La Palma

(Kaart)

La Palma is een vulkanisch eiland met een oppervlakte van ca. 730km2. Op het eiland wonen ca. 85.000 mensen waarvan ongeveer een kwart woont in de hoofdstad Santa Cruz de la Palma, ook wel La Palma genoemd. In tegenstelling tot andere Canarische Eilanden is dit eiland niet erg toeristisch. Het Eiland wordt met name bezocht door natuurliefhebbers en wordt dan ook wel La Isla verde genoemd wat Het Groene eiland betekend of La Isla bonita wat het mooie eiland betekend. Het hoogste punt van La Palma is Roque de los Muchachos met de top op ca. 2.400m boven zeespiegel. De meeste toeristen komen naar dit eiland om te wandelen in de schitterende natuur. Verwacht op La Palma dan ook geen bruisend nachtleven, strandfeesten en megatoerisme. Maar aan bezienswaardigheden is op dit eiland geen gebrek zoals Puerto Naos, Los Tilos en La Zarza.

  • Een traditionele straat met kleurrijke huizen met balkons op een zonnige dag - La Palma
  • De verlichte kustlijn, boulevard en pier van Las Palmas in de avond - La Palma
  • Een plein met witte gebouwen, een bruin gebouw en een beeld in Santa Cruz de la Palama op een zonnige dag - La Palma
  • Een traditioneel met stenen gebouwd huis in de groene omgeving van Puntagorda - La Palma
v.l.n.r.: Straat La Palma | La Palma in de avond | Santa Cruz La Palma | Puntagorda .

Bezienswaadigheden

De haven, pieren en uitzicht op de kleurrijke gebouwen van Santa Cruz de la Palma - La Palma

Santa Cruz de la Palma

Locatie: Centrum La Palma | Categorie: Cultuur en historie

Santa Cruz de la Palma is de hoofdstad van het eiland La Palma en ligt op het oostelijk deel van het eiland. Het is een karakteristiek stadje met smalle pittoreske straatjes en kleurrijke gevels met balkons. Door Santa Cruz de la Palma liggen verschillende pleinen met leuke barretjes en terrassen. De meest bekende bezienswaardigheid in deze stad is de replica van het schip van Columbus wat ligt op Plaza de la Alameda. Dit schip is tevens het maritiem museum. Daarnaast zijn er door de stad heen verschillende oude gebouwen te zien. In Santa Cruz de la Palma meren ook geregeld cruiseschepen aan in de haven, zodat de gasten een dag kunnen rondwandelen in deze mooie stad.

Laag hangende wolken mist in een vallei genomen vanuit de top van een berg in Parque Nacional Caldera de Taburiente - La Palma

Parque Nacional Caldera de Taburiente

Locatie: 30km vanaf La Palma – 35 minuten rijden | Categorie: Natuur

Het Parque Nacional Caldera de Taburiente ligt noordelijk centraal op La Palma. Het Parque Nacional Caldera de Taburiente is een mooi park waar je heerlijk kunt wandelen in de vrije natuur. Als je in dit park gaat wandelen is het aan te raden om een gids mee te nemen die alle mooie plaatsen in het park weet te vinden. Aangezien het Parque Nacional Caldera de Taburiente een nationaal park is gelden er veel en strenge regels in het park. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan om wild te kamperen, bergbeklimmen en mag je geen flora etc. meenemen uit het park.

Uitzicht op de kustlijn met veel gebouwen en het strand van Puerte Naos - La Palma

Puerto Naos

Locatie: 35km vanaf La Palma – 50 minuten rijden | Categorie: Strand

Puerto Naos is een badplaats op het westelijk deel van La Palma. Puerto Naos is geen druk bezochte badplaats. De plaats zelf is niet zo’n karakteristieke plaats zoals Santa Cruz de la Palma. Er zijn enkele cafés en restaurants langs de boulevard, maar de plaats bestaat voornamelijk uit grote hotels. Op het strand van Puerto Noas kan je heerlijk rustig genieten. In Puerto Naos is geen massa toerisme.

Het uitzicht vanaf de top van Roque de los Muchachos op de omgeving met laaghangende wolken - La Palma

Roque de los Muchachos

Locatie: 30km vanaf La Palma – 35 minuten rijden | Categorie: Natuur

De Roque de los Muchachos is met haar top op ca. 2.400m boven zeespiegel het hoogste punt op La Palma. Vanaf de Roque de los Muchachos heb je een schitterend uitzicht op het Parque Nacional Caldera de Taburiente. Op heldere dagen kan je vanaf de top de andere eilanden zoals Gran Canaria, La Gomera en Tenerife zien. De wandeling naar de top is behoorlijk zwaar, zorg dan ook voor dat je goede wandeluitrusting hebt als je aan deze tocht begint. Daarnaast kan het op de top van Roque de los Muchachos behoorlijk fris zijn, een vest meenemen is daarom aan te raden.

De rotsen en kristalhelder water bij de kustlijn van Los Cancajos - La Palma

Los Cancajos

Locatie: 7km vanaf La Palma – 10 minuten rijden | Categorie: Strand

Los Cancahos ligt op het oostelijk deel van La Palma iets ten zuiden van Santa Cruz de la Palma. Los Cancahos is een vrije nieuwe badplaats en bestaat dus voornamelijk uit hotels. Er zijn maar weinig authentieke gebouwen. Het strand van Los Cancajos is een vulkanisch zwart zandstrand van enkele honderden meters met hier en daar een onderbreking door rotsen. Op dit strand kan je heerlijk tot rusten komen.

Een zandpad door het dicht begroeide bos in de natuurrijke omgeving van Garafia - La Palma

Garafia

Locatie: 55km vanaf La Palma – 1 uur rijden | Categorie: Natuur en cultuur

Garafia is een gebied op het noordelijk deel van La Palma. Garafia is een mooi natuurgebied waar je in alle rust kunt wandelen. In het gebied zijn diepe ravijnen en mooie stijle rotsen. In de regio van Garafia zijn ook enkele musea te vinden waar je informatie krijgt over het leven van de mensen in Garafia.

Een open plein met grote bomen en een wit gebouw op de achtergrond in Los Llanos de Aridane - La Palma

Los Llanos de Aridane

Locatie: 27km vanaf La Palma – 35 minuten rijden | Categorie: Cultuur en historie

Los Llanos de Aridane is een stad op het westelijk deel van La Palma. Los Llanos de Aridane is een karakteristieke stad met een historisch centrum. Bij het plein met veel terrassen staat een oude kerk. Dit is een ideale plek om s avonds wat te gaan drinken en te genieten van de lokale bevolking die hier graag komt. Op korte afstand van Los Llanos de Aridane ligt het strand waar je heerlijk tot rust kunt komen.

Een van rotsen gemaakte trap en pad door de natuurrijke omgeving van Los Tilosa - La Palma

Los Tilos

Locatie: 20km vanaf La Palma – 30 minuten rijden | Categorie: Natuur

Los Tilos ligt op noordelijk La Palma en is het grootste laurierbos van het eiland. In 1983 is dit bos door Unesco uitgeroepen tot biosfeerreservaat om de flora en fauna te kunnen behouden. In Los Tilos zijn verschillende soorten laurierbomen te vinden die op andere plaatsen zijn uitgestorven. Maar door het gunstige klimaat op dit eiland is het mogelijk dat deze bomen hier nog steeds groeien. Door het bos lopen verschillende wandelpaden waar je in alle rust kunt genieten van de flora en fauna in Los Tilos.

De rotsen en kristalhelder water bij Fuencaliente op een zonnige dag - La Palma

Fuencaliente de la Palma

Locatie: 30km vanaf La Palma – 40 minuten rijden | Categorie: Natuur

Fuencaliente de la Palma ligt op het zuidelijk deel van La Palma. Deze regio is met name bekend vanwege de warmwaterbronnen van Fuencaliente de la Palma. Volgens sommige hebben de bronnen van Fuencaliente de la Palma een geneeskrachtige werking. Daarnaast zijn er in deze regio nog vulkanen en een paar kleine karakteristieke stadjes die de moeite waard zijn om te bezoeken.

Uitzicht op de groene vallei van Mirador del Time met uitzicht op zee en een kronkelweg - La Palma

Mirador del Time

Locatie: 40km vanaf La Palma – 50 minuten rijden | Categorie: Natuur

Mirador del Time is een uitkijkpunt op het westelijk deel van La Palma. Vanaf Mirador del Time heb je een schitterend uitzicht over de mooiere punten van La Palma. Zo kan je vanuit Mirador del Time bijvoorbeeld de Atlantische Oceaan, Pico Bejenado en Los Llanos zien.

Oude rond rotstekeningen in een grote steen bij La Zarza - La Palma

La Zarza

Locatie: 30km vanaf La Palma – 40 minuten rijden | Categorie: Natuur en cultuur

La Zarza ligt op het noordelijk deel van La Palma. La Zarza is een cultureel park waar je rotstekeningen kunt vinden van de eerste bewoners van La Palma. In la Zarza is ook een informatiecentrum te vinden waar je informatie vind over hoe de eerste bewoners van La Palma destijds leefde.

Een creatief beschilderde bushalte met markttefarelen in Puntagorda - La Palma

Puntagorda

Locatie: 50km vanaf La Palma – 1 uur rijden | Categorie: Cultuur

Puntagorda is een schilderachtig dorpje aan de noordwest kust van La Palma. Puntagorda is met name bekend vanwege de markt die daar elke maand plaats vind. Op deze markt zijn erg veel lokaal gefabriceerde producten te koop. Uiteraard zijn ook de lokale boeren vertegenwoordigd op de markt waar je verse etenswaren en kruiden kunt kopen.

De witte met bruine kerk Santuario de Nuestra Senora de las Nieves met vier balkons - La Palma

Santuario de Nuestra Señora de las Nieves

Locatie: 5km vanaf La Palma – 10 minuten rijden | Categorie: Cultuur en historie

De kerk Santuario de Nuestra Señora de las Nieves ligt op het oostelijk deel van La Palma in de plaats Las Nieves. De Santuario de Nuestra Señora de las Nieves is vooral bekend vanwege het beeld, Madonna van de sneeuw genaamd, dat hier te vinden is. Daarnaast zijn er in de Santuario de Nuestra Señora de las Nieves meer dan voldoende bezienswaardigheden. Door hele de kerk heen zijn o.a. schilderijen, houtsnijwerk en zilver- en goudsmeedwerken te zien.

Activiteiten

Duiken
In de wateren rond La Palma kan je goed duiken. Het is een aparte ervaring aangezien de bodem ontstaan is door vulkanische activiteit. Hierdoor zijn er veel verschillende soorten planten, landschappen en andere vormen van zeeleven te zien in de wateren. Op het eiland zijn dan ook verschillende duikscholen waar je lessen kunt volgen, spullen kunt huren en excursies kunt boeken. De prijzen van één enkele duik exclusief de uitrusting is ca. 30 euro per duik.

Wandelen
La Palma is vooral bekend als de ideale vakantiebestemming voor wandelaars. Door de schitterende natuur en ongerepte landschappen met mooie wandelroutes leent het eiland zich perfect voor de wandelaars. Op de routes zijn vaak ook schitterende uitkijkpunten, van waaruit je een goed uitzicht hebt op verschillende punten van La Palma. Je kunt hier dan bijvoorbeeld even uitrusten of picknicken.

Uitgaan

La Palma staat niet bekend om het bruisende nachtleven. De enige locatie waar meerdere bars en discotheken te vinden zijn en waar een uitgebreid nachtleven is, is de plaats Los Llanos de Aridane. In de meeste andere plaatsen zijn wel wat bars te vinden maar van een actief nachtleven is daar niet te spreken. Tijdens het hoogseizoen zijn er meestal op de meer toeristische locaties wel vormen van entertainment zoals bandjes die optreden op de pleinen waar de bars aan liggen.

Bereikbaarheid

Vliegtuig
La Palma is vanuit Amsterdam, Düsseldorf en Zaventem niet rechtstreeks bereikbaar per vliegtuig. In veel gevallen moet je minimaal 1 keer overstappen op bijvoorbeeld Tenerife of Gran Canaria. Daarnaast is het ook mogelijk dat je een extra stop hebt in bijvoorbeeld Madrid.

Boot
La Palma is goed bereikbaar vanuit de andere Canarische Eilanden per boot. In principe zijn er 2 grote aanbieders die overtochten tussen de eilanden aanbieden. Deze aanbieders zijn Fred Olsen en Armas. Over het algemeen zijn dit goed verzorgde boten en zijn de overtochten over het algemeen aangenaam.

Verblijf

Op La Palma zijn er voor elk budget wel accommodaties te vinden. Van luxe hotels tot goedkope en basic guesthouses/homestays. Vooral in de meer toeristische plaatsen zijn grote en luxe hotels te vinden die voorzien in alle behoeftes. Daarnaast is het mogelijk om op sommige plaatsen op het eiland te kamperen. Let wel op dat dit niet overal is toegestaan en zorg dan ook voor dat als je wilt kamperen dat je van te voren goed uitzoekt of dat in het gebied waar je wilt kamperen dit ook is toegestaan.