Paphos

(Kaart)

Paphos is van origine een havenstad aan de westkust van Cyprus. Door de jaren heen is Paphos uitgegroeid tot een van de meest toeristisch plaatsen op het Griekse deel van Cyprus. Het is ook een stad met een rijke historie. Mede door die historie en de opgravingen die hier zijn gedaan is de hele stad opgenomen op de Unesco werelderfgoedlijst. Je kunt hier dan ook meer zien dan alleen het strand, de zee en het zwembad bij je hotel. Er zijn verschillende bezienswaardigheden die zeer zeker de moeite waard zijn zoals bijvoorbeeld, de koningsgraven, het Fort in de haven en de Aphrodites Rots.

  • Boten in de haven van Paphos Cyprus in de avond
  • Een sierschildpad in de Paphos Zoo Cyprus
  • Het Kasteel van Paphos in Cyprus
  • De rots van Aphrodite bij Paphos Cyprus
v.l.n.r.: Haven Paphos | Paphos Zoo | Kasteel van Paphos | Petra Tou Romiou .

Bezienswaardigheden

Strandtentjes op Faros Beach bij Paphos Cyprus

Faros Beach

Locatie: 3 km vanaf centrum Paphos – 10 minuten rijden | Categorie: Zon, Zee strand

Faros Beach is een goed onderhouden zandstrand ten westen van Paphos. Faros Beach wordt dagelijks schoon gemaakt en er zijn tijdens het hoogseizoen strandwachten aanwezig. Daarnaast wordt de kwaliteit van het water geregeld gecontroleerd. Op Faros Beach is het mogelijk om parasols en ligbedden te huren en de bereikbaarheid is goed. Dit alles maakt het ook een strand wat ideaal is voor gezinnen met kinderen.

Glijbaan in het Aphrodite Waterpark bij Paphos Cyprus

Aphrodite Waterpark

Locatie: 6 km vanaf centrum Paphos – 10 minuten rijden | Categorie: Attractiepark | Prijs: volwassen € 30 – kinderen € 17

Aphrodite Waterpark is een groot waterpark ten oosten van het centrum van Paphos. In dit park zijn verschillende zwembaden aanwezig, zoals een golfslagbad en wildwaterbaan. Daarnaast zijn er natuurlijk ook glijbanen, terrassen, restaurants en barretjes. Je kunt bij het Aphrodite Waterpark ook een duikles nemen.

Twee flamingos in de Paphos Zoo Cyprus

Paphos Zoo

Locatie: 20 km vanaf centrum Paphos – 20 minuten rijden | Categorie: Attractiepark | Prijs: volwassen € 15,50 – kinderen € 8,50

Paphos Zoo en vogelpark is een dierentuin. In deze dierentuin zijn verschillende dieren te zien waaronder vogels, zoogdieren en reptielen. Naast de dieren die te zien zijn in Paphos Zoo is er ook een museum, kinderboerderij en kunstgalerij. Uiteraard kan hier ook eten en drinken in de restaurants en bars en kan je souvenirs kopen.

Het zandstrand van Pachyammos Beach bij Paphos Cyprus in de ochtend

Pachyammos Beach

Locatie: 3 km vanaf centrum Paphos – 10 minuten rijden | Categorie: Zon, Zee strand

Pachyammos Beach is een zandstrand ten zuidoosten van het centrum van Paphos. Het is een goed onderhouden strand wat dagelijks schoongemaakt wordt. Gedurende het hoogseizoen zijn er diverse watersportactiviteiten te boeken en zijn er ligbedden en parasols te huur. Daarnaast zijn er in het hoogseizoen strandwachten aanwezig. Dit alles maakt Pachyammos Beach geschikt voor gezinnen met kinderen.

Het strand van Kato Paphos Beach in Cyprus

Kato Paphos Beach

Locatie: 3 km vanaf centrum Paphos – 10 minuten rijden | Categorie: Zon, Zee strand

Kato Paphos Beach is een gemeentelijk strand. Op het strand ligt een houten vlonder met ligbedden. Het strand ligt in de buurt Paphos en is erg populair bij de lokale bevolking. Het strand is ook geschikt voor minder validen. Daarnaast zijn er op Kato Paphos Beach verschillende watersport activiteiten te huur.

Het Fort van Paphos in Cyprus

Fort van Paphos

Locatie: 4 km vanaf centrum Paphos – 10 minuten rijden | Categorie: Historie

Het Fort van Paphos ligt in de oude haven van Paphos. Het is origineel gebouwd om de haven te beschermen. In het begin van de 13de eeuw is dit Fort echter grotendeels vernield door een aardbeving. Het Fort van Paphos werd toen herbouwd om vervolgens weer vernield te worden door de Venetianen in de 16de eeuw. Vervolgens werd het Fort van Paphos weer herbouwd en fungeerde het als een gevangenis. Nu is het een populaire bezienswaardigheid, met een mooi uitzicht over de haven en een landmark van Paphos.

Een mozaiekvloer in het Dionysos Huis in Paphos Cyprus

Dionysos Huis

Locatie: 4 km vanaf centrum Paphos – 10 minuten rijden | Categorie: Historie en Cultuur

Het Dionysos Huis ligt midden in het archeologisch centrum van Paphos. Dit huis staat bekend vanwege de schitterende mozaïek vloer die hier te zien is. De mozaïek thema’s in het huis van Dionysos bevatten veel feest en wijn. Behalve het huis van Dionysos staan er nog meer huizen met elk een ander mozaïek thema, zoals bijvoorbeeld Theseus en Aion huis.

Het Neofytos Klooster bij Paphos Cyprus

Neofytos klooster

Locatie: 10 km vanaf centrum Paphos – 15 minuten rijden | Categorie: Historie en Cultuur

Het Neofytos ligt ca. 10km ten noorden van Paphos. Het Neofytos klooster ligt in een vallei. Volgens de mythe heeft de schrijver Neofytos zijn eigen kamer uitgegraven in de rots. Hier is nu ook een museum te vinden waar je Byzantijnse fresco’s, muur c.q. plafondschilderingen, kunt zien.

De Panayia Chrysopolitissa kerk in Paphos Cyprus

Panayia Chrysopolitissa

Locatie: 3 km vanaf centrum Paphos – 10 minuten rijden | Categorie: Historie en religie

De kerk Panayia Chrysopolitissa ligt in het archeologische deel van Paphos. Panayia Chrysopolitissa is vooral interessant vanwege de geschiedenis. Op deze plek staat namelijk de pilaar, waar apostel Paulus lijfstraffen onderging. Deze 3de eeuwse kerk is gebouwd op de plek waar voorheen een Byzantijnse Basiliek heeft gestaan.

Ayia Solomoni in Paphos Cyprus

Ayia Solomoni

Locatie: 3 km vanaf centrum Paphos – 10 minuten rijden | Categorie: Historie en religie

Ayia Solomoni is van origine een catacombe in het archeologische deel van Paphos. Rond de 11de eeuw begonnen veel Cyprioten zich te bekeren en zochten een plek waar het mogelijk was om dit geloof uit te dragen. Dit was echter niet mogelijk in het zicht omdat het verboden was. Daarom is Ayia Solomoni een kerk geworden. In Ayia Solomoni kan je nog oude muur- en plafondschilderingen, fresco’s, zien die uit die tijd stammen. Bij de ingang van Ayia Solomoni staat een grote boom vol met offers in de takken die de mensen die de offers brachten om verschillende redenen te helpen zoals bij genezing of zwanger worden.

De ruines van Palea Paphos in Cyprus

Palea Paphos

Locatie: 30 km vanaf centrum Paphos – 30 minuten rijden | Categorie: Historie en religie

Palea Paphos, oud Paphos, ligt ca. 30km ten oosten van Paphos en is met name bekend vanwege de vele ruïnes die hier te zien. Onder deze ruïnes is een tempel die op heuvel staat ter verering van Aphrodite. Daarnaast zijn er in Palea Paphos nog ruïnes te zien als bijvoorbeeld het amfitheater en de oude stadsmuren.

Een beeld uit het Archeologisch Museum Paphos Cyprus

Archeologisch Museum

Locatie: 3 km vanaf centrum Paphos – 10 minuten rijden | Categorie: Historie

Het Archeologisch Museum ligt in het oude deel van Paphos. Hier kun je veel artefacten en voorwerpen zien die door de jaren heen zijn opgegraven in Paphos en omgeving. Zo kan je hier voorwerpen zien het nieuwe stenentijdperk tot 17de en 18de eeuwse artefacten. Daarnaast kan je in de verschillende hallen van het museum onder andere sarcofagen, aardewerk, beelden etc. zien. Maar ook bijzondere voorwerpen als oogballen van marmer en mozaïeken uit het huis van Dionysos zijn hier te bezichtigen.

Tekening in het Byzantijns Museum in Paphos Cyprus

Byzantijns Museum

Locatie: 3 km vanaf centrum Paphos – 10 minuten rijden | Categorie: Historie en religie

Het Byzantijns Museum laat verschillende stukken uit de periode 7de – 18de eeuw zien. De collectie van het Byzantijns Museum bevat onder andere gewaden, houtsnijwerk, handwerken en boeken. Het museum is dagelijks geopend behalve op zondagen.

Dinertafel van het Etnografisch Museum in Paphos Cyprus

Etnografisch Museum

Locatie: 4 km vanaf centrum Paphos – 10 minuten rijden | Categorie: Historie en cultuur

Het Etnografisch Museum van Paphos laat in haar collectie verschillende aspecten van Cyprus zien. In het museum wat vroeger bekend stond als Folk Art Museum kan je onder andere traditionele handwerken, kleding en interieuren zien.

De natuurlijke vijver Aphrodites Bad bij Paphos Cyprus

Aphrodites Bad

Locatie: 50 km vanaf centrum Paphos – 1uur rijden | Categorie: Natuur

Aphrodites Bad ligt ca. 50km ten noorden van Paphos. Na een wandeling door de natuur van het schiereiland Akamas kom je bij een grot. Bij deze grot ligt een natuurlijke vijver. Volgens de mythe is dit de poel waar Aphrodite in baden toen zij haar minnaar Adonis ontmoette. Deze grot ligt in een natuurrijke omgeving en is de moeite waard om te bezoeken.

De Petra Tou Romiou oftewel Aphrodites Rots nabij Paphos Cyprus

Petra Tou Romiou

Locatie: 25 km vanaf centrum Paphos – 20 minuten rijden | Categorie: Historie en cultuur

Petra Tou Romiou is een rots ca. 25km ten oosten van Paphos. Petra Tou Romiou betekend de rots van Aphrodite. Volgens de mythe is op deze rots Aphrodite geboren. Dat is ook de reden dat sommige Cyprioten Cyprus ook wel het eiland van Aphrodite noemen. De rots is lastig en alleen wandelend te bereiken.

De ruines van de Koningsgraven bij Paphos Cyprus

Koningsgraven

Locatie: 2 km vanaf centrum Paphos – 5 minuten rijden | Categorie: Historie en cultuur

De Koningsgraven van Paphos zijn misschien wel de belangrijkste archeologische vondst van deze regio. Hoewel de naam doet vermoeden dat hier leden van koninklijke families werden begraven is dit echter niet het geval. In de Koningsgraven werden de welgestelde, rijken en edelen begraven. De naam Koningsgraven heeft ze vooral te danken aan grootte en mooiheid van de graven.

Activiteiten

Naast de vele culturele bezienswaardigheden en stranden zijn er uiteraard meer activiteiten mogelijk in Paphos.

Karten
Bij het Paphos Karting Centre kan je even heerlijk uitrazen op het circuit. De karts gaan max. 100km/u. Voor het karten moet je wel een borg vooraf betalen van € 50,-- per kart. Paphos Karting Centre ligt net buiten het toeristisch gebied, maar ze verzorgen gratis transport van en naar alle locaties in Paphos.

Watersport
Op de meeste stranden van Paphos kan je wateractiviteiten als parasailing, bananenboot en jetski’s huren. Vaak zijn er wel borgsommen die je moet betalen en controleer vooraf goed of er al schade is.

Winkelen
In Paphos kan je erg goed winkelen. In Kato zijn de winkels vooral gericht op toeristen, maar als je naar Pano gaat zijn de winkels meer gericht op de lokale bevolking. Behalve de winkels zijn er in Paphos ook meerdere keren per maand (overdekte) markten, waar je onder andere lokale producten, souvenirs en bijvoorbeeld lokale handwerken kunt kopen.

Uitgaan

Dineren
De meeste restaurants van Paphos zijn te vinden in Kato. Hier vind je allerlei soorten restaurants van zeer chique tot grote fastfood ketens. Daarnaast zijn ook veel keukens vertegenwoordigd in deze toeristisch plaats. Zo kan je hier natuurlijk de lokale keuken vinden, maar ook bijvoorbeeld Mexicaans, Chinees en bijvoorbeeld Italiaans.

Nachtleven
Er zijn in Paphos eigenlijk 2 uitgaansgebieden. Een is Pano, waar de bars vooral gericht zijn op de lokale bevolking. Het andere gebied is Kato en deze bars en disco’s zijn vooral gericht op het toerisme. Hier zijn tijdens het hoogseizoen dan ook geregeld live optredens in verschillende bars.

Bereikbaarheid

Het is niet mogelijk om vanuit Nederland rechtstreeks naar het kleine vliegveld van Paphos te vliegen.

Larnaca
Er wordt veel gevlogen op het nieuwe vliegveld van Larnaca. Vanuit hier is het met de taxi een klein anderhalf uur rijden, 130km. De kosten voor een taxi vanuit Larnaca zijn rond de € 100,-. Daarnaast is het mogelijk om een bus te nemen vanuit Larnaca. De kosten hiervan zijn ca. € 10,-.

Verblijf

Zoals te verwachten in een toeristische plaats als Paphos is het mogelijk om voor alle budgeten te verblijven. Afhankelijk van de luxe en locatie kunnen de prijzen variëren van € 20 tot € 150. Naarmate je dichter bij het toeristisch gedeelte komt stijgen de prijzen.