Lanzarote

(Kaart)

Lanzarote is een vulkanisch eiland wat deel uitmaakt van de Canarische Eilanden en is het meest noordelijke eiland van de eilandengroep. Het eiland heeft een oppervlakte van ca. 850km2 en ligt ca. 115km van de kust van Marokko. De hoofdstad van Lanzarote is ligt op het oostelijk deel van Lanzarote en heet Arrecife. Op Lanzarote regent het vrij weinig. Ongeveer 40 dagen per jaar gaat er een sterke wind die van de Sahara woestijn af komt over Lanzarote, deze wind word de Calima genoemd. Doordat het zo weinig regent op Lanzarote vindt er weinig landbouw plaats en oogt het vrij droog.
Op het eiland zijn veel bezienswaardigheden zoals La Geria, Papagayo Beach Teguise en El Golfo.

  • Een filmende duiker in een grot in het kristalheldere water - Lanzarote
  • Een moutnainbiker met helm en zonnebril op een asfaltweg - Lanzarote
  • Een surfer in de branding op brekende golfen - Lanzarote
  • Een hurkende golfer die kijkt hoe hij de bal moet putten op de green - Lanzarote
v.l.n.r.: Duiken bij Lanzarote | Mountainbike op Lanzarote | Surfen bij Lanzarote | Golfen op Lanzarote .

Bezienswaardigheden

Uitzicht over de lavasteenvlaktes van La Geria met op de achtergrond de bergen op een zonnige dag - Lanzarote

La Geria

Locatie: 25km vanaf Arrecife – 30 minuten rijden | Categorie: Natuur

La Geria is een gebied in zuidelijk-centraal Lanzarote wat bekend staat vanwege de wijnproductie. Ondanks dat Lanzarote een droog eiland is hebben de wijnboeren manieren bedacht om wijn te kunnen verbouwen. In La Geria staan de wijnstruiken in kuilen die gevuld zijn met lavasteentjes die het vocht vasthouden. Om de kuil hebben ze muurtjes gebouwd om ze te beschermen tegen de wind. Het landschap van La Geria alleen is al de moeite waard. Maar natuurlijk kan je in La Geria op verschillende locaties wijnproeven, rondleidingen krijgen en natuurlijk heerlijke wijnen kopen.

Uitzicht op het strand, de rotsen en de kristalheldere zee van Papagayo Beach op een zonnige dag - Lanzarote

Papagayo Beach

Locatie: 35km vanaf Arrecife – 50 minuten rijden | Categorie: Zee en strand

Het zuidelijk gelegen Papagayo Beach wordt gezien als het mooiste strand van Lanzarote. Papagayo beach bestaat eigenlijk uit 6 witte zandstranden die door rotsten gescheiden worden. Om bij het strand te komen moet je over een tolweg. Op de stranden van Papagayo beach is nudisme over het algemeen toegestaan. Daarnaast is er op één van de stranden een camping waar je kunt kamperen. Dit is ook de enige locatie hier waar dat is toegestaan.

Verschillende cactussen en lavastenen van Jardin de Cactus met op de achtergrond de witte molen - Lanzarote

Jardin de Cactus

Locatie: 20km vanaf Arrecife – 25 minuten rijden | Categorie: Natuur

De Jardin de Cactus ligt op het noordelijk deel van Lanzarote. In Jardin de Cactus kan je meer dan 1.400 cactussoorten zien. Aan de rand van deze tuinen staat een oude gerestaureerde windmolen. Vanaf deze windmolen heb je een schitterend uitzicht over Jardin de Cactus. Bij Jardin de Cactus is ook een restaurant aanwezig waar je rustig wat kunt eten en drinken.

Een pad door de kleurrijke grot Cueva de los Verdes met aan beide kanten kleurrijke muren - Lanzarote

Cueva de los Verdes

Locatie: 30km vanaf Arrecife – 35 minuten rijden | Categorie: Natuur

De grot Cueva de los Verdes ligt op het noordelijk deel van Lanzarote. De Cueva de los Verdes is ontstaan door verschillende vulkaanuitbarstingen. Het gangen en grottenstelsel is ca. 7km lang. Bij een rondleiding door de Cueva de los Verdes leg je ca. 2km af door de grot en zie je een aantal schitterende taferelen, waaronder bijvoorbeeld lichteffecten.

Uitzicht op de vlaktes met verschillende heuvels en bergen van National Park Timanfaya - Lanzarote

National Park Timanfaya

Locatie: 30km vanaf Arrecife – 35 minuten rijden | Categorie: Natuur

National Park Timanfaya ligt op het westelijk deel van Lanzarote. Het is een park met een oppervlakte van ca. 50km2. National Park Timanfaya is ontstaan door series van vulkaanuitbarstingen die zijn begonnen in 1730. Door het park verspreid liggen ca. 25 kraters en meer dan 100 vulkaankegels, dit doet het een beetje lijken op een maanlandschap. Door National Park Timanfaya liggen wandelroutes, als je wilt kun je een gids boeken die je de mooiste plaatsen in het park laat zien.

Uitzicht over de kustlijn en de heldere zee op een zonnige dag vanuit Mirrador del Rio - Lanzarote

Mirador del Rio

Locatie: 35km vanaf Arrecife – 40 minuten rijden | Categorie: Natuur

Mirador del Rio ligt op het noordelijk deel van Lanzarote. Het uitzichtpunt Mirador del Rio is ontworpen door Cesár Manrique. Vanuit het Mirador del Rio heb je op een hoogte van 475m een schitterend uitzicht op La Graciosa. Naast het schitterende uitzicht van Mirador del Rio is de architectuur de moeite waard. In het restaurant van Mirador del Rio kun je een drankje drinken terwijl je geniet van het schitterende uitzicht.

Golfen die breken op de rotsen van de twee grotten van Los Hervideros met op de achtergrond verchillende bergen - Lanzarote

Los Hervideros

Locatie: 30km vanaf Arrecife – 35 minuten rijden | Categorie: Natuur

Los Hervideros is een rotsformatie op het zuidwestelijk deel van Lanzarote. De kliffen van Los Hervideros bestaan uit lavasteen. Door de eeuwen heen heeft erosie grotten gemaakt in de kliffen. Vooral als de zee wild is, is het een spectaculair schouwspel om te zien hoe de golfen breken op de rotsen. Over de kliffen van Los Hervideros lopen verschillende wandelpadden waar je een mooi uitzicht hebt. Op sommige plekken zijn er gaten waardoor je in de grotten kunt kijken.

Uitzicht op de entrée van Castillo de Santa Barbara bewaakt door twee kanonnen - Lanzarote

Castillo de Santa Barbara

Locatie: 15km vanaf Arrecife – 20 minuten rijden | Categorie: Historie

Castillo de Santa Barbara ligt in centraal Lanzarote in de plaats Teguise en is het oudste kasteel van de Canarische Eilanden. Het kasteel stamt uit de 16de eeuw en was bedoelt als bescherming tegen piraten. Castillo de Santa Barbara was een veilige schuilplaats voor de bewoners als het gevaar te groot werd. Nu zit er in het kasteel een museum waar je meer leert over de aanvallen van de piraten door de eeuwen heen. Vanuit het Castillo de Santa Barbara heb je een schitterend uitzicht over het eiland.

Een marktkraamvrouw die handgemaakte leren krukken en stoffen kleden verkoopt in Teguise - Lanzarote

Teguise

Locatie: 15km vanaf Arrecife – 20 minuten rijden | Categorie: Cultuur en Historie

Teguise was tot 1852 de hoofdstad van Lanzarote. Door heel Teguise liggen verschillende bezienswaardigheden waarvan Castillo de Santa Barbara de bekendste is. Naast de bezienswaardigheden is de architectuur van de gewone bouwwerken als de karakteristieke huizen al de moeite waard. Op de zondagen is er een markt in Tenguise waar je allerlei verschillende soorten imitatie produkten kunt kopen. Aangezien deze markt met name gericht is op toeristen is afdingen te adviseren.

Uitzicht op de het zwarte strand, het meer met groen water en de heldere zee met rotsen van El Golfo - Lanzarote

El Golfo

Locatie: 35km vanaf Arrecife – 40 minuten rijden | Categorie: Natuur

El Golfo is een dorpje op zuidwestelijk Lanzarote. El Golfo is met name bekend vanwege de krater die deels op het land en deels in zee ligt. In het midden van de krater ligt het meertje Lago Verde. Zoals de naam al doet vermoeden, Verde betekend groen, bestaat dit meer door de vele algen uit groen water. Deze locatie is ook gebruikt voor opnames van de James Bond film Thunderball. In het dorpje El Golfo zijn veel restaurants en bars waar je heerlijk kunt genieten van een hapje en een drankje terwijl je uitkijkt op zee.

Uitzicht vanuit Lanzarote op het eiland Isla Graciosa en de heldere zee op een zonnige dag - Lanzarote

Isla Graciosa

Locatie: 50km vanaf Arrecife – 1,5 uur rijden/varen | Categorie: Natuur

Isla Graciosa is een klein eilandje ten noorden van Lanzarote. Het eilandje is slechts ca. 30km2 en er wonen ongeveer 600 mensen. Het eiland staat voornamelijk bekend vanwege de mooie stranden zoals Playa de las Conchas. Daarnaast is het eiland ook zeer geschikt voor duikers, aangezien de wateren rondom het eiland visrijk zijn. Dit maakt het ook meteen een goede locatie om een dag te gaan vissen.

Een rustig liggende Siberische Tijger met blauw ogen in het park Rancho Texas - Lanzarote

Rancho Texas

Locatie: 10km vanaf Arrecife – 15 minuten rijden | Categorie: Attractiepark, dierentuin en Kinderen

Het Rancho Texas park ligt op het oostelijk deel van Lanzarote. Rancho Texas biedt allerlei soorten vermaak. Zo is er een dierentuin met exotische dieren zoals tijgers en apen, meerdere zwembaden en worden er dagelijks verschillende shows opgevoerd. In het park zijn meerdere restaurants waar je rustig kunt eten. Rancho Texas is dus een ideale locatie om dag door te brengen met het hele gezin.

Een meisje dat snel van een blauwe glijbaan afgaat in en het water plonst in het Aquapark Lanzarote- Lanzarote

Aquapark Lanzarote

Locatie: 10km vanaf Arrecife – 15 minuten rijden | Categorie: Attractiepark en Kinderen

Aquapark Lanzarote ligt op het oostelijk deel van Lanzarote. Aquapark Lanzarote is een waterpark met verschillende zwembaden, glijbanen en een meer. Daarnaast is het ook nog mogelijk om te paintballen. In het park zijn uiteraard ook winkeltjes en restaurants aanwezig. Aquapark Lanzarote is dus een ideaal park om gezellig een dag door te brengen met het hele gezin.

Uitzicht op het strand en de rustige zee van Puerto del Carmen op een zonnige dag - Lanzarote

Puerto del Carmen

Locatie: 15km vanaf Arrecife – 20 minuten rijden | Categorie: Zee en strand

Puerto del Carmen is de meest populaire badplaats voor kinderen met gezinnen. Het strand is zeer kindvriendelijk en er worden verschillende activiteiten op het strand van Puerto del Carmen aangeboden om de kinderen te vermaken. Daarnaast is het water hier zeer helder.

Activiteiten

Op lanzarote zijn verschillende activiteiten mogelijk.

Duiken
In de wateren rondom Lanzarote kan je goed duiken. Volgens vele liggen hier de beste duiklocaties van Europa. Voor sommige locaties moet je vergunningen hebben te mogen duiken. Op Lanzarote zijn verschillende duikscholen aanwezig waar je lessen kunt volgen, apparatuur kunt huren en excursies kunt boeken. De prijzen per duik zijn ca. 30 Euro exclusief de uitrusting.

Golf
Op Lanzarote liggen 2 18-holes golfbanen; Costa Teguise en Lanzarote Golf Resort. Beide golfbanen zijn par 72. Bij deze golfbanen is het ook mogelijk om lessen te volgen. Deze lessen variëren van de beginnend golfer tot de gevorderde golfer. Bij de golfbanen kan je uiteraard ook je golfbenodigdheden huren als clubs, trolleys en goldkarretjes.

Mountainbiken
De ongerepte natuur en het ruige landschap maken Lanzarote een ideale locatie om te mountainbiken. De vele heuvels en lavalandschappen maken het een echte uitdaging. Op het eiland is tegenwoordig ook een mountainbike pad van ruim 200km aangelegd die over heel Lanzarote gaat.

Surfen
Vanwege de wind op Lanzarote is dit eiland een van de beste surflocaties van Europa. Veel surfers, windsurfers en kite surfers vinden in de zomermaanden de weg naar Lanzarote. Met name gedurende deze maanden is het weer ideaal voor surfen dankzij de passaatwinden die dan op Lanzarote aanwezig zijn. De meest populaire locaties om te surfen zijn Caleta de Famara, Puertoe del Carmen en Playa de los Pocillos.

Uitgaan

Bars en discotheken
Op Lanzarote zijn veel uitgaansgelegenheden, maar de hoogste concentratie en het meest populaire is Puerto del Carmen. Met name de straat Avenida de las Playas is erg populair. Hier zijn ook meerdere disco’s en bars te vinden. Andere plaatsen als Costa Teguise zijn in opkomst qua uitgaansgelegenheden, waar dan ook meer dan genoeg bars zijn waar je goed kan uitgaan.

Dineren
Op Lanzarote kan je perfect uit eten gaan. In veel restaurants kan je tegen redelijke prijzen heerlijke traditionele gerechten eten. In veel hotels zijn echter vaak weinig tot geen traditionele gerechten te bestellen. De keukens in de hotels op Lanzarote zijn vaak engels georiënteerd. Als je dus wilt genieten van de lokale keuken kun je het beste buiten het hotel gaan eten.

Bereikbaarheid

Lanzarote is in principe op 2 manieren bereikbaar.

Vliegtuig
Vanuit Nederland zijn er geen directe vluchten naar Lanzarote. In veel gevallen moet je minimaal 1 keer overstappen op bijvoorbeeld Tenerife of Gran Canaria. Daarnaast is het ook mogelijk dat je een extra stop hebt in bijvoorbeeld Madrid.

Boot
Lanzarote is ook bereikbaar vanuit de andere Canarische Eilanden per boot. Er zijn 2 grote aanbieders die overtochten tussen de eilanden aanbieden. Deze aanbieders zijn Fred Olsen en Armas. Over het algemeen zijn dit goed verzorgde boten en zijn de overtochten over het algemeen aangenaam.

Verblijf

Op Lanzarote is het mogelijk om voor alle prijsklassen te overnachten. De hoogste concentratie van verblijfsmogelijkheden op het eiland ligt in de plaatsen Puerto del Carmen, Teguise en Playa Blanca. Bij de middenklasse hotels ben je van alle gemakken voorzien en beschikken de hotels vaak over zwembaden, restaurants en goede kamers.