De rijke historie van de Canarische Eilanden

Volgens de oude legendes zijn de Canarische Eilanden de overblijfselen van de verzonken stad Atlantis, maar dit is nooit bewezen. Waarschijnlijk zijn de Canarische Eilanden ontstaan door een reeks uitbarstingen van vulkanen ca. 20 miljoen jaar geleden. Vanaf ca. 2.000 v. Chr. werden de eilanden bewoont door de Guanchen. Zij leefde in grotten en lage zelfgemaakte stenen hutten. In 1312 werden de eilanden ontdekt door de Italiaanse Lanzarotus Marocelus. Het eiland Lanzarote is naar hem vernoemd.

  • Tekeningen in de rotsen van Los Letreros de El Julan - El Hierro
  • De witte kerk met toren en bel van Santuario Nuestra Senora de le Virgen - El Hierro
  • Rotstekeningen bij La Zarza - La Palma
  • Zicht op Castillo de Santa Barbara met twee kanonnen buiten de muren - Lanzarote
v.l.n.r.: Los Letreros de El Julan - El Hierro | Santuario Nuestra Senora de le Virgen - El Hierro | La Zarza - La Palma | Castillo de Santa Barbara - Lanzarote .

Spaanse en Portugese overheersing

In het begin van de 15de eeuw werden eilanden bezet door de Portugezen en Spanjaarden. De Spanjaarden bezetten Lanzarote, Fuerteventura en El Hierro. Doordat deze 2 landen de eilanden bezette ontstond er een spanning tussen de landen. Dit leidde tot verdrag van Alcacovas dat in 1479 werd opgesteld en getekend door de twee landen. In dit verdrag werd onder andere vastgelegd dat de Canarische Eilanden toebehoren aan Spanje en dat de Azoren, Madeira en de Kaapverdische Eilanden toebehoren aan Portugal. Na dit verdrag veroverd Spanje de overige eilanden van de Canarische Eilanden. Het laatste eiland, La Palma, werd in 1496 veroverd. Tijdens deze strijd overleden veel Guanchen en degene die het overleefde werden verplicht zich te bekeren tot het Christendom. Gedurende de eeuwen naar het verdrag proberen meerdere landen de eilanden te veroveren maar dit is elke keer zonder succes. In 1599 vond de grootste aanval plaats. Deze aanval werd gedaan door 74 Nederlandse schepen, onder leiding van Pieter van der Does, en 12.000 manschappen. Naar verschillende bloedige gevechten besloten ook de Nederlanders om zich terug te trekken.

De twee provincies

Sinds 1912 bestaat er op alle individuele eilanden een eigen bestuur. Dit leidde tot strubbelingen tussen Tenerife en Gran Canaria wat uiteindelijk in 1927 resulteerde in de opdeling van de Canarische Eilanden in 2 provincies. De eerste provincie, Westelijke provincie, bestaat uit de eilanden Tenerife, La Gomera, La Palma en El Hierro. De tweede provincie, Oostelijke provinicie, bestaat uit Gran Canaria, Fuerteventura en Lanzarote.

Franco

In het jaar 1936 wordt Franco gedwongen om naar de Canarische Eilanden te gaan en in dat jaar neemt hij ook de macht over de Canarische Eilanden. Dit leidde tot een boycot van veel landen. Hierdoor waren veel inwoners van de eilanden genoodzaakt om te emigreren. Deze situatie bleef zo tot het overlijden van Franco in 1975.

Zelfbestuur
In 1982 kregen de Canarische Eilanden een deels zelfbestuur. Sommige vormen van bestuur vallen echter nog steeds onder de Spaanse overheid. Enkele voorbeelden van zaken die nog vallen onder de Spaanse overheid zijn Buitenlandse Zaken, Financiën en Defensie.

Toerisme

Sinds de toename van het toerisme op de Canarische Eilanden wordt het steeds moeilijker om een balans te vinden tussen de economische kant van het toerisme en het behoud van de natuur op de eilanden. Dit leidt tot discussies tussen enerzijds de eilandbewoners, politieke partijen en natuurorganisaties en anderzijds de partijen met commerciële belangen. Het voornaamste punt van deze discussies is vaak de vervuiling van de zee en de invloeden van de hotels en toeristen op de natuur op de eilanden.