Nicossia

(Kaart)

Nicosia is de hoofdstad van Cyprus en ligt gedeeltelijk in het Turkse deel en deels in het Griekse deel van het eiland. In Nicosia wonen ca. 310.000 mensen. Nicosia is lange tijd verdeeld geweest door een lijn die midden door de stad liep. Deze lijn werd ook wel de groene lijn genoemd en werd gecontroleerd door de VN. Op 3 april 2008 werd de Ledra street, na veel mislukte onderhandelingen, weer opengesteld. Dit werd dan ook de eerste open verbinding tussen het Turkse en het Cypriotische gedeelte van Nicosia. Hierbij kwam dan ook een einde aan de laatst verdeelde hoofdstad ter wereld. In Nicosia zijn dan ook veel bezienswaardigheden die verwijzen naar het verleden zoals bijvoorbeeld Archbishop’s Palace en de oude verdedigingsmuur.

  • De Panagia Chrysaliniotissa Kerk in Nicossia Cyprus
  • Het Nationaal Strijd Museum in Nicossia Cyprus
  • De Archbishop's Palace in Nicossia Cyprus
  • Oude potten in Cyprus Museum Nicossia
v.l.n.r.: Panagia Chrysaliniotissa Kerk | Nationaal Strijd Museum | Archbishop's Palace | Cyprus Museum .

Bezienswaardigheden

Het drukke Ledra Street in Nicossia Cyprus

Ledra Street

Locatie: Centrum Nicosia | Categorie: Historie

Ledra Street is een winkelstraat in het centrum van Nicosia. Maar Ledra Street staat voornamelijk bekend vanwege het feit dat dit de eerste doorgang is van het Turkse en Cyprische deel van Nicosia. Door Ledra Street open te gooien voor het publiek kwam er een einde aan de verdeeldheid van deze stad.

De Archbishop's Palace in Nicossia Cyprus

Archbishop’s Palace

Locatie: 1 km vanaf centrum Nicosia – 10 minuten lopen | Categorie: Historie en Cultuur

Het oude aartsbisschop paleis werd gebouwd rond 1730. Het paleis fungeert tegenwoordig als museum waar folklorische kunst te bezichtigen is. Het grootste deel van deze collectie bestaat 19de en 20ste eeuw voorwerpen. Naast het oude Aartsbisschop Paleis staat het nieuwe paleis wat in Venetiaanse stijl is gebouwd.

Deel van het Historisch Centrum van Nicossia in de avond

Historisch Centrum

Locatie: Centrum Nicosia | Categorie: Historie

In het Historisch Centrum van Nicosia zijn vele winkels en straatjes. Je kunt hier dus lekker rondwandelen en shoppen. Daarnaast zijn er voldoende horeca gelegenheden waar je even rustig kunt zitten om wat te eten en/of te drinken. Daarnaast heb je rond het Historisch Centrum uiteraard de oude verdedigingsmuur en onder andere Ledra Street.

De Verdedigingsmuur van Nicosia Cyprus

Verdedigingsmuur Nicosia

Locatie: Centrum Nicosia | Categorie: Historie en Cultuur

De verdedigingsmuur van Nicosia loopt rond het oude centrum van Nicosia. In deze muur zitten 11 bastions waarvan er 5 liggen in het Cypriotische gedeelte en 6 in het Turkse. Op een heldere dag kan je deze muur al zien liggen als je boven Nicosia vliegt.

De Selimiye Moskee (St. Sophia Kathedraal) in Nicossia Cyprus

Selimiye Moskee - St. Sophia Kathedraal

Locatie: 1 km vanaf centrum Nicosia – 10 minuten lopen| Categorie: Religie

De Selimiye Moskee gevestigd in de oudste en grootste gotische kathedraal van Cyprus, namelijk de St. Sophia Kathedraal. Door de bezetting van de Ottomanen werd de St. Sophia Kathedraal veranderd in een moskee. De naam Selimiye Moskee kreeg deze echter pas in 1954 ter ere van Sultan Selim II die een tijd heeft geregeerd over Cyprus.

Een beeld in het Cyprus Museum Nicossia

Cyprus Museum

Locatie: 1 km vanaf centrum Nicosia – 10 minuten lopen| Categorie: Geschiedenis | Prijs: € 3,40

Het Cyprus Museum in Nicosia is opgericht in 1888 om de opgravingen in de regio te kunnen behouden. De artefacten en beelden uit de oudheid zijn voornamelijk opgegraven door buitenlandse teams die naar deze regio zijn gekomen om opgraafwerkzaamheden te verrichten. In het museum zijn dan ook uit verschillende delen van Cyprus en uit verschillende tijden voorwerpen te bezichtigen. Het museum is 6 dagen per week geopend en alleen op Maandag gesloten.

Touwen voor ophanging in het Nationale Strijd Museum Nicossia Cyprus

Nationale Strijd Museum

Locatie: 1 km vanaf centrum Nicosia – 10 minuten lopen| Categorie: Historie

Het Nationale Strijd Museum, ook wel National Struggle Museum genaamd, is een museum ter nagedachtenis aan de strijd die de Cyprioten hebben moeten leveren in de afgelopen eeuwen. In het museum zijn verschillende voorwerpen te zien zoals documenten, beeldmateriaal, voorwerpen die verwijzen naar de verschillende gevechten in de geschiedenis. Het museum is elke dag geopend, behalve in het weekend. Om bij het museum te kunnen komen moet je in het bezit zijn van een geldig paspoort c.q. identiteitsbewijs aangezien het een militaire zone is.

De Agios Loannis Kathedraal in Nicossia Cyprus

Agios Ioannis kathedraal

Locatie: Centrum van Nicosia | Categorie: Historie en religie

De Agios Ioannis kathedraal in het oude centrum van Nicosia is voor een kathedraal vrij klein. Echter, de Agios Ioannis kathedraal is wel de officiële staatskerk. De start van de bouw van de Agios Ioannis kathedraal begon in 1662. Het is een van de weinige kathedralen waarvan de originel muurschilderingen de tand des tijds heeft overleefd. Het is een populaire stop voor georganiseerde reizen dus het kan hier behoorlijk druk zijn. De Agios Ioannis kathedraal is dagelijks geopend, behalve zondag, en de entree is gratis.

Het Byzantijns Museum in Nicossia Cyprus

Byzantijns Museum

Locatie: 1 km vanaf centrum Nicosia – 10 minuten lopen | Categorie: Historie en Cultuur

Het Byzantijns Museum ligt ca. 1km van het centrum van Nicosia in de buurt van het Archbishop’s Palace. Het museum is gevestigd in de St. Johns Kathedraal. In het Byzantijns Museum kan je de meest uitgebreide verzameling van Byzantijnse kunstwerken van Cyprus zien. Deze kunstwerken zijn verzameld via vele kerken en bijeen gebracht in dit museum. Het museum is dagelijks geopend behalve op zondagen.

De Famagusta Poort in Nicossia Cyprus

Famagusta Poort

Locatie: Centrum van Nicosia | Categorie: Historie

De Famagusta poort ligt in de oude muur van Nicosia. Vroeger was de Famagusta poort de uitgang van de stad naar Famagusta. In 1981 is de Famagusta poort volledig gerestaureerd en sindsdien is het een belangrijke toeristische locatie geworden. Sinds restauratie fungeert de Famagusta poort als cultureel centrum waar verschillende tentoonstellingen te zien zijn.

De Panagia Chrysaliniotissa kerk in Nicossia Cyprus

Panagia Chrysaliniotissa kerk

Locatie: Centrum van Nicosia | Categorie: Historie en religie

De Panagia Chrysaliniotissa kerk ligt in het historisch centrum van Nicosia. Het is voor vele de bekangrijkst Byzantijnse Kerk van de stad. Veel van de bezienswaardigheden die te zien zijn in het Byzantijns Museum zijn afkomstig uit deze kerk.

De Machairas Klooster bij Nicossia Cyprus

Machairas Klooster

Locatie: 40 km vanaf centrum Nicosia – 1 uur rijden | Categorie: Religie en Historie

Het Machairas Klooster ligt ca. 40km ten zuiden van Nicosia. Het Machairas Klooster ligt op de berg Machairas op ca. 1,5km hoogte. Het klooster ligt in een mooie omgeving en beschikt tegenwoordig over het Grigoris Afxentiou museum. Hij was een Cyprische vrijheidsstrijder die daar in de regio is overleden.

Het oude dorp Fikardou bij Nicossia Cyprus

Fikardou

Locatie: 40 km vanaf centrum Nicosia – 1 uur rijden | Categorie: Historie | Prijs: € 1,70

Fikardou is een oud verlaten dorp ten zuiden van Nicosia. Het dorp werd voor het laatst bewoond in het begin van de 19de eeuw, en is destijds verlaten. Fikardou is een historisch monument en word onderhouden om de 18de eeuwse huizen in de originele staat te behouden. Twee van deze huizen zijn tegenwoordig een museum. In Fikardou kun je dus zien hoe het leven op het platteland was aan het einde van de 18de eeuw en het begin van de 19de eeuw.

Activiteiten

Wandelen
Nicosia is perfect geschikt voor een culturele wandeling door het historisch centrum. Naast het wandelen in dit historisch centrum is er in de regio van Nicosia behoorlijk veel natuur waar je heerlijk kunt wandelen en tot rust kunt komen.

Winkelen
Het centrum van Nicosia, met name Arasta, bijzonder geschikt om goedkoop te winkelen. Hier vind je verschillende stands waar je souvenirs, goedkope kleren en andere leuke voorwerpen kunt kopen. Daarnaast is zijn de markten in het noorden van Nicosia de moeite waard om te bezoeken. Hier kan je zoals op veel markten imitatie goederen kopen en uiteraard al het andere wat standaard op markten te koop is. Afdingen is hier dan ook de normaalste zaak van de wereld.
Voor de duurdere winkels in Nicosia moet je gaan naar het district dat Dereboyu heet. Hier vind je de grote internationale winkels. In Dereboyu vind je ook een aantal leuke restaurants en cafes.

Uitgaan

Dineren
Door de hele stad heen vind je verschillende soorten restaurants. Van de lokale keuken tot de grote internationale ketens zijn vertegenwoordigd in Nicosia. Voor het luxe dineren kan je het beste gaan naar Dereboyu. Hier vind je een aantal leuke restaurants.

Nachtleven
In Nicosia zijn, vooral in en rond het hoogseizoen, verschillende festivals. Een paar van deze festivals zijn, Walled City Jazz Festival en Nicosia Youth Festival. Daarnaast zijn er in het centrum van Nicosia verschillende bars en clubs waar je goed kunt uitgaan.

Daarnaast heb je nog de “nachtclubs” langs de weg naar Morphou. Dit zijn echter niet de nachtclubs zoals wij die kennen. Dit is de prostitutie zone van Nicosia. Hoewel prostitutie op Cyprus verboden is, ziet de overheid het hier door de vingers.

Bereikbaarheid

Er zijn geen rechtstreekse vluchten op Nicosia. Alle vluchten die naar Ercan Airport gaan maken minimaal 1 tussenlanding. De meeste mensen die naar Nicosia op vakantie vliegen dan ook op Larnaca en nemen van daaruit de bus of een taxi naar Nicosia. Nicosia is vanuit alle plaatsen op Cyprus eigenlijk goed te bereiken vanwege de centrale ligging en de hoofdwegen als de A2 en A9 die naar deze stad leiden.

Verblijf

In Nicosia is het mogelijk om voor verschillende budget te overnachten. Zo is het mogelijk om voor ca. € 25,- per nacht te overnachten in budget hotel. Maar het is ook mogelijk om in een zeer luxe 5-sterren hotel te overnachten. De kosten van zo’n hotel variëren afhankelijk van het gewenste comfort maar beginnen bij ongeveer € 130,- per nacht.