La Gomera

(Kaart)

Het vulkanische eiland La Gomera is met een oppervlakte van ca. 380km2 het één na kleinste eiland van de Canarische Eilanden na El Hierro. Op La Gomera wonen ca. 25.000 inwoners en de hoofdstad van het eiland is San Sebastian. Het hoogste punt van La Gomera is met haar ca. 1.500m de berg Garajonay. Ondanks dat La Gomera vrij klein is kent het eiland 2 klimaten. Je hebt het droge zuiden en het natte noorden. Deze klimaatverschillen komen door de passaatwinden op het eiland. De temperatuur op La Gomera is over het jaar genomen redelijk mild. Gedurende de wintermaanden zal het kwik op El Gomera overdag niet ver onder de 20°C komen en tijdens de zomermaanden kan de temperatuur overdag stijgen tot 30°C. Op La Gomera zijn weinig goede stranden maar dit word ruimschoots gecompenseerd door bezienswaardigheden zoals Valle Gran Rey, La Calera en San Sebastian.

  • Drie zwemmende dolfijnen in het heldere water - La Gomera
  • Een stijle trap van boomstammen in de bossen en kleurrijke omgeving - La Gomera
  • Uitzicht op de bergen en een groene vallei op een zonnige dag - La Gomera
  • Uitzicht op de rotsen bij Los Organos en de rustige zee op een heldere dag - La Gomera
v.l.n.r.: Dolfijnen bij La Gomera | Wandelen op La Gomera | Natuur La Gomera | Los Organos .

Bezienswaardigheden

Een oud van boomstammen gemaakt kronkelpad tussen de bomen door in Parque Nacional de Garajonay - La Gomera

Parque Nacional de Garajonay

Locatie: 30km vanaf San Sebastian – 35 minuten rijden | Categorie: Natuur

Parque Nacional de Garajonay is een nationaal park in centraal La Gomera. Het Parque Nacional de Garajonay van bijna 4.000 hectare is verspreid over meerdere gemeentes op het eiland. Per 1986 is dit park opgenomen op de Unesco wereld erfgoedlijst. Parque Nacional de Garajonay is vernoemd naar de berg Garajonay wat het hoogste punt is van La Gomera. In dit park zijn verschillende flora en fauna te zien, bijvoorbeeld in het Bosque de Cedro, waarvan enkele inheems zijn. Parque Nacional de Garajonay is ideaal om in alle rust rond te wandelen en te genieten van de schitterende natuur. Tijdens de zomer van 2012 heeft hier een grote bosbrand gewoed waarbij ca. 10% van het Parque Nacional de Garajonay verloren is gegaan. Naar verwachting zal het tot ca. 2040 duren voordat alles weer in de oude staat is.

Verschillende beeldschermen met informatie in het Centro de Visitantes Juego de Bolas - La Gomera

Centro de Visitantes Juego de Bolas

Locatie: Parque Nacional de Garajonay | Categorie: Natuur

Het Centro de Visitantes ligt is het hoofdgebouw van Parque Nacional de Garajonay in centraal La Gomera. In het Centro de Visitantes Juego de Bolas kan je informatie vinden over de geologie, flora en fauna van het Parque de Nacional de Garajonay en La Gomera. In dit gebouw is ook een replica te vinden van de inrichting van een traditionele boerderij.

Uitzicht op de groene vallei Valle Gran Rey en de zee op een zonnige dag - La Gomera

Valle Gran Rey

Locatie: 50km vanaf San Sebastian – 1 uur rijden | Categorie: Cultuur en historie

Valle Gran Rey is een gebied op westelijk La Gomera. Valle Gran Rey is een vallei die vanaf het centrum van het eiland naar de zee afloopt. De Valle Gran Rey is dan ook alleen bereikbaar door de bergen van La Gomera want aan de zijkanten van de Valle Gran Rey zijn stijle rotswanden waar geen wegen aangelegd kunnen worden. Op weg naar de Valle Gran Rey kan je genieten van schitterende uitkijkpunten over de vallei. In de Valle Gran Rey ligt ook de plaats La Calera. Dit met smalle straatjes met leuke winkels en restaurants.

Een blauw met geel en groene paradijsvogelbloem in Jardin Botanico del Descubrimiento - La Gomera

Jardin Botanico del Descubrimiento

Locatie: 50km vanaf San Sebastian – 50 minuten rijden | Categorie: Natuur

Jardin Botanico del Descubrimiento zijn botanische tuinen op het noordelijk deel van La Gomera. In de Jardin Botanico del Descubrimiento zijn verschillende soorten flora en fauna te bewonderen. In deze tuinen kunnen je rustig rondwandelen en genieten van de schitterende natuur. Bij de Jardin Botanico del Descubrimiento staat ook een hoofdgebouw met een restaurantje en een tentoonstellingsruimte.

Het naambord en logo op een witte muur van Casa Museo Colon - La Gomera

Casa Museo Colón

Locatie: Centrum San Sebastian | Categorie: Cultuur en historie

Het Casa Museo de Colon is een museum in de hoofdstad van La Gomera, San Sebastian. Het Casa Museo de Colon is een huis waar Columbus enige tijd heeft gewoond. Naar zeggen is hij er achter gekomen dat de wind gedurende seizoenen draaide, waardoor hij de beroemde reis naar India heeft kunnen maken. In de ruimtes in het Casa Museo Colon kan je onder andere wereldkaarten, modellen van boten en lokale producten zien.

Uitzicht op de groene vallei en het restaurant met panaroma zicht bij Mirador Cesar Manrique - La Gomera

Mirador Cesar Manrique

Locatie: 50km vanaf San Sebastian – 1 uur rijden | Categorie: Natuur

Mirador Cesar Manrique is een uitzichtpunt op westelijk La Gomera. Het uitzichtpunt ligt op een hoogte van ca. 800m en geeft een schitterend uitzicht over Valle Gran Rey. Boven bij Mirador Cesar Manrique is ook restaurant wat de zelfde naam heeft als het uitzichtpunt. Hier kan je rustig iets eten en drinken terwijl je geniet van het schitterende uitzicht dat Mirador Cesar Manrique biedt.

Uitzicht op de grijs rode rotsen van Benchijigua op een zonnige dag met laaghangende wolken - La Gomera

Benchijigua

Locatie: 30km vanaf San Sebastian – 40 minuten rijden | Categorie: Natuur

Benchijigua is een natuurgebied en klein dorpje in centraal La Gomera. In het dorpje Benchijigua wonen slechts 2 mensen. De grond rond het dorp is opgekocht door een Noors bedrijf. Door de bijzondere flora en fauna in Benchijigua is het gebied uitgeroepen tot beschermd natuurgebied. In deze omgeving kan je rustig wandelen en genieten van de schitterende natuur.

Uitzicht op de kleurrijke huizen met rode daken van Agulo op een zonnige dag - La Gomera

Agulo

Locatie: 25km vanaf San Sebastian – 40 minuten rijden | Categorie: Cultuur en historie

Agulo is een stadje op het noordelijk deel van La Gomera. Agulo is een van de oudste steden op het eiland. Volgens vele is het een van de mooiste stadjes op La Gomera door de vele oude koloniale gebouwen en smalle authentieke straten. Het meest bekende gebouw in Agulo is waarschijnlijk de kerk San Marco die ontworpen is door Pintor Y Ocete.

De wit met bruine kerk Nuestra Senora de la Asucion in San Sebastian op een zonnige dag - La Gomera

San Sebastian

Locatie: Centrum San Sebastian | Categorie: Cultuur en historie

San Sebastian is de hoofdstad van La Gomera. Het centrum van San Sebastian staat vol met oude monumenten zoals de oude vestiging Torre del Conde. Een andere bezienswaardigheid in deze stad is de kerk Nuestra Seiiora de la Asunción. Het schijnt dat Columbus hier nog heeft gebeden. Op het Plaza de las Americas in San Sebastian zijn veel terrassen en cafeetjes waar je rustig iets kunt eten en drinken.

Een oud en traditioneel blauw met roze gebouw in El Cercado - La Gomera

El Cercado

Locatie: 35km vanaf San Sebastian – 40 minuten rijden | Categorie: Cultuur en historie

El Cercado is een stad gelegen in centraal La Gomera. El Cercado ligt in een mooie natuurrijke omgeving. Het dorpje is met name bekend vanwege de pottenbakkerij die daar door de generaties heen geperfectioneerd is. In de vele winkeltjes in El Cercado is het dan ook logisch dat je verschillende soorten aardewerk kunt kopen als vazen, potten en mokken.

Activiteiten

Boottochten
Vanuit de havens op La Gomera worden meerdere boottochten en excursies aangeboden. Zo kan je bijvoorbeeld gaan dolfijnwatchen of is het mogelijk om bepaalde natuurlijke bezienswaardigheden van La Gomera zoals Los Organos te bezoeken.

Duiken
De wateren rond La Gomera zijn een ideaal om te duiken. De temperatuur van het water ligt het hele jaar rond de 18 tot 22 graden. Bij de zuidkust van La Gomera staat een zwakke stroming, waardoor de beginnend duiker hier perfect terecht kan. In Valle Gran Rey en Playa Santiago zijn duikscholen waar je kan leren duiken of waar je de benodigdheden kunt huren. Duikexcursies van 1 dag zijn te boeken voor ca. 70 euro. De prijzen zijn exclusief de duikuitrusting. Als je zelf niet beschikt over deze duikuitrusting kan je deze huren bij de aanbieders van de excursies.

Wandelen
Vanwege de vele natuur en leuke karakteristieke plaatsen op La Gomera is dit eiland de ideale bestemming voor wandelvakanties. Er zijn veel wandelroutes op La Gomera die langs alle noemenswaardige punten op La Gomera leiden.

Uitgaan

Het eiland La Gomera is niet een echt uitgaanseiland. Mocht je op zoek zijn naar bars en disco’s dan zijn er eigenlijk 3 plaatsen op La Gomera waar dit mogelijk is, namelijk San Sebastian, Valle Gran Rey en Playa Santiago. Op de rest van La Gomera bestaat uitgaansleven voornamelijk uit uitgebreid dineren en dan nog een drankje op een terrasje of een cocktailbar. Vaak worden deze diensten dan ook aangeboden door het hotel waar je verblijft, zodat je ’s avonds in principe de deur niet meer uithoeft.

Bereikbaarheid

La Gomera is in principe op 2 manieren bereikbaar, per vliegtuig en per boot:

Vliegtuig
La Gomera heeft één vliegveld nabij Playa Santiago en is niet rechtstreeks bereikbaar vanuit Nederland. Vaak moet je een tussenstop maken op bijvoorbeeld Tenerife of Gran Canaria.

Boot
Op La Gomera zijn twee punten waar je per boot kunt aankomen namelijk Valle Gran Rey en San Sebastian. De maatschappijen die overtochten aanbieden vanuit de overige eilanden van de Canarische Eilanden naar La Gomera zijn Fred Olsen en Naviera Armas. Zij bieden dagelijks overtochten aan naar La Gomera.

Verblijf

De meeste mensen die op La Gomera verblijven, overnachten in Valle Gran Rey. Hier zijn de meeste hotels en accommodaties. In Valle Gran Rey is namelijk een goede mix van accommodaties en bezienswaardigheden op La Gomera. Uiteraard zijn er ook accommodaties in San Sebastian en Playa Santiago.