Anuradhapura

(Kaart)

Anuradhapura (57.000 inw.) ligt in noordelijk centraal Sri Lanka en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is een voormalige hoofdstad uit de tijd van de Srilankaanse koningen. Anuradhapura staat bekend om zijn goed gepreserveerde ruïnes van de oude Srilankaanse beschaving. De oude hoofdstad staat vol met stoepa’s (boeddhistische bouwwerken met relieken van een boeddhistische heilige), zoals de Ruwanweliseya stoepa en andere historische bouwwerken. Voor de boeddhisten is Anuradhapura een heilige stad. In deze stad werd na de introductie van het Boeddhisme in 246 v. chr. een jonge boom geplant afkomstig van de boom waaronder Boeddha zijn verlichting heeft bereikt. Deze boom zou nu naar zeggen de oudste boom ter wereld zijn. Anuradhapura valt samen met oa. Dambulla, Polonnaruwa en Sigiriya in de culturele driehoek van Sri Lanka

  • Een Boeddha beeld in de historische stad van Anuradhapura
  • De witte Thuparama tempel in anuradhapura
  • Ruwanweliseya stoepa in Anuradhapura met vier apen.
  • Een grote griel op de grond in het Wilpattu National Park
v.l.n.r.: Boeddha Beeld | Thuparama stoepa | Ruwanweliseya stoepa | Grote griel - Wilpattu National Park .

Bezienswaardigheden

De grote en heilige Sri Maha Bodhi boom in Anuradhapura

Sri Maha Bodhi

Locatie: 5km vanaf centrum – 10 minuten rijden| Categorie: Cultuur en Historie

De Sri Maha Bodhi is een bodhiboom die voortkomt uit de bodhiboom in Bodhgaya, India. Onder deze boom zou Boeddha verlichting hebben bereikt. De Sri Maha Bodhi komt voort uit de 2e generatie (de bodhiboom in Bodhgaya is inmiddels van de 6e generatie) en is daarmee de oudste boom ter wereld. Jaarlijks bezoeken duizenden boeddhistische pelgrims deze boom in Anuradhapura.

De witte Ruwaneliseya stoepa in Anuradhapura

Ruwanweliseya stoepa

Locatie: 6km vanaf centrum – 10 minuten rijden | Categorie: Cultuur en Historie

Ruwanweliseya stoepa, ook wel Grote Stoepa genoemd, in Anuradhapura is gebouwd in 161 v. Chr. door koning Dutugamunu. De stoepa is met een hoogte van 92m een van de hoogste monumenten ter wereld. De stoepa werd ontworpen met de leer van Boeddha in het achterhoofd. Om de witte koepel staan vier muren met olifant figuren erin. De koepel zelf staat voor de uitgestrektheid van de leer.

Uitzicht op de Aradhana Gala rots in Mihintale Sri Lanka

Mihintale

Locatie: 16km vanaf centrum – 20 minuten rijden | Categorie: Cultuur, Historie en Natuur

Mihintale is een berg net buiten Anuradhapura. Het is de geboorteplaats van het Boeddhisme in Sri Lanka en daarmee een belangrijk bedevaartsoord. Er zijn een aantal religieuze monumenten en gebouwen, waaronder de grote Aradhana Gala rots en de Maha Saya stoepa. Vanaf de Aradhana Gala rots heb je een prachtig uitzicht over het landschap rond Mihintale. Ieder jaar wordt er in juni het Poison Poya full moon festival gehouden waarbij duizenden boeddhisten de tempels weer tot leven brengen met kandelaren en vlaggen.

Vooraanzicht van de Isurumuniya rotstempel in Anuradhapura

Isurumuniya tempel

Locatie: 4,5km vanaf centrum – 10 minuten rijden | Categorie: Cultuur en Historie

De Isurumuniya tempel is een boeddhistische rotstempel uit de 3e eeuw v. Chr. en maakte oorspronkelijk deel uit van een kloostercomplex. De tempel heeft een aantal beelden, waaronder een zittende Boeddha. Bij de ingang van de tempel ligt een vijver. Boven de vijver zijn olifanten in de rotsen uitgesneden Via trappen kun je boven op de rots boven de tempel komen. Hier heb je een mooi uitzicht over de omgeving van Anuradhapura.

De witte Thuparama stoepa in Anuradhphura

Thuparama stoepa

Locatie: 6km vanaf centrum – 10 minuten rijden | Categorie: Cultuur en Historie

De Thuparama stoepa in Anuradhapura is de oudste stoepa van Sri Lanka en de oudste nog zichtbare stoepa van de wereld, gebouwd in de 3e eeuw v. Chr. De omliggende zuilen zijn wel het meest herkenbare aan de stoepa’s. De stoepa is op een gegeven moment geheel verloren gegaan, maar in 1862 herbouwd.

De trap van de Kuttam Pokuna baden in Anuradhapura

Kuttam Pokuna

Locatie: 8km vanaf centrum – 15 minuten rijden | Categorie: Cultuur en Historie

De Kuttam Pokuna of ‘Tweeling bad’ in Anuradhapura zijn twee baden uit de 6e – 8e eeuw. De bijna identieke baden zijn gebouwd voor monniken. Via een filtreer systeem en een put werd het water gezuiverd. De monikken voerde hier hun rituele wassingen uit. De Kuttam Pokuna laat Singalese vakmanschap uit die tijd zien.

De koperen dak van de Brazen Palace in Anuradhapura.

Brazen Palace

Locatie: 5km vanaf centrum – 10 minuten rijden | Categorie: Cultuur en Historie

Vlak bij de Sri Maha Bodhi ligt het Brazen palace (‘Lovamahapaya’). Het is gebouwd in de 2e eeuw v. Chr. voor een Srilankaanse koning en daarna meerdere keren herbouwd. Op z’n top heeft dit paleis duizenden kamers gehad verdeeld over negen verdiepingen met een bronzen dak. Nu zijn daar slechts 1.600 granieten zuilen in 40 rijen van over.

Een moeraskrokodil ligt aan de oever van een meer in Wilpattu National Park

Wilpattu National Park

Locatie: 60km vanaf centrum – 1,5 uur rijden | Categorie: Natuur

Het Wilpattu National Park is het grootste natuur reservaat van Sri Lanka. Het park staat bekend om haar vele meertjes. Er leven hier 31 verschillende zoogdieren, waaronder luipaarden, olifanten, lippenberen en waterbuffels. Ook vind je er vele reptielen zoals de moeraskrokodil, de Bengaalse varaan, de Indiase Cobra, de tijgerpython , de zwartbuikaardschildpad en de Indische klepweekschildpad. Een jeep safari door dit reservaat is zeker de moeite waard.

Activiteiten

Wandelen
In Anuradhapura liggen de meeste bezienswaardigheden op loopafstand, waaronder de voor Boeddhisten belangrijke Sri Maha Bodhi. De vele stoepa’s, tempels en andere bouwwerken zijn gebouwd rondom door de koningen aangelegde vijvers. Hierdoor is Anuradhapura voor de cultuurliefhebber een ideale plek om rond te wandelen. Tevens kun je de Tuk Tuk nemen om sommige afstanden te overbruggen.

Winkelen
In de nieuwe stad van Anuradhapura kun je goed winkelen, ook heb je daar diverse food markets.
Rond de populaire bezienswaardigheden kun je vele souvenirwinkeltjes vinden. Zij bieden kleine replica’s, houten beeldjes, sieraden en andere spullen aan.Jeep Safari
In het Wilpattu National Park kun je een safari maken. Hier kun je de vele zoogdieren, reptielen en vogels bewonderen, waaronder olifanten, waterbuffels krokodillen en schildpadden. De prijs bedraagt circa 50 euro per persoon voor een safari van een halve dag.

Verblijf

Anuradhapura heeft een aantal low-budget hotels en guesthouse om te overnachten. De meeste van deze hotels en guesthouses hebben ook een restaurant of barretjes om te eten en drinken. Ben je op zoek naar meer luxe dan kun je beter naar het dichtbij gelegen stadje Habarana gaan. Hier zijn een aantal luxe verblijven te vinden en Habarana is een ideale uitvalsbasis voor de culturele driehoek (Anuradhapura, Dambulla, Polonnaruwa en Sigiriya) van Sri Lanka.

Bereikbaarheid

Auto
Anuradhapura is goed te bereiken met de auto vanuit Colombo en Kandy. Vanuit Colombo duurt een rit met de auto ca. 4 uur(A3/A12). Vanaf Kandy duurt de rit circa 3 uur (A9/A13).

Bus
Vanuit Colombo rijden er dagelijks de hele dag bussen naar Anuradhapura(lijnen 4, 15 en 57). De rit duurt ca. 6 uur en kost 191 roepie.

Trein
Vanuit Colombo(Fort) kun je de trein pakken richting Vavunia, deze stopt in Anuradhapura. De rit duurt circa 3 uur. De prijzen zijn: 3e klasse: 160 roepie, 2e klasse: 290 roepie en 1e klasse: 520 roepie.