El Hierro

(Kaart)

El Hierro is het meest zuidwestelijke eiland van de Canarische Eilanden en werd vroeger (in de tijd voor Columbus) gezien als het einde van de wereld. Met een oppervlakte van 278km2 (net iets groter dan Texel) is El Hierro tevens het kleinst bewoonde eiland van de Canarische Eilanden. De meeste mensen op El Hierro wonen in de hoofdstad Valverde. El Hierro is een vulkanisch eiland en is sinds 2000 toegewezen aan het Man and the Biosphere Programme van Unesco om de flora en fauna te beschermen. El Hierro is niet echt een toeristisch eiland maar is perfect geschikt voor wandelaars en natuurliefhebbers. De natuur op El Hierro is ongerept met stijle bergen, vulkanische landschappen en bossen gehuld in mist. Een van de meest populaire bestemmingen voor natuurliefhebbers is Roque de la Bonanze. Daarnaast zijn er El Hierro ontzettend veel uitzichtpunten, bijvoorbeeld Mirador de Isora en Mirador de Bascos, waar je rustig kunt picknicken en kunt genieten van het uitzicht. De mist op El Hierro zorgt er voor dat de temperatuur op het eiland over het algemeen wat lager ligt dan op de overige eilanden van de Canarische Eilanden. Op het eiland hoef je geen mooie witte zandstranden te verwachten. Het grootste gedeelte van de kustlijn bestaat uit rotsen.

  • Uitzicht vanuit Mirador de Isora op de kustlijn en zee - El Hierro
  • Uitzicht op Roque de la Bonanza op een zonnige dag - El Hierro
  • Bruine tandbaars met de mond open zwemmend bij Mar de las Calmas - El Hierro
  • Een door de wind scheef gegroeide boom in El Sabinar met uitzicht op zee - El Hierro
v.l.n.r.: Mirador de Isora | Roque de la Bonanza | Bruine tandbaars - Mar de las Calmas | El Sabinar .

Bezienswaardigheden

Entrée van de witte kerk met bruine deur van Santuario de Nuestra Senora de la Virgen de los Reys op een zonnige dag - El Hierro

Santuario de Nuestra Senora de la Virgen de los Reyes

Locatie: 17km vanaf Valverde - 20 minuten rijden | Categorie: Cultuur en historie

De witte kerk Santuario de Nuestra Senora de la Virgen de los Reyes ligt ten zuidwesten van Sabinosa in de gemeente Frontera, west El Hierro. Deze kerk valt behoorlijk op in de over het algemeen groene heuvelachtige omgeving van Santuario de Nuestra Senora de la Virgen de los Reyes. Eens in de vier jaar is dit de plaats waar het volksfeest La Bajada begint. Santuario de Nuestra Senora de la Virgen de los Reyes is het startpunt waar de optocht begint, waarbij de bevolking een Mariabeeld te voet naar Valverde brengt als dank voor de regen die de afgelopen vier jaar is gevallen.

Uitzicht op de witte met bruine Iglesia Santa Maria de le Concepcion kerk met rood dak - El Hierro

Iglesia Santa Maria de la Concepcion

Locatie: centrum van Valverde | Categorie: Cultuur en historie

De bouw van de kerk Iglesia Santa Maria de la Concepcion was afgerond in het jaar 1767. De Iglesia Santa Maria de la Concepcion ligt midden in de hoofdstad van El Hierro. De klokkentoren steekt boven de omliggende gebouwen uit en is daardoor redelijk makkelijk te herkennen. In de kerk is het mogelijk om verschillende objecten te zien die gemaakt zijn in de barok stijl.

Uitzicht vanuit Mirador de Isora op de kustlijn en zee - El Hierro

Mirador de Isora

Locatie: 8,5km van Valverde – 10 minuten rijden | Categorie: natuur

Het uitzichtpunt Mirador de Isora ligt op het zuidoostelijk deel van El Hierro. Mirador de Isora ligt op een hoogte van ca. 800m en biedt een schitterend uitzicht over zee. Vanuit dit uitzichtpunt is het onder andere ook mogelijk om bijvoorbeeld Roque de la Bonanza te zien. Het is een ideale plek om even te picknicken. Je kan Mirador de Isora ook gebruiken als startpunt van je wandelroute door dit deel van El Hierro.

Uitzicht op de kustlijn genomen vanuit de Mirador de Bascos op een zonnige dag - El Hierro

Mirador de Bascos

Locatie: 20km van Valverde – 20 minuten rijden | Categorie: natuur

Het uitzichtpunt Mirador de Bascos ligt op westelijk El Hierro in de buurt van Frontera. Mirador de Bascos ligt op een hoogte van ruim 800m en biedt bij helder weer een mooi uitzicht over de natuur en de kust van El Hierro. Het is een ideale plek om even uit te rusten en te picknicken.

Oude geweven stoffen in vitrinekasten in het Museo de Hierro - El Hierro

Museo de Hierro

Locatie: centrum van Valverde | Categorie: Cultuur en historie

In dit kleine museum Museo de Hierro zijn in vitrines oude archeologische vondsten te zien. Op grote plakkaten wordt er tekst en uitleg gegeven bij wat je ziet. Naast de bezienswaardigheden in de vitrines in Museo de Hierro zijn er ook ruimtes ingericht waar je kan zien hoe de mensen destijds leefde en werkte.

Oude potten en kannen in een vitrinekast bij Centro Etnografico - El Hierro

Centro Etnografico

Locatie: centrum van Valverde | Categorie: Cultuur en historie

In het museum Centro Etnografico is het mogelijk om te zien hoe verschillende ambachten op El Hierro worden uitgevoerd. Er zijn verschillende ruimtes, 4 in totaal, waar per onderwerp aandacht wordt besteed aan de verschillende ambachten. In het Centro Etnografico is het mogelijk om te zien hoe bijvoorbeeld de smeden, textielwevers en houtbewerkers werken. Het museum ligt in de hoofdstad van El Hierro, Valverde.

Oude rotstekeningen in een staan bij Los Letreros de El Julan - El Hierro

Los Letreros de El Julan

Locatie: 20km van Valverde – 20 minuten rijden | Categorie: Natuur en historie

Los Letreros de El Julan staat ook wel bekend als El Julan. In dit natuurgebied, zuidwestelijk El Hierro (in de buurt van Frontera), is het mogelijk om rotstekeningen te zien uit de oudheid. Deze rotstekeningen zijn vooral gemaakt door de oorspronkelijke bewoners van het eiland. Zoals vaak bij dit soort rotstekeningen is ook in El Julan te zien hoe de mensen destijds leefde. De lokale overheid heeft Unesco verzocht om Los Letreros de El Julan te plaatsen op de werelderfgoedlijst.

Foto genomen vanuit de lucht op de zee en kustlijn bij El Golfo - El Hierro

El Golfo

Locatie: 20km van Valverde – 20 minuten rijden | Categorie: Natuur

De kustlijn El Golfo ligt bij de Frontera op zuidwestelijk El Hierro. Deze kustlijn is ca. 50.000 jaar geleden ontstaan toen ongeveer 1/3 van het eiland de zee instortte als gevolg van een aardbeving. Dit zorgde destijds voor een vloedgolf die tot in Amerika merkbaar was. Nu is het een gebied met schitterende ongerepte natuur die perfect is voor natuurliefhebbers. De kliffen langs het strand zijn tot wel 1.000 meter hoog.

Verbrande laurierbomen door een bosbrand in El Pinar - El Hierro

El Pinar

Locatie: 20km van Valverde – 25 minuten rijden | Categorie: Natuur

Het bos El Pinar ligt ten zuiden van Frontera op zuidelijk El Hierro. Door de ligging midden op het eiland is het een ideale locatie om je wandeling over het eiland te beginnen. In El Pinar staan voornamelijk pijnbomen en dennenbomen. In El Pinar ligt ook het hoogste punt van eiland genaamd Malpaso.

Uitzicht op Roque de la Bonanza op een zonnige dag - El Hierro

Roque de la Bonanza

Locatie: 15km van Valverde – 25 minuten rijden | Categorie: Natuur

De rotsformatie Roque de la Bonanza ligt aan de oostkust van El Hierro. Roque de la Bonanza is een rots met betekenis voor de lokale bevolking. Als je naar El Hierro vaart kan je Roque de la Bonanza al van grote afstand zien. De rotsen zijn ca. 200m. hoog. Bij de Roque de la Bonanza liggen stranden met rood zand, natuurlijk ontstane zwembaden en rotsstranden.

Activiteiten

Op El Hierro zijn veel activiteiten mogelijk die vaak met als thema natuur hebben. Zo kun je bijvoorbeeld een excursie boeken naar het zee reservaat Mar de las Calmas of wandelen door de ongerepte natuur van El Hierro met de schitterende rotsstranden en bossen. Daarnaast is de zee bij El Hierro perfect geschikt voor watersporten als zeilen en duiken. De zee bij El Hierro kan behoorlijk wild zijn en de wind kan erg krachtig zijn.

Uitgaan

Als je op El Hierro wilt uitgaan zijn de beste mogelijkheden te vinden in Las Puntas, Valverde en Frontera. De meeste gelegenheden zijn vrij klein en karakteristiek. De hoofdstad van El Hierro, Valverde, beschikt over een discotheek. Over het algemeen zijn de uitgaansgelegenheden op El Hierro vrij rustig, helemaal in vergelijking tot de andere Canarische Eilanden zoals Gran Canaria en Tenerife.

Bereikbaarheid

El Hierro is op 2 manieren bereikbaar:

Vliegtuig
El Hierro is vanuit Nederland niet rechtstreeks per vliegtuig bereikbaar. Om op El Hierro te vliegen ga je meestal via het vliegveld van Tenerife naar El Hierro. Deze vlucht duurt iets minder dan een uur.

Boot
Vanuit Tenerife kan je El Hierro met 2 maatschappijen per boot bereiken, Naviera Armas en Fred Olsen. Daarnaast is het mogelijk om een boot te huren en er zelf naar El Hierro toe te varen. Als je zelf een boot huurt moet je er rekening mee houden dat de zee behoorlijk wild en de wind erg sterk kan zijn.

Verblijf

Eens in de 4 jaar, op de eerste zaterdag van juli, word het grote feest La Bajada gehouden, gedurende deze periodes is het bijna onmogelijk om op het laatste moment nog een verblijfsplaats te krijgen. Als je in deze periode gaat dan raden wij dus ook aan om ruim op tijd te reserveren. In 2013 wordt dit feest weer gehouden.

Op El Hierro zijn verschillende soorten van verblijf mogelijk van hotels tot huisjes in de vrije natuur. El Hierro claimt ook het kleinste hotel ter wereld te hebben. Dit hotel staat op een klif en biedt een schitterend uitzicht over zee. Als je naar El Hierro wilt gaan, raden wij je aan om op tijd te boeken. Hoewel het momenteel nog geen zeer populaire vakantiebestemming is neemt de populariteit van El Hierro de afgelopen jaren behoorlijk toe. Het kan in het hoogseizoen hierdoor behoorlijk druk zijn.