Kyrenia (Girne)

(Kaart)

Kyrenia (ook wel Girne genoemd) is een populaire badplaats op het Turkse gedeelte van Cyprus ca. 75km ten noorden van Larnaca. Behalve de prachtige stranden, beschikt Kyrenia over verschillende bezienswaardigheden. Zo kan je bijvoorbeeld het Kasteel van Kyrenia met het scheepswrak of de St. Andrews Kerk bezoeken. Kyrenia is dus een ideale locatie om de zon, zee en strand vakantie te combineren met cultuur en historie

  • Bovenaanzicht van de haven van Kyrenia
  • Restaurant in de haven van Kyrenia
  • Deel van het Kasteel van Kyrenia met de zee en boten
  • De haven van Kyrenia in de avond
v.l.n.r.: | Restaurant | Kasteel van Kyrenia | Haven van Kyrenia .

Bezienswaardigheden

Het Bellapais Abdij in Kyrenia Cyprus

Bellapais Abdij

Locatie: 5km vanaf centrum Kyrenia – 10 min rijden | Categorie: Historie

De Bellapais Abdij ligt ca. 5km ten oosten van Kyrenia . De Bellapais Abdij ligt in het gelijknamige dorp en staat ook wel bekend als de Abdij van de vrede. Deze 13de eeuwse abdij ligt op een hoogte van ca. 200m en geeft een schitterend uitzicht over Kyrenia. Daarnaast is er ook een museum gevestigd in de Abdij en is er een restaurant.

Uitzicht vanaf Kervansaray Beach in Kyrenia met de kustlijn en het mercure hotel

Kervansaray Beach

Locatie: 7km vanaf centrum Kyrenia – 10 min rijden | Categorie: Zon, zee en strand

Kervansaray Beach is een zandstrand ca. 7km ten westen van Kyrenia . Kervansaray Beach is misschien wel het bekendste strand van deze plaats. Het strand beschikt over veel mogelijkheden tot watersport. Daarnaast zijn er op het strand wc, douches en restaurants / bars aanwezig.

Het Deniz Kizi Beach kiezel strand volt met parasols en ligbedden

Deniz Kizi Beach

Locatie: 10km vanaf centrum Kyrenia – 15 min rijden | Categorie: Zon, zee en strand

Deniz Kizi Beach is een strand op ca. 10km ten westen van Kyrenia . Deniz Kizi Beach ligt in een baai. Het strand wordt goed bijgehouden en op Deniz Kizi Beach zijn verschillende watersport activiteiten mogelijk. Daarnaast beschikt Deniz Kizi beach over verschillende sanitaire voorzieningen als WC’s en douches.

Het zandstrand van Acapulco Beach in Kyrenia Cyprus in de ochtend met ligbedden en parasols

Acapulco Beach

Locatie: 10km vanaf centrum Kyrenia – 15 min rijden | Categorie: Zon, zee en strand

Acapulco Beach is een erg populair strand ca. 10km ten oosten van het centrum van Kyrenia . Acapulco Beach is voorzien van meerdere bars en lounge gedeeltes. Als je op Acapulco Beach bent met kinderen moet je, ondanks het heldere water, je kinderen continu in de gaten houden vanwege sterke onderstroom. Daarnaast zijn er verschillende activiteiten op dit strand mogelijk zoals bijvoorbeeld surfen en kiten.

Het zandstrand van Escape Beach in Kyrenia Cyprus met de bergen op de achtergrond

Escape Beach

Locatie: 10km vanaf centrum Kyrenia – 15 min rijden | Categorie: Zon, zee en strand

Escape Beach een zandstrand ca. 10km ten westen van Kyrenia . Volgens sommige is dit een van de mooiste stranden van noord Cyprus. Het zand op Escape Beach is erg fijn en het water is helder. Op het Escape Beach zijn verschillende mogelijkheden om aan watersport activiteiten te doen als bananenboot en bijvoorbeeld jetski. Daarnaast is er op het strand een barretje, restaurant en een snackbar.

Het zandstrand van Sunset Beach Kyrenia Cyprus

Sunset Beach

Locatie: 15km vanaf centrum Kyrenia – 20 min rijden | Categorie: Zon, zee en strand

Sunset Beach is een strand op ca. 15km ten westen van Kyrenia . Dit mooie zandstrand is zeer geschikt voor gezinnen met kinderen. Op Sunset Beach zijn verschillende faciliteiten als douches en wc’s beschikbaar. Daarnaast is er bij het strand ook gelegenheid om te eten en te drinken in restaurants.

Het zandstrand van Alagadi Beach (Turtle Beach) bij Kyrenia Cyprus

Alagadi Beach (Turtle Beach)

Locatie: 17km vanaf centrum Kyrenia – 20 min rijden | Categorie: Zon, zee en strand

Alagadi Beach is een strand ca. 15 km ten oosten van Kyrenia . Het strand is staat ook wel bekend als Turtle Beach vanwege de schildpadden die op dit strand de eieren begraven. Het fijne zand strand en heldere ondiepe zee, maken dit een ideale locatie om tot rust te komen met het gezin. Op Alagadi Beach is ook een (snack)bar.

Het Kasteel van Kyrenia Cyprus

Kasteel van Kyrenia

Locatie: 1 km vanaf centrum Kyrenia – 10 min te voet | Categorie: Historie

Het Kasteel van Kyrenia ligt bij de oude haven van Kyrenia . Het originele Kasteel van Kyrenia dateert uit de 12de eeuw. Echter zoals het Kasteel van Kyrenia er nu uitziet is pas sinds de 16de eeuw, voorheen was het een veel kleiner kasteel. Tegenwoordig zijn er in het kasteel meerdere bezienswaardigheden, zoals bijvoorbeeld: St. George Church, een graftombe van een Ottomaanse Admiraal en het scheepswrak museum.

Een wrak van een schip in het Scheepswrak Museum van Kyrenia Cyprus

Scheepswrak Museum

Locatie: Kasteel van Kyrenia | Categorie: Historie

Het Scheepswrak Museum is gesitueerd in het Kasteel van Kyrenia. In dit museum is een Grieks handelschip uit de 4de eeuw v. Chr. te zien. Een groot deel van dit schip is tentoongesteld. Op het moment dat dit schip zonk was het naar alle waarschijnlijkheid al 80 jaar oud.

De St. Andrews Church in Kyrenia Cyprus

St. Andrews Church

Locatie: Bij Kasteel van Kyrenia – 5 min te voet | Categorie: Religie

St. Andrews Church ligt dichtbij het Kasteel van Kyrenia. Het is 1 van de 2 Angelsaksische kerken in Noord Cyprus. De St. Andrews Church is een kleine witte kerk die dateert uit 1913. Destijds is deze kerk gebouwd door de schot George Houstoun.

Snoep op de Bandabulya markt in Kyrenia Cyprus

Bandabulya

Locatie: Centrum Kyrenia | Categorie: Winkelen

Bandabulya ligt in het centrum van Kyrenia . Bandabulya is een overdekte markt in het gerenoveerde pand wat vroeger ook al als marktplaats fungeerde. Op deze markt is zoals op vele markten van alles te verkrijgen. Van stands waar ze handgemaakte spulletjes verkopen tot eetkraampjes waar je de verschillende lokale gerechten kunt proberen.

Activiteiten

Aangezien Kyrenia een behoorlijk toeristische bestemming is voor veel vakantiegangers, zijn er hier dan ook meer dan voldoende activiteiten te ondernemen. Zo kan je in hier bijvoorbeeld golfen, duiken en schildpadden kijken. Uiteraard zijn er op de stranden van Kyrenia ook meer dan voldoende activiteiten zoals de bananenboot en jetskiën.

Uitgaan

Kyrenia is een gezellig stadje waar je goed kunt eten in de verschillende restaurants die daar te vinden zijn. De prijzen zijn te vergelijken met de prijzen die in Nederland gehanteerd worden en dus volgens onze begrippen betaalbaar. Met name de restaurants in en rond de haven zijn de moeite waard om te bezoeken.
Als je wilt gaan stappen in Kyrenia dan zijn er meer dan voldoende nachtclubs en disco’s. Sommige hotels beschikken ook over een disco die toegankelijk zijn voor niet-gasten. Gedurende de zomermaanden zijn er ook vaak strandfeesten. Daarnaast zijn er veel bars in Kyrenia. Vooral tijdens de zomermaanden is er vaak live muziek.

Bereikbaarheid

De meeste mensen die naar Kyrenia gaan zullen op Cyprus arriveren in Larnaca. Vanuit Larnaca is het ca. 75 minuten rijden naar Kyrenia. Een enkele rit per taxi kost ca. € 65,-

Verblijf

In Kyrenia zijn er veel verblijfsmogelijkheden. Van 2 sterren hotels tot zeer luxe 5 sterren hotels. Afhankelijk van de keuze van luxe en comfort variëren de prijzen van gemiddeld tot zeer exclusief. Sommige hotels hebben tijdens de zomermaanden een child-free (kindvrij) beleid.