Fuerteventura

(Kaart)

Fuerteventura is een vulkanisch eiland met een oppervlakte van ca. 1700km2 wat het eiland het één na grootste eiland van de Canarische Eilanden maakt, na Tenerife. Op het eiland wonen ca. 105.000 mensen. Fuerteventura is opgedeeld in 6 gemeentes en de hoofdstad is Puerto del Rosario. Fuerteventura geeft een droge en dorren indruk. De duinen zijn ontstaan uit zand wat is overgewaaid vanuit de Sahara. Fuerteventura is erg geliefd bij mensen die op zoek zijn naar rust en zon, zee en strand. Daarnaast is Fuerteventura erg geliefd bij kite- en windsurfers. Met name de witte zandstranden van Corralejo in het noorden van Fuerteventura zijn erg geliefd. Uiteraard zijn er op het eiland voldoende bezienswaardigheden om tijdens je verblijf verschillende excursies te maken naar bijvoorbeeld Los Lobos, El Cotillo en Betancuria.

  • Een golfer die afslaat op een golfbaan op een zonnige dag - Fuerteventura
  • Een surfer die mee gaat op een brekende golf in de zee - Fuerteventura
  • Een bruine tandbaars zwemmend in de zee met duikers op de achtergrond -  Fuerteventura
  • Uitzicht op een dal genomen vanuit en pad door Pico de la Zarza - Fuerteventura
v.l.n.r.: Golfen op Fuerteventura | Surfen op Fuerteventura | Duiken bij Fuerteventura | Pico de la Zarza .

Bezienswaardigheden

Een surfer op het strand van Corralejo op een zonnige dag met een kristal heldere zee - Fuerteventura

Corralejo

Locatie: 34km vanaf Puerto del Rosario - 40 minuten rijden | Categorie: Zee en strand

De witte stranden van Corralejo in het noorden van Fuerteventura zijn erg mooi en maken een onderdeel uit van een beschermd natuurgebied. Vanuit het lange strand van Corralejo heb je een schitterend uitzicht op het eiland Lobos. Corralejo is door de continue wind ook zeer geliefd bij watersporters zoals kite- en windsurfers. Naast het schitterende strand zijn ook het oude centrum en de haven van Corralejo de moeite waard om te bezoeken. Vanuit de haven vertrekken dagelijks boten waarmee je tochten kan maken in de omgeving.

Het witte hoofdgebouw en de trappen naar de ingang van de grot Cueva del Llano - Fuerteventura

Cueva del Llano

Locatie: 25km vanaf Puerto del Rosario - 30 minuten rijden | Categorie: Natuur en Cultuur

Cueva del Llano ligt in het noorden van Fuerteventura bij Villaverde. De oude grot bestaat voor een deel uit een museum. Het museum van Cueva del Llano is een gang van 400 meter lang die in breedte varieert van 7 tot 10 meter. Het museum heeft verschillende thema’s waaronder de Geologie van Fuerteventura, Vulkanen op Fuerteventura en het ondergrondsleven.

Foto van Los Lobos op een zonnige dag - Fuerteventura

Los Lobos

Locatie: 34km vanaf Puerto del Rosario - 40 minuten rijden | Categorie: Natuur

Ten noorden van Fuerteventura ligt het kleine eiland van 5km2, Los Lobos. De naam Los Lobos betekend de zeehonden. Op het eiland ligt het Park Natural del islote de Lobos. In dit park kan je rustig wandelen en genieten van de verschillende soorten bijzondere planten die hier groeien. Naast het wandelen in dit park is Los Lobos ook zeer geschikt om te zwemmen en is het mogelijk om de oude vuurtoren te bezoeken. Op Los Lobos is ook een visrestaurant aanwezig waar je rustig kunt eten.

Een giraf bij een palmboom een op heldere zonnige dag in het La Lajita Oasis Park - Fuerteventura

La Lajita Oasis Park

Locatie: 70km vanaf Puerto del Rosario – 1,25 uur rijden | Prijs: 24 Euro volwassen, 12 Euro kinderen | Categorie: Kinderen en dierentuin

Het La Lajita Oasis Park is een park op het zuidelijk deel van Fuerteventura. Dit park bestaat uit verschillende delen waaronder een dierentuin, botanische tuinen en camelfarm. Naast de vele activiteiten in het La Lajita Oasis Park worden er dagelijks verschillende shows gehouden waaronder shows met zeeleeuwen, roofvogels en reptielen. In het La Lajita Oasis Park zijn ook verschillende restaurants aanwezig. Het La Lajita Oasis Park is een ideale locatie om een dag met de kinderen naar toe te gaan.

De entrée van het bruine gebouw Casa de los Coroneles op een zonnige dag met uitzicht op een berg - Fuerteventura

Casa de los Coroneles

Locatie: 25km vanaf Puerto del Rosario – 30 minuten rijden | Categorie: Historie en Cultuur

Het Casa de los Coroneles ligt in het noorden van Fuerteventura in de plaats La Oliva. Het Casa de los Coroneles is gebouwd in 1709 en is onlangs gerestaureerd en dient nu als kunstgalerij en cultureel centrum. Vroeger sliepen hier de soldaten en fungeerde het als hoofdkwartier. Het Casa de los Coroneles heeft ontzettend veel ramen, daardoor zeiden omwonende destijds dat het huis voor elke dag van het jaar een raam heeft. Reisgidsen zeggen nu nog dat het huis dus 365 ramen heeft, maar dit is dus niet waar.

Monument beeld van twee mannen die een boot duwen in een straat met witte huizen in El Cottilo - Fuerteventura

El Cotillo

Locatie: 38km vanaf Puerto del Rosario – 45 minuten rijden | Categorie: Cultuur en Historie

El Cotillo is een oud havenstadje op noordwest Fuerteventura. Vroeger was dit een belangrijke exporthaven voor Fuerteventura. Tegenwoordig heeft El Cotillo 2 havens een nieuwe commerciële haven en de oude haven van El Cotillo. In de omgeving van de oude haven kan je rustig wandelen door de authentieke pittoreske straatjes met wit met blauwe huisjes. In de omgeving van de nieuwe haven van El Cotillo zijn verschillende restaurantjes te vinden waar ze allerlei heerlijke visgerechten serveren.

Uitzicht van de droge heuvelachtige omgeving met kronkelweg van Mirador de Morro Velosa - Fuerteventura

Mirador de Morro Velosa

Locatie: 30km vanaf Puerto del Rosario – 35 minuten rijden | Categorie: Natuur

Het uitzichtpunt Mirador de Morro Velosa ligt ongeveer in het midden van Fuerteventura. Mirador de Morro Velosa is ontworpen door Cesar Manrique. Het uitzichtpunt biedt een schitterend uitzicht op de Santa Ines vallei. Naast het schitterend uitzicht van Mirador de Morro Velosa is er hier ook een tentoonstellingsruimte. Er is ook een restaurantje op dit punt waar je rustig wat kan eten en drinken terwijl je geniet van het uitzicht.

Foto van de witte molen Molino de Antigua op een zonnige heldere dag - Fuerteventura

Molino de Antigua

Locatie: 20km vanaf Puerto del Rosario – 25 minuten rijden | Categorie: Cultuur en Historie

De molen Molino de Antigua ligt in het midden van Fuerteventura. In deze volledig gerestaureerde molen kan je traditionele volkskunst, schilderijen en archeologische vondsten zien. Daarnaast beschikt Molino de Antigua over een winkeltje waar je lokaal gemaakte producten kunt kopen. De tuin rondom Molino de Antigua bestaat uit verschillende soorten kaktussen.

Houten palen in het heldere water met op de achtergrond de vuurtoren van Morro Jable - Fuerteventura

Morro Jable

Locatie: 90km vanaf Puerto del Rosario – 1,5 uur rijden | Categorie: Cultuur en Historie

Morro Jable is een plaats op zuidelijk Fuerteventura. Morro Jable is een gezellig en karakteristiek dorp. In dit dorp zijn veel restaurants, winkels en hotels. Bij de plaats staat ook een vuurtoren die de grens aangeeft tussen het naturisten strand en het reguliere strand. De regio van Morro Jable staat bekend vanwege de Aloë Vera en er is in Morro Jable dan ook een informatiecentrum waar je meer kunt leren of dit product.

Uitzicht vanuit Pico de La Zarza op de bergachtige omgeving op een zonnige dag - Fuerteventura

Pico de la Zarza

Locatie: 90km vanaf Puerto del Rosario – 1,5 uur rijden | Categorie: Natuur

Pico de la Zarza ligt op het zuidelijk deel van Fuerteventura bij de plaats Morro Jable in het park Parque National de Jandia. De tocht van 5 uur om de top op ca. 800M van Pico de la Zarza te bereiken begint in Morro Jable. Het eerste deel van de wandeling is vrij stel maar na ongeveer 60 minuten lopen word het wat minder en dan 2 uur later weer wat steiler. Gedurende de tocht naar boven zijn er verschillende schitterende uitkijkpunten. Wanneer eenmaal boven aangekomen op de Pico de la Zarza, heb je een schitterend uitzicht over meerdere punten zoals het strand van Cofete.

Ingangen van de oude huizen gemaakt van lavasteen in het Poblado de la Atalayita - Fuerteventura

Poblado de La Atalayita

Locatie: 35km vanaf Puerto del Rosario – 40 minuten rijden | Categorie: Historie en Cultuur

Poblado de la Atalayita ligt op oostelijk Fuerteventura. Poblado de la Atalayita is de grootste archeologische vindplaats op Fuerteventura met ca. 110 oude huizen en gebouwen op een terrein van ca. 40.000m2. In de periode 1950 – 1977 zijn hier de meeste opgravingen gedaan door archeologen. Tijdens deze opgravingen zijn verschillende voorwerpen gevonden zoals potten, botten en gereedschappen die destijds gebruikt werden. De entree voor deze locatie is gratis.

Overzicht van de witte gebouwen met rode daken in Betancuria - Fuerteventura

Betancuria

Locatie: 28km vanaf Puerto del Rosario – 30 minuten rijden | Categorie: Cultuur en zee en strand

Betancuria is de oude hoofdstad van het eiland Fuerteventura. In het centrum van Betancuria staan enkele oude gebouwen. Enkele van deze gebouwen zijn de kerk Santa Maria, een paar oude woningen en paleizen. De oude huizen zijn bijna schilderachtige te noemen met de karakteristieke balkons. In de kerk Santa Maria in het centrum van Betancuria is de entree gratis en is het zelfs mogelijk om een rondleiding te krijgen.

Activiteiten

Hoewel Fuerteventura ontzettend geliefd is bij mensen die naar dit mooie eiland gaan voor de de zon zee en strand vakanties, heeft Fuerteventura ontzettend veel mogelijkheden voor leuke activiteiten op en rond het eiland.

Watersporten
Door de contstante wind rond het eiland is Fuerteventura erg geliefd bij watersporters die bijvoorbeeld kite- en windsurfen en zeilen. In alle grotere toeristische plaatsen op het eiland zijn surfscholen waar je lessen kunt volgen en spullen kunt huren. De beginnend surfer kan het best gaan naar de oostkust van Fuerteventura, de gevorderde surfer kan het best gaan naar de westkust van Fuerteventura.

Duiken
Fuerteventura is vanwege de goede watertermperatuur en het heldere water een goede locatie om te duiken. In de toeristische locaties op het eiland zijn vaak duikscholen aanwezig waar je lessen kunt volgen, spullen kunt huren en excursies kunt boeken naar bijvoorbeeld Caleta de Fuste en El Rio

Wandelen
Wandelen is een goede manier om het natuurlandschap van Fuerteventura te ontdekken. Er zijn veel wandelroutes verdeeld over Fuerteventura. Zo kan je bijvoorbeeld rustig wandelen in het Parque National de Jandia of voor een stevige wandeling kan je bijvoorbeeld de Pico la Zarza op gaan. Daarnaast kan je rustig wandelen in de karakteristieke plaatsen die het eiland heeft.

Golf
Op Fuerteventura zijn 2 18-holes golfbanen, namelijk Fuerteventura Golfclub en Golf Club Salinas de Antigua. Bij de golfbanen kan is het mogelijk om golfspullen te huren. De golfbanen op Fuerteventura liggen in een schitterende omgeving en naar verwachting zullen er in de toekomst meer golfbanen bij komen.

Uitgaan

Fuerteventura kent niet een echt bruisend uitgaansleven. De beste locaties om uit te gaan zijn Jandia en de boulevard van Corralejo. In deze twee plaatsen zijn de meeste bars en disco’s te vinden. In de andere plaatsen op Fuerteventura is het een behoorlijk rustig. Meestal zijn er wel barretjes in de andere plaatsen en zorgen de hotels ’s avonds voor entertainment.

Bereikbaarheid

Fuerteventura is in principe op 2 manieren bereikbaar:

Boot
Vanuit Gran Canaria, Lanzarote en Tenerife vertrekken met grote regelmaat ferry’s naar Fuerteventura. Deze komen bijna allemaal aan in Puerto del Rosario. De 2 belangrijkste aanbieders van deze overtochten zijn Navier Armas en Fred Olsen.

Vliegtuig
Op het kleine vliegveld van Fuerteventura bij Puerto de Rosario komen dagelijks meerdere vluchten aan. Vanuit Nederland is het niet mogelijk om rechtstreeks op Fuerteventura te vliegen. Meestal moet je overstappen op Gran Canaria of Tenerife.

Verblijf

Op Fuerteventura is het mogelijk om op verschillende manieren te verblijven. De goedkoopste accommodaties beginnen bij de ca. 30 euro per nacht. In de toeristische plaatsen staan vaak ook zeer luxe hotels waar de prijzen behoorlijk kunnen oplopen. In principe kan je dus voor elk budget op Fuerteventura verblijven.