Famagusta

(Kaart)

Tot 1974 was Famagusta de belangrijkste toeristische badplaats van Cyprus. Maar door de Turkse bezetting van Famagusta en het wegsturen van de bewoners is de wijk Varosha nu een “spookstad”. In dit deel van Famagusta mogen geen mensen meer komen en het is afgezet door een groot hek en wordt continu bewaakt door het Turkse leger. Buiten de wijk Varosha is Famagusta een mooie stad met schitterende stranden met bezienswaardigheden als de Sint Nicolaas Kathedraal in gotische stijl, het Othello Kasteel en het Ventiaans Paleis.

  • De Namik Kemal Kerker in Famagusta Cyprus
  • Het strand van Palm Beach met hotels bij Famagusta Cyprus
  • Het Sint Barnabas Klooster in Famagusta Cyprus
  • Deel van het Othello Kasteel in Famagusta
v.l.n.r.: Namik Kemal Kerker | Palm Beach | Sint Barnabas Klooster | Othello Kasteel .

Bezienswaardigheden

De Salamis Ruines met een aantal beelden

Salamis Ruïnes

Locatie: 10 km vanaf Famagusta – 15 min rijden | Categorie: Historie

Op ca. 10 km ten noorden van Famagusta vind je de Salamis Ruïnes. De ruïnes zijn de overblijfselen van de vroegere hoofdstad van Cyprus. Salamis. Dit was tot ca. 1100 v.Chr. de hoofdstad. Een stuk van de Salamis Ruïnes liggen in zee en kun je door te gaan duiken bezichtigen. Nadat je hier hebt gewandeld kan je ook nog even uitrusten en zonnen op het nabij gelegen strand Silver Beach.

Het Sint Barnabas Klooster bij Famagusta Cyprus

Sint Barnabas Klooster

Locatie: 10 km vanaf het centrum Famagusta – 15 min rijden | Categorie: Religie

Het Sint Barnabas Klooster is een oud klooster ten noorden van Famagusta. Volgens vele is dit het belangrijkste klooster van Cyprus. Tegenwoordig fungeert dit klooster onder andere als museum, waar je archeologische vondsten kunt zien. In de kapel bij dit klooster liggen de resten van st. Barnabas.

Uitzicht op het Sint Nicolaas Kathedraal in Famagusta Cyprus

Sint Nicolaas Kathedraal (Lala Mustafa Moskee)

Locatie: 3 km vanaf het centrum Famagusta – 5 min rijden | Categorie: Religie

De Sint Nicolaas Kathedraal ligt in het centrum van Famagusta. De gotische Sint Nicolaas Kathedraal is gebouwd in de 14de eeuw. In 1571 besloten Turkse Ottomanen de Sint Nicolaas Kathedraal te gaan gebruiken als een moskee. Nu heet de Sint Nicolaas Kathedraal dan ook de Lala Mustafa Pasa Moskee. Volgens sommige is dit een van de mooiste Kathedralen in het middellandse zeegebied.

De Sint Petrus Kerk in Famagusta Cyprus

Sint Petrus Kerk (Sinan Pasa Moskee)

Locatie: 3 km vanaf het centrum Famagusta – 5 min rijden | Categorie: Religie

De Sint Petrus Kerk (Sinan Pasa Moskee) is een van de grootste kerken van Famagusta. Deze kerk werd halverwege de 14de eeuw gebouwd. Naderhand zijn er nog stukken bijgebouwd. Vervolgens is de Sint Petrus Kerk veranderd in de Sinan Pasa Moskee om Koca Sinan Pacha te eren. In een nog later stadium is deze Sinan Pasa Moskee veranderd in een bibliotheek.

Het Venetiaans Paleis in Famagusta Cyprus

Venetiaans Paleis

Locatie: 3 km vanaf het centrum Famagusta – 5 min rijden | Categorie: Historie

Het Venetiaans Paleis is gebouwd in de 16de eeuw. Zoals de naam al zegt is het paleis gebouwd door Venetianen (mensen uit Venetië). In en bij het Venetiaans Paleis zijn meerdere bezienswaardigheden zoals de Nestoriaanse Kerk en de Namik Kemal Kerker.

De Nestoriaanse Kerk in Famagusta Cyprus

De Nestoriaanse Kerk

Locatie: Venetiaans paleis | Categorie: Religie

De Nestoriaanse Kerk ligt in het Venetiaans Paleis in Famagusta. De inscripties in deze kerk uit de 14de eeuw, verwijzen naar de Syriers die destijds in Famagusta woonde. In latere jaren zijn er verschillende aanbouwen geweest, waaronder bijvoorbeeld de klokkentoren. In de Nestoriaanse Kerk zijn schilderingen te zien van onder andere kamelen.

De Namik Kemal Kerker in Famagusta Cyprus

Namik Kemal Kerker

Locatie: Venetiaans Paleis | Categorie: Historie

Op de binnenplaats van het Venetiaans Paleis vind je de Namik Kemal Kerker. Deze kerker heeft lange tijd gefungeerd als gevangenis. Een van de meest bekende gevangene van de Namik Kemal Kerker was de schrijver Namik Kemal, waar de kerker nu dus naar vernoemd is. Hij heeft ruim drie jaar gevangen gezeten.

De ruines van de Othello Kasteel in Famagusta Cyprus

Othello kasteel

Locatie: 2 km vanaf het centrum Famagusta – 5 min rijden | Categorie: Historie

Het Othello kasteel nabij het centrum van Famagusta werd gebouwd in de 14de eeuw. Destijds fungeerde het Othello kasteel als een van de grote ingangen tot Famagusta die het Othello Kasteel beveiligde. Op de binnenplaats staan nog kanonnen en liggen nog kogels. In de 15de eeuw werd Famagusta veroverd door Venetië en in 1492 werd ook de Othello Toren gebouwd.

Het strand en de zee van Glapsides Beach bij Famagusta Cyprus in de Namiddag

Glapsides Beach

Locatie: 6 km vanaf Famagusta – 10 min rijden | Categorie: Zon, Zee en Strand

Glapsides Beach is een zandstrand ten noorden van Famagusta. Glapsides Beach is een ideaal strand om met het hele gezin naar toe te gaan. De zee is hier vrij ondiep en rustig, wat het ideaal maakt voor gezinnen met kleine kinderen. Daarnaast beschikt het strand over alle nodige faciliteiten en kan je verschillende soorten wateractiviteiten huren. Glapsides Beach is uitgeroepen tot het tweede beste strand van Cyprus.

Het strand van Silver Beach met een houten pier bij Famagusta Cyprus

Silver Beach

Locatie: 8 km vanaf Famagusta – 15 min rijden | Categorie: Zon, Zee en Strand

Silver Beach is een strand ten noorden van Famagusta. Het water is ook hier rustig en ondiep, wat het ideaal maakt voor kinderen. Daarnaast is Silver Beach een goede locatie om te gaan snorkelen, want het heeft een soort van eigen lagune door het rif vlak buiten het strand. Vanwege het ondiepe en rustige water is de temperatuur van het water over het algemeen aangenaam. Op Silver Beach is wel een klein eetcafé/snackbar aanwezig waar je een broodje en drankje kunt doen.

Het strand van Palm Beach met hotels bij Famagusta Cyprus

Palm Beach

Locatie: 8 km vanaf Famagusta – 15 min rijden | Categorie: Zon, Zee en Strand

Palm Beach is een strand wat ten oosten ligt van het centrum van Famagusta. Palm Beach is een rustig en schoon zandstrand. Het grootste deel van het strand behoort toe aan een hotel en is dus van alle gemakken voorzien. Het strand word perfect bijgehouden en is dus ideaal voor gezinnen met kinderen.

Het strand van Bafra Beach Famagusta Cyprus gezien vanuit de lucht

Bafra Beach

Locatie: 15 km vanaf Famagusta – 20 min rijden | Categorie: Zon, Zee en Strand

Bafra Beach is een rustig strand ca. 15km ten noorden van Famagusta. Het strand is schoon en de zee is rustig. Maar hotels en vakantiehuizen zijn in aanbouw. Dus de echte rust zal niet van lange duur zijn.

Activiteiten

Wekelijkse markt:
Elke week is er een gezellige markt in Famagusta. Op deze markt kan je onder andere lokale fruit en groenten kopen. Uiteraard kan je hier ook sieraden, kleding en souvenirs etc kopen.

Watersporten:
Op verschillende stranden in en rond Famagusta worden verschillende watersport activiteiten aangeboden zoals excursies, jetski’s, banaanboot en parasailing etc.

Uitgaan

In Famagusta zijn verschillende mogelijkheden om uit te gaan en te dineren.
Restaurants
In het centrum van zowel het oude als het nieuwe gedeelte van Famagusta zijn verschillende soorten restaurants aanwezig die verschillende keukens aanbieden van lokale gerechten tot de grote fastfood ketens tot duurdere restaurants waar je uitgebreid kunt dineren.

Bars en disco’s
Tegenwoordig is Palm Beach een van de meest populaire uitgaanslocaties van Famagusta. Hier zijn verschillende bars en clubs te vinden waar je tot laat kunt feesten. Maar ook Namik Kemal Plein en Salamis Road zijn goede locaties om ’s avonds wat te gaan drinken en te feesten.

Bereikbaarheid

Het is niet mogelijk om rechtstreeks naar Famagusta te vliegen. De meeste vluchten landen op Larnaca en moeten vanuit daar naar Famagusa. Een rit van Larnaca naar Famagusta is ongeveer 55km, 45 minuten rijden, en kost ca. € 60,-. Het is ook mogelijk om een de bus te pakken en dan betaal je slechts € 4,-.

Verblijf

In Famagusta staan voornamelijk duurdere hotels. De 3 sterren hotel beginnen met prijzen die voor ons gangbaar zijn. Het is bijna niet mogelijk om voor minder te reizen. Echter, aan luxe hotels en resorts is hier geen gebrek. Hotels met mooie zwembaden, restaurants en prive stranden etc zijn hier makkelijk te vinden. Je kan het dan zo luxe maken als dat je zelf wilt en kunt.