus
Vanaf Colombo vertrekt er dagelijks ieder uur een bus naar Badulla (lijn 99), deze bus stopt ook in Haputale en Bandarawela. De busrit duurt ongeveer 7 uur en kost 236 roepie.

Trein
Bandarawela is ook bereikbaar met de trein. Vanaf Colombo (Fort) vertrekken er dagelijks drie stoptreinen richting Badulla, deze maakt ook een tussenstop in Bandarawela. De treinrit duurt 8,5 uur. Kaartjes kosten: 3e klasse: 185 roepie, 2e klasse: 340 roepie en 1e klasse 620 roepie. Als je met de trein verder door rijdt kom je over de unieke Demodara lus en Demodara brug.