Larnaca

(Kaart)

Larnaca is de derde stad van Cyprus na Limassol en Nicosia en ligt in het Griekse deel van Cyprus. De stad is ca. 1.300 jaar v. Chr. opgericht en heeft door de eeuwen verschillende namen gehad. Daarnaast heeft Larnaca ook toebehoort aan de verschillende koninkrijken zoals het Ottomaanse rijk en het Britse rijk. Door de rijke geschiedenis beschikt deze stad uiteraard dan ook over veel bezienswaardigheden zoals bijvoorbeeld; Bekir Pasha Aquaduct en het Kasteel van Larnaca.

  • Het Bekir Pasha Aquaduct bij Larnaca Cyprus
  • Het beeld op de boulevard van Larnaca Cyprus gegeven door Venetie
  • De Kerk van Sint Lazarus in Larnaca Cyprus
  • Larnaca cyprus in de avond
v.l.n.r.: Bekir Pasha Aquaduct | Venetiaans beeld | Kerk van Sint Lazarus | Larnaca in de avond .

Bezienswaardigheden

Het Bekir Pasha Aquaduct van Larnaca Cyprus

Bekir Pasha Aquaduct

Locatie: 5km vanaf centrum Larnaca– 10 min rijden | Categorie: Historie

Het Bekir Pasha Aquaduct wordt ook wel het Kamares Aquaduct genoemd en ligt in het westelijk deel van Larnaca. Het Bekir Pasha Aquaduct is gebouwd tijdens het Ottomaanse rijk rond 1750 en bestaat uit 75 bogen. Het Bekir Pasha Aquaduct verkeerd nog in een relatief goede staat en loopt over een weg. Als het donker is wordt het aquaduct verlicht.

Het Kasteel van Larnaca in Cyprus

Kasteel van Larnaca

Locatie: 2km vanaf centrum Larnaca– 5 min rijden | Categorie: Historie

Het Kasteel van Larnaca ligt aan het strand ca. 2 km ten oosten van het centrum. Het Kasteel van Larnaca was origineel gebouwd (rond 1400) om de zuidkust van Cyprus te beschermen tegen eventuele aanvallen. Nadien heeft het kasteel nog verschillende functies gehad, waaronder gevangenis. Tegenwoordig is het kasteel een museum met een grote binnenplaats.

De Hala Sultan Tekke in Larnaca Cyprus

Hala Sultan Tekke

Locatie: 6km vanaf centrum Larnaca– 10 min rijden | Categorie: Religie

Hala Sultan Tekke is een moskee ten zuiden van Larnaca aan het Zoutwater Meer. De start van de bouw van de moskee is in 1786. De Hala Sultan Tekke moskee bestaat uit verschillende locaties zoals o.a. minaret, begraafplaats en woongedeeltes voor mannen en vrouwen. Het gebouw staat geregistreerd als een historisch erfgoed. In de Hala Sultan Tekke moskee. De moskee is dagelijks geopend vanaf half 9 ’s morgens en de toegang is gratis.

De Kerk van Sint Lazarus in Larnaca Cyprus

Kerk van Sint Lazarus

Locatie: 1,5km vanaf centrum Larnaca– 5 min rijden | Categorie: Religie

De Kerk van Sint Lazarus ligt dichtbij het centrum van Larnaca. De Kerk van Sint Lazarus dateert ongeveer uit de 9de eeuw. Door de eeuwen heen is de kerk vaak gerenoveerd en verbouwd tot zelfs in 1972, na een brand. Tijdens deze renovatie is er een sarcofaag gevonden met menselijke resten.. Elk jaar is er 8 dagen voor Pasen een processie door Larnaca om Sint Lazarus te eren.

Het Stavrovouni klooster op de klif bij Larnaca Cyprus

Stavrovouni klooster

Locatie: 32km vanaf centrum Larnaca– 40 min rijden | Categorie: Religie

Het Stavrovouni klooster staat ca. 30km ten westen van Larnaca. Het Stavrovouni klooster is een Cyprisch-orthodox klooster boven op de berg Stavrovouni. Het Stavrovouni klooster is een mannenklooster en verboden voor vrouwen. In het klooster mogen ook geen foto’s gemaakt worden en camera’s moeten worden afgegeven. Voordat je bij het klooster bent kom je langs een kerk af welke wel toegankelijk is voor zowel mannen als vrouwen. Vanuit het klooster en de weg er naar toe heb je een schitterend uitzicht.

De historische locatie Choirokoitia bij Larnaca Cyprus

Choirokoitia

Locatie: 32km vanaf centrum Larnaca– 30 min rijden | Categorie: Historie | Prijs: € 1,70

De historische locatie van Choirokoitia ligt ca. 30km ten westen van Larnaca. Choirokoitia dateert ongeveer uit 7.000 v. Chr. en is opgericht door, waarschijnlijk, de eerste bewoners van Cyprus. Deze locatie is 1934 ontdekt door een archeoloog. Bij de entree van het park zijn 5 huizen nagebouwd, incl. muur. De locatie is dagelijks voor het publiek geopend vanaf 08:30. Daarnaast is het mogelijk om rondleidingen te boeken.

De MS Zenobia scheepswrak in zee buiten Larnaca Cyprus

MS Zenobia

Locatie: 1,5km vanaf de kust | Categorie: Natuur

De MS Zenobia was een Zweeds schip wat na enkele problemen op ca. 1,5km voor de kust, in de baai van Larnaca, is gezonken. Het schip ligt op ca. 40m diepte. Deze locatie is voor duikers van verschillende niveaus. Zo kan je op 16m diepte duiken langs de zijkant van de gekapseisde MS Zenobia. Voor de ervaren duiker is het bijvoorbeeld mogelijk om het schip in te gaan. In het schip kan je nog botten vinden van dieren die destijds, 1980, vervoerd werden.

Het Larnaca Zoutwater Meer in Cyprus

Larnaca Zoutwater Meer

Locatie: 5,5km vanaf centrum Laranca – 10 minuten rijden | Categorie: Natuur

Het Larnaca Zoutwater Meer ligt ca. 5km ten zuiden Larnaca. Het Laranca Zoutwater is het 2de grootste zoutwater meer van Cyprus na het Zoutwater Meer van Limassol. Aan de oever van dit meer ligt de Hala Sultan Tekke moskee. Naast het mooie meer leven hier meer dan 80 verschillende soorten vogels. Het Larnaca Zoutwater Meer is dan ook geregistreerd als IBA (Important Bird Area). Tijdens de wintermaanden loopt het meer vol met water en gedurende de zomermaanden droogt het meer uit, waardoor er een korst van zout en stof blijft liggen.

Het Larnaca District Museum in Larnaca Cyprus

Larnaca District Museum

Locatie: 5,5km vanaf centrum Laranca – 10 minuten rijden | Categorie: Historie | Prijs: € 1,70

Het Larnaca District Museum ligt in het centrum van Larnaca. In het Larnaca District Museum zijn verschillende tentoonstellingen te zien. Zo zijn er ruimtes waar onder andere archeologische vondsten te zien zijn uit Kition. De locatie Kition is slechts 500m vanaf het museum en ook te bezichtigen. Daarnaast kan je in het museum de geschiedenis van Larnaca en de omgeving leren. Het museum is van maandag t/m vrijdag geopend van 8.00 tot 16.00 uur.

Het zandstrand van McKenzie Beach met een vliegtuig bij Larnaca Cyprus

McKenzie Beach

Locatie: 4km vanaf centrum Laranca – 10 minuten rijden | Categorie: Zon, zee en strand

McKenzie Beach is overdag een schoon en mooi strand nabij het vliegveld van Larnaca. Op McKenzie Beach kan je dan ook de hele dag vliegtuigen zien. De zee is ondiep en vrij rustig dus ideaal voor kinderen. ’s Avonds nemen de clubs en bars die bij het strand liggen het strand over en is McKenzie Beach een leuke plek om uit te gaan. Het strand beschikt over alle facaliteiten en je kunt parasols en bedjes huren voor € 2,50.

Het zandstrand van Phinikoudes Beach bij Larnaca Cyprus met ligbedden en parasols

Phinikoudes Beach

Locatie: 2km vanaf centrum Laranca – 5 minuten rijden | Categorie: Zon, zee en strand

Phinikoudes Beach is het voornaamste en volgens vele het beste strand van Larnaca. Het Phinikoudes Beach is echt gericht op de bezoekers, zowel jong als oud. Op en rond het strand zijn er allerlei faciliteiten en verschillende parkjes en activiteiten voor kinderen. Daarnaast zijn er verschillende restaurants en een grote parkeerplaats.

Het zandstrand van Yanathes Beach bij Larnaca Cyprus

Yanathes Beach

Locatie: 7km vanaf centrum Laranca – 10 minuten rijden | Categorie: Zon, zee en strand

Yanathes Beach is een strand ten noorden van Larnaca. Yanathes Beach is een zandstrand wat in principe goed bereikbaar is en van alle gemakken is voorzien. Op Yanathes Beach zijn ook strandwachten aanwezig en kan je verschillende watersport activiteiten ondernemen.

Het strand van Kastela Beach bij Larnaca Cyprus

Kastela Beach

Locatie: 3km vanaf centrum Laranca – 5 minuten rijden | Categorie: Zon, zee en strand

Kastela Beach is een rustig zandstrand iets ten zuiden van het centrum van Larnaca. Kastela Beach is schoon en de zee is rustig en helder. Dit in combinatie met de getrainde lifeguards is dit een ideaal strand voor gezinnen met kinderen. Daarnaast is Kastela Beach voorzien van veel faciliteiten en activiteiten.

Activiteiten

In Larnaca zijn verschillende activiteiten mogelijk.

Kameeltocht
Ongeveer 15 minuten buiten Larnaca kan je bij het Camel Park Mazotas kameel excursies maken. De kosten hiervan zijn ca. € 10 excl. van € 3,-. De tocht duurt ongeveer 15 minuten en is een leuke ervaring. Daarnaast heb je in dit park ook nog een zwembad en een speeltuin voor kinderen.

Duiken
Bij de kust van Larnaca kan je goed duiken, zoals bijvoorbeeld een duikexcursie naar de MS Zenobia. Daarnaast is het mogelijk om duikexcursies te boeken bij verschillende duikscholen / watersportaanbieders.

Strandactiviteiten
Op de stranden van Larnaca kan je verschillende activiteiten ondernemen. Bijvoorbeeld een Banana boot, jetski of parasailing behoren tot de mogelijkheden op de stranden.

Uitgaan

In Larnaca zijn er verschillende mogelijkheden om uit te gaan. De haven is een erg populaire plek met leuke restaurants en barretjes waar je rustig kunt rond wandelen, eten en drinken terwijl je de boten ziet komen en gaan. In het centrum zijn verschillende bars, nachtclubs en restaurant waar je goed kunt uitgaan. Als je op zoek bent naar grotere nachtclubs dan ben je aangewezen op Larnaca-Dhekelia Road. Hier liggen de duurdere en betere nachtclubs.

Bereikbaarheid

Larnaca heeft het grootste vliegveld van Cyprus en een taxirit vanaf het vliegveld naar het centrum van Larnaca duurt ongeveer 15 minuten. Daarnaast rijden er ook bussen.

Verblijf

Hoewel Larnaca over het algemeen vrij prijzig is, is het mogelijk om hier relatief budget te verblijven. Afhankelijk van het seizoen is het mogelijk buiten het hoogseizoen een tweepersoonskamer te huren vanaf 15 euro. Tijdens het hoogseizoen kunnen de prijzen behoorlijk oplopen, maar is het nog steeds mogelijk tegen redelijk normale prijzen verblijfsmogelijkheden te huren.