Ayia Napa

(Kaart)

Ayia Nappa is een toeristische plaats op het Turks-Cyprus gedeelte, ca. 50km ten oosten van Larnaca. Tot de jaren 70 was deze plek vooral een vissersdorp, maar in de loop der jaren is Ayia Napa uitgegroeid tot een ware toeristische locatie. In het begin was Ayia Napa vooral gericht op gezinnen met kinderen. Maar door de jaren heen is Ayia Napa uitgegroeid tot een vakantiebestemming voor de feestvierende vakantieganger. Ayia Napa is zelfs een tijd te vergelijken geweest met Ibiza, maar zo populair als dat het toen was is het nu niet meer. In Ayia Napa vind je dan ook niet echt de typische culturele Cypriotische aspecten van het eiland.

  • Een snorkelaar in de zee net buiten Ayia Napa
  • Een bungeejumper boven de zee bij Ayia Napa Cyprus
  • Boten in de haven van Ayia Napa Cyprus in het donker
  • Twee meiden dansen op een podium in een drukke club in Ayia Napa Cyprus
v.l.n.r.: Snorkelen bij Ayia Napa | Bungeejumpen bij Ayia Napa | Haven van Ayia Napa | Club in Ayia Napa .

Bezienswaardigheden

Mensen in de stroomversnelling van het Water World Waterpark in Ayia Napa met een uitzicht over een deel van het park

Water World Waterpark

Locatie: 5 km vanaf het centrum – 5 min rijden | Categorie: Attractiepark | Prijs: € 35 voor volwassenen en kinderen 13+ jaar - € 20 voor kinderen 3 - 12 jaar

Het Water World Waterpark is een waterpark ca. 5 km ten westen van het centrum van Ayia Napa. Het waterpark heeft in de loop der Jaren verschillende prijzen in de wacht weten te slepen en behoort tot de grootste waterparken van Europa. Het thema in Water World Waterpark is Grieks. In het Water World Waterpark is uiteraard aan iedereen gedacht en zullen de kinderen zich geen seconde vervelen. In het waterpark zijn natuurlijk tevens verschillende soorten restaurants en winkels te vinden.

Het vooraanzicht van de Ayia Napa Klooster in Ayia Napa Cyprus

Ayia Napa Klooster

Locatie: Centrum Ayia Napa | Categorie: Religie

Het oude klooster van Ayia Napa ligt in het centrum van Ayia Napa. Het is onbekend wanneer het Klooster van Ayia Napa precies gebouwd is, maar men vermoed dat het klooster stamt uit de 15de eeuw. Het klooster is gebouwd over een grot die nu fungeert als kerk. Daarnaast beschikt dit klooster over een mooie binnenplaats met onder andere een fontein. Dit klooster word geregeld bezocht door zwangere vrouwen om te bidden en hulp te vragen aan de Heilige Maagd Maria.

Uitzicht op het strand van Sandy Bay in de namiddag

Sandy Bay

Locatie: 2 km vanaf het centrum – 5 min rijden | Categorie: Zon, zee en strand

Sandy Bay is een baai ca. 2 km ten westen van het centrum van Ayia Napa. Sandy Bay is erg populair bij gezinnen met kinderen en het kan er tijdens het hoogseizoen behoorlijk druk zijn. Ook op Sandy Bay zijn er verschillende activiteiten qua watersport mogelijk. Daarnaast is er een snackbar op het strand waar je eten en drinken kunt kopen.

De baai en het strand van Pernera Beach bij Ayia Napa Cyprus

Pernera Beach

Locatie: 2 km vanaf het centrum – 5 min rijden | Categorie: Zon, zee en strand

Pernera Beach is een kunstmatig gemaakt strand ca. 2 km ten westen van het centrum van Ayia Napa. Het strand ligt tussen Sandy Bay en de haven van Ayia Napa. Pernera Beach bestaat uit verschillende zandstanden die gesplitst worden door rotsachtige stroken. Bij zowel het zand als het rotsgedeelte van Pernera Beach zijn er verschillende watersport activiteiten mogelijk en kan je verschillende snackbars vinden.

De zee en het strand van Nissi Beach bij Ayia Napa Cyprus

Nissi Beach

Locatie: 3 km vanaf het centrum – 6 min rijden | Categorie: Zon, zee en strand

Nissi Beach is een erg populair strand ca. 3 km ten westen van het centrum van Ayia Napa. Vooral bij de jonge vakantiegangers Nissi Beach erg populair. Tijdens de zomermaanden vinden er op dit strand grote strandfeesten met DJ’s plaats. Op het strand zijn verschillende bars, snackbars en watersportactiviteiten mogelijk. Daarnaast kan je hier ook nog bungeejumpen. Aan het einde van het strand word het wat rustiger en vind je meer families met kinderen en ouderen.

De baai van Landa Beach bij Ayia Napa Cyprus

Landa Beach

Locatie: 4 km vanaf het centrum – 7 min rijden | Categorie: Zon, zee en strand

Landa Beach is een zandstrand ca. 4 km ten westen van het centrum van Ayia Napa. Landa Beach is vooral erg geliefd bij gezinnen met kinderen, vanwege de gemoedelijke sfeer en het rustige strand. Op het strand zijn er meerdere mogelijkheden om watersport activiteiten te ondernemen, tevens is er een snackbar op Landa Beach.

Het volle strand met strandbedjes van Macronissos Beach bij Ayia Napa Cyprus

Macronissos Beach

Locatie: 5 km vanaf het centrum – 8 min rijden | Categorie: Zon, zee en strand

Macronissos Beach is een vrij druk strand ca. 5 km ten westen van het centrum Ayia Napa. Met name tijdens het hoogseizoen kan het op Macronissos behoorlijk druk zijn. Maar zelfs dan is Macronissos Beach minder druk dan sommige andere stranden in de omgeving. Op Macronissos Beach zijn verschillende faciliteiten aanwezig voor watersport, eten en drinken.

Strandbedje met parasol op het strand van Ayia Thekla bij Ayia Napa Cyprus

Ayia Thekla

Locatie: 7 km vanaf het centrum – 10 min rijden | Categorie: Zon, Zee en strand

Grecian Bay is een zandstrand ca. 2 km ten oosten van het centrum van Ayia Napa. Grecian Bay is een vrij klein strand wat omringt is met restaurants en snackbars. Het strand ligt tegen de haven van Ayia Napa. Aangezien het strand van Grecian Bay voornamelijk bestaat uit zand en schelpjes is dit strand ook erg populair bij gezinnen met kinderen. Uiteraard zijn ook hier verschillende watersportactiviteiten mogelijk.

Het zandstrand van Grecian Bay bij Ayia Napa Cyprus

Grecian Bay

Locatie: 2 km vanaf het centrum – 5 min rijden | Categorie: Zon, zee en strand

Grecian Bay is een zandstrand ca. 2 km ten oosten van het centrum van Ayia Napa. Grecian Bay is een vrij klein strand wat omringt is met restaurants en snackbars. Het strand ligt tegen de haven van Ayia Napa. Aangezien het strand van Grecian Bay voornamelijk bestaat uit zand en schelpjes is dit strand ook erg populair bij gezinnen met kinderen. Uiteraard zijn ook hier verschillende watersportactiviteiten mogelijk.

Rots is de zee bij Kermia Beach bij Ayia Napa Cyprus

Kermia Beach

Locatie: 5 km vanaf het centrum – 7 min rijden | Categorie: Zon, zee en strand

Kermia Beach is een klein strand ca. 5 km ten oosten van Ayia Napa. Op het strand worden weinig activiteiten aangeboden en zijn er geen snackbars waar je eten en drinken kunt kopen. Het strand ligt ook in een vrij rotsachtige omgeving en word onder andere daarom vooral gebruikt door de gasten van het hotel bij dit strand. Je kan hier wel goed vanaf de rotsen in zee springen, ook wel bekend als cliff diving.

De baai en het strand van Konnos Bay met veel zonners bij Ayia Napa Cyprus

Konnos Bay

Locatie: 8 km vanaf het centrum – 10 min rijden | Categorie: Zon, zee en strand

Konnos Bay ligt ca. 8 km en oosten van het centrum van Ayia Napa. Konnos Bay ligt bij National Park Kavo Gkreko. Het strand bestaat voornamelijk uit zandstrand en is erg geliefd bij de locale bevolking. Op het strand zijn verschillende snackbars aanwezig en worden er meerdere watersportactiviteiten aangeboden.

De rotskustlijn en de zee bij Nationaal Park Kavo Greko

Nationaal Park Kavo Gkreko

Locatie: 6 km vanaf het centrum – 10 min rijden | Categorie: Natuur

Nationaal Park Kavo Gkreko is een natuurgebied van bijna 400 hectare op ca. 6 km ten oosten van het centrum van Ayia Napa. Het Nationaal Park Kavo Gkreko is met name bekend vanwege de rotsformatie en de plaatselijke flora en fauna. Zo zijn er tientallen verschillende soorten orchideeën te vinden in Nationaal Park Kavo Gkreko. In dit park kan je verschillende activiteiten ondernemen zoals bijvoorbeeld fietsen, wandelen, zwemmen, paardrijden etc.

Activiteiten

Bij Ayia Napa zijn er verschillende activiteiten mogelijk. Veel van de activiteiten zijn zoals te verwachten op het strand. Op de stranden kan je bijvoorbeeld verschillende soorten watersportactiviteiten ondernemen, zoals bijvoorbeeld parasailing. Op sommige stranden kan je zelfs bungeejumpen. Daarnaast is het mogelijk om verschillende bootexcursies te boeken. Je kan bijvoorbeeld snorkel- en dolfijn watch excursies boeken.

Uitgaan

Nachtleven
Ayia Napa staat met name bekend om het bruisende uitgaansleven. Het is niet voor niks dat Ayia Napa een tijd lang het tweede Ibiza werd genoemd. Tegenwoordig is het minder populair als enkele jaren geleden, maar tijdens het hoogseizoen is er ontzettend veel feestgangers in Ayia Napa. Dit zorgt er ook voor dat er tijdens deze drukke periode ook veel feesten georganiseerd worden op de stranden.

Restaurants
Uiteraard zijn er in een toeristisch gebied als Ayia Napa meer dan voldoende eetgelegenheden. Er zijn veel keukens vertegenwoordigd in Ayia Napa. Uiteraard is het ook mogelijk om in verschillende prijsklassen te dineren.

Bereikbaarheid

De meeste mensen die in Ayia Napa verblijven tijdens hun vakantie komen per vliegtuig aan op Larnaca Airport. Vanuit kan je het beste een taxi nemen naar Ayia Napa. De taxirit duurt ongeveer 45 minuten en de kosten zullen rond de 60 euro liggen.

Verblijf

Ayia Napa is een toeristische plaats en zoals te verwachten in toeristische plaatsen is er voor elke vorm van comfort wel een oplossing in Ayia Napa. Je kan dus van lowbudget tot behoorlijk luxe verblijven in Ayia Napa. De kosten voor een gemiddeld veblijf (hotel of bijvoorbeeld bungalows) kost ca. € 40,- per nacht. Uiteraard geld in Ayia Napa ook hoe luxer, hoe duurder.