Limassol

(Kaart)

Limassol is geografisch gezien de grootste stad van Cyprus, maar wat betreft inwoners is het de tweede stad van Cyprus na Nicosia. De stad ligt aan de baai van Akrotiri. Limassol heeft 2 havens, de oude en de nieuwe haven. Vooral de nieuwe haven is erg belangrijk. In de nieuwe haven komen veel boten aan en varen veel boten uit (incl. cruises naar bijvoorbeeld Israel en Egypte). Dit maakt de haven van Limassol zeer belangrijk. Deze regio staat niet bekend vanwege de mooie stranden. Als je op zoek bent naar deze stranden kun je beter naar bijvoorbeeld Ayia Napa gaan. Maar in Limassol zelf is voldoende te bezichtigen zoals bijvoorbeeld de archeologische plaatsen Amathus en Kourion.

  • Het Oude Centrum van Limassol Cyprus
  • Deel van de ruines van de historische stad Amathus nabij Limassol Cyprus
  • De Oude Haven van Limassol Cyprus
  • Het Kolossie Kasteel bij Limassol Cyprus
v.l.n.r.: Oude Centrum | Amathus | Oude Haven | Kolossie Kasteel .

Bezienswaardigheden

Cafes op het Oude Centrum van Limassol

Oude Centrum

Locatie: 5km vanaf centrum Limassol | Categorie: Historie en Cultuur

Het oude centrum bestaat voornamelijk uit winkeltjes, werkplaatsen en horeca gelegenheden. Uiteraard bevinden deze zich allemaal in de oude traditionele gebouwen die hier staan. Je kunt hier ideaal rondwandelen en winkelen voor souvenirs etc. Daarnaast kan je hier zien hoe sommige lokale producten al generaties lang gemaakt worden.

Boten in de Oude haven van Limassol Cyprus

Oude haven

Locatie: 5km vanaf centrum Limassol– 10 min rijden | Categorie: Historie

Tot halverwege de jaren 70 was de oude haven van Limassol de enige en dus belangrijkste haven. Tegenwoordig wordt deze haven voornamelijk gebruikt voor excursies zoals vis excursies. In de oude haven zijn leuke winkeltjes te vinden en kan je lekker rondwandelen door de oude straten.

De ruines van de oude stad Amathus nabij Limassol Cyprus

Amathus

Locatie: 20km vanaf centrum Limassol– 20 min rijden | Categorie: Historie

Amathus is een eeuwen oude stad ca. 20km ten noorden van Limassol. Van de stad Amathus zijn de reünies te bewonderen. De oude muren en pilaren geven een indruk hoe het er vroeger ongeveer uitgezien moet hebben. Je kunt hier rustig rondwandelen en genieten van de geschiedenis.

De ruines van de oude griekse stad Kourion nabij Limassol Cyprus

Kourion

Locatie: 15km vanaf centrum Limassol– 15 min rijden | Categorie: Historie

Kourin ligt ca. 15km ten westen van Limassol. Kourion is een oude griekse stad waarvan de oudste datering dateert uit de 13de eeuw voor Christus. Tussen de ruïnes zijn verschillende gebouwen te vinden en goed bewaarde mozaïeken. Maar het meest opvallende is toch wel het amfitheater. Het amfitheater van Kourion verkeerd in goede staat en geeft een idee van hoe het leven hier vroeger was.

Oude potten in het Limassol District Archeologisch Museum in Cyprus

Limassol District Archeologisch Museum

Locatie: 5km vanaf centrum Limassol– 10 min rijden | Categorie: Historie

Het Limassol District Archeologisch Museum is opgericht in 1948. In dit museum zijn archeologische vondsten te zien die door de jaren heen zijn opgegraven in deze regio. De oudste voorwerpen die tentoongesteld staan dateren tot wel 10.000 v. Christus tot aan de Romeinse periode van ca. 4de eeuw na Christus en alles daar tussenin.

Ruines van de Kolossie Kasteel bij Limassol Cyprus

Kolossi Kasteel

Locatie: 10km vanaf centrum Limassol– 10 min rijden | Categorie: Historie

Het Kolossi Kasteel ligt ca. 10km ten westen van Limassol. Het kasteel dateert origineel uit de 13de eeuw, maar is in de 15de eeuw herbouwd. Het Kolosssi Kasteel staat op een zeer strategische locatie uit die tijd. In de loop der jaren is dit kasteel door meerdere bevolkingen gebruikt, maar de meest bekende groep zijn toch wel de tempeliers die hier verbleven.

Oude potten in het Cypriotisch Middeleeuws Museum van Limassol Cyprus

Cypriotisch Middeleeuws Museum

Locatie: 5km vanaf centrum Limassol– 10 min rijden | Categorie: Historie | Prijs: € 3,40

Het Cypriotisch Middeleeuws Museum ligt dichtbij de oude haven en het oude centrum en is een kasteel. Uit onderzoek blijkt dat dit kasteel gebouwd is op de plaats waar vroeger een katholiek basiliek heeft gestaan. Het kasteel dateert uit de 16de eeuw. In het museum kun je nu een verzameling zien van vondsten uit de middeleeuwen uit deze regio. Het museum is dagelijks geopend, maar niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Het Limassol Folklorisch Museum in Cyprus

Limassol Folklorisch Museum

Locatie: 10km vanaf centrum Limassol– 15 min rijden | Categorie: Historie

Het Limassol Folklorosch Museum heeft haar deuren geopend in 1985 en is een oud woonhuis. In dit museum kun je verschillende soorten handwerken zien van de afgelopen eeuw. Van houtsnijwerken tot juwelen etc. Daarnaast is er nog een tentoonstelling te zien van verschillende serviezen waarvan de oudste dateert uit de eerste helft van de 18de eeuw. Het museum is dagelijks geopend van maandag tot en met vrijdag van 07:45 tot 14:45.

Het strand van Ladies Mile Beach bij Limassol Cyprus

Ladies Mile Beach

Locatie: 15km vanaf centrum Limassol – 15 min rijden | Categorie: Zon, zee en strand

Ladies Mile Beach is een populair strand bij Limassol. In de weekenden is dit ook een erg geliefd strand bij de lokale bevolking. Op Ladies Mile Beach zijn verschillende activiteiten te ondernemen zoals bijvoorbeeld een stormbaan en watersportactiviteiten. Daarnaast zijn er bij dit strand verschillende restaurants waar je rustig wat kunt eten en drinken.

Het kiezelstrand van Curium Beach bij Limassol Cyprus

Curium Beach

Locatie: 7km vanaf centrum Limassol– 10 min rijden | Categorie: Zon, zee en strand

Curium Beach is een vrij populair strand nabij Limassol. Het strand is voorzien verschillende accommodaties als restaurants en bars waar je wat kunt eten en drinken. Op het strand zelf is het mogelijk om verschillende activiteiten te ondernemen.

Activiteiten

In Limassol zijn verschillende activiteiten mogelijk, waaronder:

Wandelen
In en rond Limassol liggen verschillende wandelroutes. Sommige door de natuur en sommige door de stad en bijvoorbeeld het oude centrum. Deze routes zijn gratis te verkrijgen bij de lokale toeristenbureaus en zijn zeker een aanrader voor mensen die graag wandelen

Duiken
Limassol is een prima locatie om duikexcursies te starten in de omgeving. Daarnaast zijn er hier verschillende duikscholen waar je lessen kunt boeken en vervolgens excursies naar bijvoorbeeld het scheepswrak nabij Larnaca.

Kinderen
Voor kinderen is het leuk om naar de Bear Factory te gaan. De Bear Factory ligt in het oude centrum. Hier kunnen kinderen zelf een Teddy Beer samen stellen. Van de kleur van de beer tot en met de inhoud, alles kan je kind bepalen. Daarna wordt de beer ter plekke gemaakt en mag je kind de beer een naam geven en krijgt de beer het geboorte certificaat. Tijdens het hoog seizoen is de Bear Factory elke dag geopend.

Uitgaan

Limassol heeft een zeer goed en druk nachtleven. In Limassol zijn verschillende bars, clubs en disco’s. Er is dus voor iedereen wel een geschikte uitgaansgelegenheid te vinden. Daarnaast heeft Limassol verschillende soorten restaurants in elke prijsklasse. Je kunt hier dus relatief goedkoop “snacken” tot zeer luxe en uitgebreid dineren.

Bereikbaarheid

De meeste mensen die naar Limassol gaan zullen landen op Larnaca. Vanuit Larnaca is het ca. 70km, 45 minuten, rijden naar Limassol. Een taxi vanuit Larnaca kost ca. € 50,-.

Verblijf

Het is mogelijk om in elke prijsklasse te verblijven in Limassol. Echter, het is een toeristische locatie die behoorlijk populair is dus zijn de prijzen over het algemeen wat aan de hoge kant. Je hebt hier dan ook geen gebrek aan luxe hotels, resorts en vakantiehuizen. En er worden continu verblijfslocaties bijgebouwd.