Gran Canaria

(Kaart)

Gran Canaria is een vulkanisch eiland met een oppervlakte van ca. 1550km2 en maakt onderdeel uit van de Canarische Eilanden. Qua oppervlakte is Gran Canaria het twee na grootste eiland, maar met haar 850.000 inwoners is het de nummer de twee van de Canarische Eilanden. De grootste stad op Gran Canaria en tevens de hoofdstad is Las Palmas. In Las Palmas wonen ca. 385.000 mensen. Vanwege de aangename temperatuur het hele jaar door, de weinige neerslag die op Gran Canaria valt en de vele stranden (ca. 70) is het een ideale bestemming voor zon, zee en strandvakanties en om te overwinteren. Op Gran Canaria zijn ook veel activiteiten te ondernemen en bezienswaardigheden te zien. Zo is Gran Canaria perfect geschikt voor bijvoorbeeld golfen, wandelen, zeilen, surfen en duiken. Enkele bezienswaardigheden op Gran Canaria die de moeite waard zijn, zijn Teror, Palmitos Park en Roque Nublo.

  • Twee spelende dolfijnen in een zee met kristal helder water - Gran Canaria
  • Kamelen die klaar liggen met zadels voor een kameelexcursie - Gran Canaria
  • Een surfer die mee gaat op een brekende golf in de zee - Gran Canaria
  • Een stoffig zandpad met een houten kruis in de natuur met uitzicht op de bergen - Gran Canaria
v.l.n.r.: Dolfijnen bij Gran Canaria | Kameelexcursie | Surfen bij Gran Canaria | Wandelen op Gran Canaria .

Bezienswaardigheden

Een oude en pittoreske straat met kleurrijke huizen en balkons in Teror - Gran Canaria

Teror

Locatie: 20km vanaf Las Palmas – 30 minuten rijden | Categorie: Cultuur en Historie

Het bedenvaartsoort Teror is volgens vele het mooiste dorp van Gran Canaria. Ondanks dat het een ware toeristische trekpleister is geworden in de loop der jaren is het Teror toch gelukt om enigszins authentiek te blijven. Het schilderachtige Teror heeft meerdere bezienswaardigheden, waaronder bijvoorbeeld de basiliek Basílica de Nuestre Señora del Pino aan de Plaza Nuestre Señora del Pino. In deze basiliek staat een eeuwenoud Mariabeeld. Naar zeggen heeft Maria zichzelf laten zien in Teror op 8 september 1481. Daarom is elk jaar op 8 september het Fiesta de la Virgen del Pino, waarbij duizenden mensen een bedevaartstocht maken naar Teror.

Een oud oranje met bruin gebouw in met drie vlaggen voor de deur in Valsequillo - Gran Canaria

Valsequillo

Locatie: 30km vanaf Las Palmas – 40 minuten rijden | Categorie: Cultuur en Historie

Het karakteristieke dorp Valsequillo ligt ongeveer in het midden van Gran Canaria in een landelijke omgeving. Valsequillo heeft een historische centrum en samen met de omliggende wijken kun je een indruk krijgen over de historie van het eiland en deze regio. In Valsequillo zijn een aantal bezienswaardigheden waaronder Cuartel de Caballería de Colmenar en Iglesia de San Miguel Arcángel. Aan de rand van Valsequillo ligt de Roque del Saucillo, waar grotten te vinden zijn waar men leefde voor de Spaanse overheersing. Daarnaast staat Valsequillo bekent om de vele goede restaurants waar lokale gerechten te bestellen zijn.

Het rotsblok Roque Nublo op een zonnige met uitzicht op de vallei - Gran Canaria

Roque Nublo

Locatie: 45km vanaf Las Palmas – 1 uur rijden | Categorie: Natuur

Roque Nublo is de bekendste rots op Gran Canaria en wordt ook wel Rock in the Clouds genoemd. Roque Nublo zelf is ca. 80m. hoog. Op een heldere dag is het mogelijk om Roque Nublo vanaf het hele eiland te zien. Om bij de Roque Nublo te komen kan je behoorlijk ver komen met de auto, maar het laatste stuk, naar de top op ca. 1.800m, moet je wandelen. Het is niet een heel stijl stuk maar zorgt op heldere dagen voor een schitterend uitzicht, het is dan zelfs mogelijk om Tenerife te zien. De tocht naar Roque Nublo is goed te combineren met de bezienswaardigheid Pico de las Nieves.

Laag hangende wolken en mist boven een dal gezien vanuit Pico de las Nieves - Gran Canaria

Pico de las Nieves

Locatie: 40km vanaf Las Palmas – 1 uur rijden | Categorie: Natuur

Pico de las Nieves is met ca. 1950m hoogte de hoogste berg op Gran Canaria. Pico de las Nieves ligt ongeveer in het midden van Gran Canaria. Op heldere dagen kun je vanaf de top het hele eiland zien en heb je een schitterend uitzicht. Houdt er rekening mee dat het op de berg behoorlijk koud en mistig kan zijn. Zorg er dan ook voor dat je warmere kleding bij hebt. Het bezoek aan Pico de las Nieves is goed te combineren met de bezienswaardigheid Roque Nublo.

Drie met luchtbellen spelende dolfijnen in een bassin van het Palmitos Park - Gran Canaria

Palmitos Park

Locatie: 70km vanaf Las Palmas – 1 uur rijden | Prijs: volwassenen 28,50 euro, kinderen 21 euro | Categorie: Kinderen en dierentuin

Het Palmitos Park is een park op het zuidelijk deel van Gran Canaria. Dit park bestaat uit verschillende onderdelen waaronder een dierentuin, botanische en cactus tuinen en een vlinderhuis. Naast de vele activiteiten in het Palmitos Park worden er dagelijks verschillende shows gehouden waaronder shows met dolfijnen, roofvogels en papegaaien. In het Palmitos Park zijn ook verschillende restaurants aanwezig. Het Palmitos Park is een ideale locatie om een dag met de kinderen naar toe te gaan.

Een traditioneel wit met blauw vissershuis met boeien aan de muur in Puerto de las Nieves - Gran Canaria

Puerto de las Nieves

Locatie: 35km vanaf Las Palmas – 35 minuten rijden | Categorie: Cultuur en historie

Puerto de las Nieves is een plaats op het noordwestelijk deel van Gran Canaria. Puerto de las Nievas is een karakteristiek vissersdorpje wat schilderachtig aan doet. In deze plaats ligt een kleine haven waar ook de boulevard begint. Over de Paseo de los Poetas boulevard kan je rustig wandelen langs veel winkeltjes, restaurants en barretjes die daar zijn. De afgelopen jaren is Puerto de las Nieves uitgegroeid tot een populaire locatie om een dag een naar toe te gaan.

Uitzicht op een groen dal met golfbaan en enkele zonnestralen die door de wolken komen bij Pico de Bandama - Gran Canaria

Pico de Bandama

Locatie: 18km vanaf Las Palmas – 20 minuten rijden | Categorie: Natuur

Pico de Bandama is een 570m hoge berg op noodoostelijk Gran Canaria. De Pica de Bandama ligt langs de krater Caldera de Bandama. Vanaf de Pico de Bandama heb je een schitterend uitzicht op de 200m diepe krater en op het eiland. In de krater met een doorsnee van ca. 1km staat een kleine boerderij en enkele oude ruïnes. In de omgeving van de Pico de Bandama zijn verschillende wandelroutes mogelijk.

Een laurierboom in de bosrijke groene het park Reserva Natural Integral de Barranco Oscuro - Gran Canaria

Reserva Natural Integral de Barranco Oscuro

Locatie: 26km vanaf Las Palmas – 30 minuten rijden | Categorie: Natuur

Het Reserva Natural Integral de Barranco Oscuro is een natuurpark van ca. 35 hectare op noordelijk Gran Canaria. In het Reserva Natural Integral de Barranco Oscuro park zijn verchillende flora en fauna te zien. Het park is met name bekend als het grootste laurierbomenbos op Gran Canaria. Daarnaast zijn er in Reserva Natural Integral de Barranco Oscuro park ook verschillende soorten inheemse dieren te vinden, waarvan een deel alleen voorkomt op Gran Canaria. In dit park kun je rustig wandelen en genieten van de schitterende natuur.

Een oude bruine kathedraal met twee torens in La Veguata - Gran Canaria

La Vegueta

Locatie: Las Palmas | Categorie: Cultuur en Historie

La Vegueta is een historische wijk in de hoofdstad Las Palmas op noordelijk Gran Canaria. In de wijk La Vegueta zijn verschillende bezienswaardigheden te zien waaronder oude gebouwen. De meest noemenswaardige gebouwen zijn Santa Ana kathedraal, het Casa de Colón en het Casa Consistorial. Voor de kathedraal ligt een mooi plein met verschillende bronzen beelden en omringt door mooie gebouwen. Het Casa de Colon is een mooi museum. De wijk La Vegueta is een ideala locatie om een dag(deel) rond te wandelen.

Een pittoresk oude straat met kinderkopjes met kleurrijke gebouwen in Galdar - Gran Canaria

Galdar

Locatie: 25km vanaf Las Palmas – 30 minuten rijden | Categorie: Cultuur en Historie

Galdar is een authentieke plaats op noordelijk Gran Canaria. In het centrum van Galdar ligt het Plaza de Santiago plein. Aan dit plein ligt de Iglesia de Santiago de los Caballeros kerk. Op dit plein staat ook de oudste drakenboom volgens de lokale bevolking. Daarnaast liggen aan dit plein 2 traditionele barretjes waar je je wat kan drinken en kunt genieten van Galdar. Elke zondag is er een markt in Galdar. Dit is geen toeristische markt. Je kan op deze markt lokale producten kopen.

De uit de rotsen gehouwen gebouwen en huizen bij Barranco de Guayadeque - Gran Canaria

Barranco de Guayadeque

Locatie: 30km vanaf Las Palmas – 40 minuten rijden | Categorie: Natuur en Historie

Het ravijn Barranco de Guayadeque ligt op oostelijk Gran Canaria. In dit prachtige ravijn van 725 hectare liggen verschillende oude grotwoningen. Veel van de artefacten die te zien zijn in het Canarisch Archeologisch museum zijn door archeologen gevonden in het Barranco de Guayadeque. Naast deze grotten is de natuur in de omgeving van Barranco de Guayadeque ontzettend mooi.

Het drukke strand en de heldere rustige zee van Playa del Ingles op een zonnige dag - Gran Canaria

Playa del Ingles

Locatie: 50km vanaf Las Palmas – 40 minuten rijden | Categorie: Zee en strand

Playa del Ingles is een zandstrand van ca. 7 km. Het strand begint bij Maspalomas. Dit strand is zeer kindvriendelijk en er worden verschillende activiteiten aangeboden als bijvoorbeeld waterfietsen en een bananenboot. Daarnaast wordt de zee bij Playa del Ingles geleidelijk dieper. Daarnaast is dit een ideale plek om te snorkelen en te duiken vanwege het kristal heldere water.

Activiteiten

Op Gran Canaria zijn ontzettend veel activiteiten mogelijk. Enkele van deze activiteiten vermelden we.

Dolfijnexcursie
Dolfijnexcursies zijn een ideale manier om deze schitterende dieren in het wild te zien. Vanuit verschillende plaatsen vertrekken dagelijks excursies. Als je een excursie wilt maken dan kan je bij bijna alle toeristenburo’s deze excursies boeken.

Duiken
In de zee rond Gran Canaria kan je goed duiken. Het zeeleven is hier ontzettend gevarieerd. Je kunt hier verschillende vissoorten tegenkomen zoals barracudas, roggen en murenesen. Naast de vissen zijn de koralen ontzettend mooi en kan je hier grotten en scheepswrakken vinden. Het hele jaar door ligt de watertemperatuur rond de 22°C. Een duikexcursie kost ca. 30 Euro en dat is exclusief de duikbenodigdheden. De duikbenodigdheden kan je vaak ook huren bij de bedrijven die de excursies aanbieden.

Kameelsafari
Het is op Gran Canari op meerdere locaties mogelijk om kameelsafari’s te houden. Kameelsafari’s zijn een leuke en bijzondere manier om het eiland te verkennen. Een van de plaatsen die je bijvoorbeeld kunt bezoeken tijdens de safari zijn de duinen van Maspalomas op het zuidelijk deel van Gran Canaria.

Surfen
Gran Canaria is een populaire surflocatie en staat ook wel bekend als Het Hawai van de Atlantische Oceaan. Met name het noorden van Gran Canaria is erg populair bij surfers. In veel toeristische plaatsen zijn surfscholen waar je lessen kunt volgen en surfspullen kunt huren.

Wandelen
Wandelen is een perfecte manier om alles wat Gran Canaria te bieden heeft te ontdekken. Zo kan je wandelen door de schitterende ongerepte natuur of bijvoorbeeld door een van de vele culturele en karakteristieke plaatsen op Gran Canaria. Zorg wel voor dat je voldoende drinken en bescherming tegen de zon bij je hebt. Als je de bergen in gaat is een extra vest of trui aan te raden aangezien het boven op een berg behoorlijk fris kan zijn.

Uitgaan

Bars
Op Gran Canaria kan je erg goed uitgaan. Met name in de regio van Playa de Ingles zijn veel bars en clubs. Bij de meeste uitgaansgelegenheden hoef je geen entree te betalen, mocht dit wel het geval zijn dan krijg je meestal het eerste drankje gratis.

Dineren
Op Gran Canaria zijn ontzettend veel keukens vertegenwoordigd. Het is mogelijk om voor elk budget te eten. Maar uiteraard is het aan te raden om vooral de lokale gerechten te proberen. Gran Canaria staat bekend om de lekkere visgerechten.

Bereikbaarheid

Gran Canaria is in principe op 2 manieren te bereiken.

Boot
Gran Canaria is per boot bereikbaar vanuit bijvoorbeeld Tenerife. Er varen dagelijks meerdere boten naar Gran Canaria. Deze boten komen dan aan in de hoofdstad Las Palmas.

Vliegtuig
Gran Canaria heeft 1 vliegveld, Aeropuerto de Gran Canaria, ca. 20 km ten zuiden van Las Palmas. Hier arriveren dagelijks meerdere vluchten vanuit Europa.

Verblijf

Op Gran Canaria is het mogelijk om voor elk budget te verblijven. Van goedkope hostels in het binnenland van Gran Canaria tot zeer luxe hotels in populaire badplaatsen als bij bijvoorbeeld Playa del Ingles. Het is dan ook niet moeilijk om verblijfsmogelijkheden te vinden op Gran Canaria. Afhankelijk van de luxe en comfort die je zoekt kan de prijs behoorlijk oplopen.