Eten & drinken op Cyprus

Eten

Het eten op Cyprus kent veel raakvlakken met eten wat wij kennen van de Griekse en Turkse keuken. Dit is dan ook wel logisch aangezien Griekenland en Turkije al jaren discussie hebben over Cyprus. Zoals bij veel landen in deze regio worden vlees en vis veelal bereidt op de grill.

Vlees
Enkele lokale bekende gerechten die voor vleesliefhebbers zeer zeker de moeite waard zijn om te proberen zijn Paidakia, Suvla en Stifado. Paidakia zijn in principe lamskoteltjes alleen dan bereid met lokale produkten. Suvla is enigszins te vergelijken met de Souvlaki zoals wij die kennen. Stifado is een soort goulash. Als je geen keuze kunt maken kan je altijd kiezen voor de Mezedes (Meze). Mezedes is eigenlijk een gerecht wat bestaat uit verschillende gerechten. Meestal moet je dit gerecht met minimaal 2 personen bestellen.

Vis
Voor de visliefhebber springt er eigenlijk één gerecht uit, Taramosalata. Taramosalata is een visgerecht bestaand uit onder andere, kuit, yoghurt, aardappelen en komkommer.

Fastfood
In de toeristische streken is er geen gebrek aan fastfoodketens. Daarnaast kan je natuurlijk ook kebab etc. bestellen op zo ongeveer elke straathoek.

  • Diverse gerechts horend bij Mezedes
  • Het cypriotisch gerecht Taramosalata
  • Het cypriotisch gerecht Stifado
  • De lokale bier van Cyprus Keo Bier
v.l.n.r.: Mezedes | Taramosalata | Stifado | Keo Bier .

Drinken

Cyprus staat dan wel niet bekend om haar wijnen, maar al eeuwen lang wordt er op Cyprus wijn gemaakt, al sinds de tijd van de Romeinen. Dit is ook de reden dat er jaarlijks een wijnfestival is in Limassol waar je alle lokale wijnen van Cyprus kunt proeven en kopen. Het lokale bier op Cyprus is Keo, tenminste op het Griekse gedeelte van het eiland. Op het Turkse deel van Cyprus wordt voornamelijk Efes geschonken.

Drinkwater

Het kraanwater op Cyprus is in principe drinkbaar. Echter, is het niet onverstandig om het kraanwater alleen te gebruiken voor het poetsten van je tanden etc. Voor het gebruik als drinkwater is het beter om flessen drinkwater te kopen.