Tenerife

(Kaart)

Tenerife is met een oppervlakte van ca. 2.000km2 het grootste vulkanische eiland van de Canarische Eilanden. Op Tenerife wonen ruim 900.000 mensen waarvan ongeveer een kwart in de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife. Op het eiland zijn ontzettend veel bezienswaardigheden waaronder o.a. Pico del Teide, Loro Parque en Masca. Naast de vele interessante punten op Tenerife is het eiland ook uitermate geschikt voor verschillende activiteiten zoals wandelen, golfen, duiken en surfen.

  • Het strand van Tenerife met een palmboom en de rusige zee op een zonnige dag met op de achtergrond bergen - Tenerife
  • Een zeeschildpad die rustig zwemt in de heldere zee - Tenerife
  • Een volledig in het groen goud en roze uitgedoste vrouw tijdens het carnaval in Santa Cruz de Tenerife - Tenerife
  • Een surfer in een geel O'NEILL shirt die van een brekende golf springt met rond spattend water in zee - Tenerife
v.l.n.r.: Strand van Tenerife | Schildpad bij Tenerife | Carnaval Santa Cruz de Tenerife | Surfen bij Tenerife .

Bezienswaardigheden

Twee dolfijnen die over een touw springen in het park Aqualand Costa Adeje - Tenerife

Aqualand Costa Adeje

Locatie: 70km vanaf Santa Cruz de Tenerife – 1 uur rijden | Categorie: Attractiepark en Kinderen

Aqualand Costa Adeje is een groot waterpark op het westelijk deel van Tenerife. Aqualand Costa Adeje heeft verschillende zwembaden en glijbanen voor alle leeftijden. Naast het vermaak in en bij de zwembaden zijn er ook dagelijks shows met dolfijnen. In het Aqualand Costa Adeje is ook een restaurant, fastfood restaurant en verschillende stands waar je snacks, ijs en drinken kunt kopen.

Twee zeehonden die ballen balanceren op hun neus in het park Loro Parque - Tenerife

Loro Parque

Locatie: 40km vanaf Santa Cruz de Tenerife – 35 minuten rijden | Prijs: 33 euro | Categorie: Dierentuin en Kinderen

Loro Parque is een dierentuin op noordelijk centraal Tenerife. In het Loro Parque zijn verschillende land- en waterdieren te zien zijn. Enkele van de dieren die te zien zijn in het Loro Parque zijn Jaguars, tijgers, krokodillen en orka’s. Naast de vele dieren in het park zijn er ook verschillende restaurants waar je een drankje kan drinken en kunt lunchen.

Uitzicht over een groene vallei met kronkelpaden en verschillende bergen in Barranco del Infierno - Tenerife

Barranco del Infierno

Locatie: 20km vanaf Santa Cruz de Tenerife – 25 minuten rijden | Categorie: Natuur

Barranco del Infierno is een natuurgebied op noordelijk Tenerife. Barranco del Infierno is een beschermd natuurgebied, er mogen maar 200 bezoekers per dag naar binnen. Door het Barranco del Infierno loopt een wandelpad van ca. 6km wat je naar de mooiste plekken brengt zoals de grotten en de waterval. Tijdens de zomermaanden kan het er behoorlijk heet zijn het is dus aan te raden om genoeg water mee te nemen. Daarnaast loopt een deel van het pad over de rand van het ravijn. Voor mensen met hoogtevrees en kleine kinderen is dit dan ook geen geschikte wandelroute.

Een oude straat met oranje, gele, witte en roze huizen met verschillende balkons in La Orotava - Tenerife

La Orotava

Locatie: 35km vanaf Santa Cruz de Tenerife – 30 minuten rijden | Categorie: Cultuur en historie

La Orotava is een plaats op noordelijk centraal Tenerife. La Orotava is eigenlijk op te delen in 2 delen. Een historisch deel en een modern deel. In het historische deel van La Orotava zijn verschillende gebouwen te zien die in de 16de eeuw gebouwd zijn. Daarnaast zijn er in dit deel van La Orotava nog enkele bezienswaardigheden te zien zoals Convento San Augustin, Casa de los Balcones en Nuestra Senora de la Concepción.

Een plein met witte en grijze huizen met heuvels op de achtergrond op een zonnige dag in Vilaflor - Tenerife

Vilaflor

Locatie: 80km vanaf Santa Cruz de Tenerife – 1 uur rijden | Categorie: Cultuur en historie

Vilaflor is een plaats in centraal Tenerife. Vilaflor is de hoogst gelegen plaats van de Canarische Eilanden, 1400m boven zeespiegel. Het dorpje, met ca. 2.000 inwoners, staat met name bekend vanwege het zuiver mineraalwater en het kuuroord. Door Vilafloor kan je mooi wandelen en genieten van de omgeving en de bezienswaardigheden zoals de San Pedro Kerk. Een bezoek aan Vilaflor is goed te combineren met een bezoek aan de Pico del Teide.

Uitzicht op een zonnige dag op de groene omgeving met bergen in de omgeving van Masca - Tenerife

Masca

Locatie: 85km vanaf Santa Cruz de Tenerife – 1,25 uur rijden | Categorie: Natuur

Masca is een klein dorpje, ca. 100 inwoners, op westelijk Tenerife. Masca zelf is autovrij en je moet dus parkeren buiten het dorp. In Masca zelf is niet heel veel te zien. Maar de omgeving van Masca is zeer mooi en ideaal voor een wandeling door de natuur. In de omgeving van Masca zijn verschillende punten waar je schitterende uitzichten hebt op bijvoorbeeld de Pico del Teide of op de baai bij Masca.

Witte, oranje en roze huizen met rode daken en uitzicht op zee vanuit Garachico - Tenerife

Garachico

Locatie: 60km vanaf Santa Cruz de Tenerife – 50 minuten rijden | Categorie: Cultuur en historie

Garachico is een plaats op westelijk Tenerife. Garachico is een karakteristiek dorpje met mooi straatjes en oude huizen met houten balkons. Het dorp is in het begin van de 18de eeuw bijna compleet verwoest door een vulkaan uitbarsting. In Garachico zijn verschillende bezienswaardigheden, waaronder het kasteel van San Miguel en de kerk Santa Anna. Deze beiden gebouwen zijn ook 2 van de weinige gebouwen die niet getroffen werden door de vulkaanuitbarsting van 1706.

Een rustende poema in de schaduw in het park Las Aguilas del Teide op een zonnige dag - Tenerife

Las Aguilas del Teide (Jungle park)

Locatie: 75km vanaf Santa Cruz de Tenerife – 45 minuten rijden | Prijs: va. 24 euro | Categorie: Natuur

Las Aguilas del Teide, ook wel bekend als Jungle Park, is een dierentuin en botanische tuin op het zuidelijk deel van Tenerife. In het Las Aguilas del Teide zijn verschillende dieren te zien waaronder leeuwen, tijgers, jachtluipaarden, oerang oetangs, adelaars en gieren. Naast de vele dieren die er te zien zijn er ook nog attracties zoals een touwbrug en een rodelbaan. Uiteraard zijn er in dit park ook restaurants waar je kan eten en drinken.

Een piramide gemaakt van lava stenen bij Guimar op een zonnige dag - Tenerife

Güímar

Locatie: 30km vanaf Santa Cruz de Tenerife – 30 minuten rijden | Categorie: Cultuur en Historie

Güímar is een plaats op het westelijk deel van Tenerife. Deze plaats is met name bekend vanwege de Piramides de Güímar. Het is onzeker hoe deze piramides van lavasteen zijn ontstaan. Er zijn verschillende theorieën over wie ze gebouwd heeft, maar tot op heden zijn er nog geen harde bewijzen gevonden. Naast deze piramides de Güímar is er in dit park ook een schitterend uitzichtpunt, Mirador de don Martin.

Tussen twee rotsen door het uitzicht op de berg Pico del Teide op een zonnige dag - Tenerife

Pico del Teide

Locatie: 65km vanaf Santa Cruz de Tenerife – 1 uur rijden | Categorie: Natuur

Pico del Teiede ligt in het Nationaal Park del Teide in centraal Tenerife. De Pico del Teide is met haar ruim 3.700m hoge top de hoogste berg van Spanje. In het nationaal park del Teide leven unieke en flora en fauna. Zo leven er in dit park bijvoorbeeld verschillende kanarie soorten, wilde katten en torenvalken. Het park is vanwege het landschap en de dieren die er leven perfect om in een mooie omgeving te wandelen.

Uitzicht op de kustlijn en zee met veel rotsen in het park Parque Rural de Anaga - Tenerife

Parque Rural de Anaga

Locatie: 20km vanaf Santa Cruz de Tenerife – 30 minuten rijden | Categorie: Natuur

Parque Rural de Anaga is een natuurpark op noordelijk Tenerife. Parque Rural de Anaga bestaat voornamelijk een miljoenen jaren oude bergketen. Doordat het noorden van Tenerife natter is dan de rest van Tenerife is het Parque Rural de Anaga over het algemeen groener. Je kunt hier heerlijk wandelen in een mooie omgeving met verschillende uitzichtpunten over Tenerife.

Het kleurrijke rood met gele logo in een tuin van het park Siam Park - Tenerife

Siam Parque

Locatie: 70km vanaf Santa Cruz de Tenerife – 45 minuten rijden | Prijs: 33 Euro | Categorie: Attractiepark en kinderen

Siam Parque is een waterpark op zuidelijk Tenerife. Het hele park is in de stijl zoals je die kan zien in Thailand. Er zijn verschillende zwembaden en glijbanen voor alle leeftijden in het park . Er zijn uiteraard ook verschillende restaurants in het Siam Parque, waarbij vaak de namen verwijzen naar Thailand.

Uitzicht op het strand en de rustige zee van Playa de las Americas op een zonnige dag - Tenerife

Playa de las Americas

Locatie: 80km vanaf Santa Cruz de Tenerife – 50 minuten rijden | Categorie: Zee en strand

Playa de las Americas is een prachtig zandstrand wat perfect is om te bezoeken met kinderen. Het ondiepe en heldere water zorgt er voor dat je de kinderen perfect in de gaten kunt houden. Op het strand worden verschillende activiteiten aangeboden om de kinderen te vermaken. Daarnaast zijn er bij het strand verschillende eetgelegenheden waar je tussen de middag goed kunt lunchen en waar op de menukaarten ook aan de kinderen wordt gedacht.

Activiteiten

Op Tenerife zijn veel activiteiten mogelijk.

Diepzeevissen
De wateren rond Tenerife zijn zeer geschikt voor diepzeevissen en het zogenaamde Big Game Fishing. Vooral de periode van mei tot oktober is zeer geschikt voor deze sport. Dan kan er gevist worden op bijvoorbeeld Barracuda, Albacore, Dorado, Blauwe Marlijnen, Witte Marlijnen, Speervissen, haaien en roggen. Bij Big Game Fishing Las Galletas in de haven van Las Galletas (Arona), steiger 4, is het mogelijk om onder begeleiding van Nederlandse bemanning visexcursies en zelfs visvakanties te boeken.

Duiken
Op Tenerife zijn verschillende duikcentra te vinden waar je spullen kunt huren en excursies kunt boeken. Net zoals het land van Tenerife is de zee ook gevormd door vulkaanuitbarstingen. Dit geeft een vrij uniek onderwaterlandschap met veel grotten en een gevarieerd zeeleven. De prijzen van een enkele duik zijn ca. 40 Euro exclusief de uitrusting.

Golfen
Op Tenerife zijn verschillende golfbanen en golfresorts. De meeste van deze banen en resorts liggen in of bij de meer toeristische plaatsen van Tenerife. De bekendste golfbanen zijn toch wel Costa Adeje en het Abama Golf resort. Alle banen op Tenerife liggen in een schitterende omgeving hebben mooie uitzichten. Bij de meeste golfbanen is het mogelijk om de benodigdheden te huren en eventueel lessen te volgen.

Surfen
Aan de kust van Tenerife kan je zeer goed surfen. Met name de zuidwestkust van Tenerife is met haar sterke stroming, hoge golfen en harde wind een perfecte surflocatie voor de gevorderde surfers. De ervaren surfers kunnen ook goed terecht bij bijvoorbeeld Puerto de la Cruz en Playa del Soccoro. Maar ook de beginnend surfer kan goed terecht op Tenerife. Er zijn voldoende scholen op het eiland waar je kan leren surfen en waar je spullen kunt huren.

Wandelen
Door de schitterende natuur op Tenrife is dit eiland ideaal geschikt om te wandelen. De wandelpaden op Tenerife zijn allen voorzien van borden die de routes aangeven. Zo kan je bijvoorbeeld door schitterende laurierbossen wandelen en voor de ervaren wandelaars is bijvoorbeeld Pico del Teide een mooie uitdaging.

Uitgaan

Carnaval de Santa Cruz
In Santa Cruz de Tenerife vind jaarlijks een groots carnavalsfeest plaats. Dit carnavalsfeest is het een na grootste carnaval ter wereld, na Rio de Janeiro, Brazilië. Door de straten van Santa Cruz de Tenerife zijn tijdens deze vier dagen grote kleurrijke optochten, waarbij jaarlijks de koningin van het Carnaval wordt verkozen.

Bars en Clubs
Op Tenerife is een actief nachtleven. Met name Playa de las Americas en Los Cristianos zijn erg populair bij de feestvierders op Tenerife. Er zijn dan ook voldoende disco’s en bars op Tenerife waar voor elk wat wils te vinden is. Van schuimfeesten tot themafeesten worden georganiseerd op Tenerife. Natuurlijk is het ook mogelijk om ’s avonds rustig op een terras iets te gaan drinken bij de vele bars in de toeristische plaatsen.

Dineren
Op Tenerife zijn ontzettend veel restaurants aanwezig. Zoals te verwachten op een eiland zijn veel gerechten die op de menukaarten staan visgerechten en traditioneel Spaans. Uiteraard zijn er op dit eiland ook veel fastfoodrestaurants in de toeristische locaties en zijn de verschillende Europese keukens goed vertegenwoordigd. De menukaarten in de restaurants zijn vaak verkrijgbaar in meerdere talen wat het bestellen een stuk makkelijker maakt.

Bereikbaarheid

Tenerife is op twee manieren bereikbaar

Vliegtuig
Tenerife heeft 2 vliegvelden namelijk; Reina Sofia en Los Rodeos. In principe is Tenerife goed bereikbaar vanuit Nederland, maar moet men vaak overstappen in Spanje, bijvoorbeeld op het vliegveld van Madrid.

Boot
Tenerife is ook bereikbaar vanuit de andere Canarische Eilanden per boot. Er zijn 2 grote aanbieders die overtochten tussen de eilanden aanbieden. Deze aanbieders zijn Fred Olsen en Armas. Over het algemeen zijn dit goed verzorgde boten en zijn de overtochten over het algemeen aangenaam.

Verblijf

Op Tenerife is het mogelijk om voor alle prijsklassen te overnachten van goedkope motels tot luxe golfresorts. De hoogste concentratie van verblijfsmogelijkheden op het eiland ligt in de plaatsen Costa Adeje, Playa de las Americas en Puerto de Santiago. Bij de middenklasse hotels ben je van alle gemakken voorzien en beschikken de hotels vaak over zwembaden, restaurants en goede kamers.