Ubud

(Kaart)

Ubud (ca. 8.000 inw) is een stadje in centraal Bali op ca. 20km van Denpasar. Deze regio, Ubud en omliggende dorpen, wordt ook wel gezien als de culturele hoofdstad van Bali. In deze stad zijn dan ook veel kunstenaars, museums en mooie architectuur te vinden. Het toerisme in Ubud is in de jaren 30 van de vorige eeuw op gang gekomen en neemt sindsdien jaarlijks toe. Naast de vele bezienswaardigheden in Ubud is er in de omgeving schitterende natuur, waar je mooie rijstvelden (ook wel Sawa’s genoemd), bossen en grotten kunt vinden.

  • Een zandpad door het landschap van Ubud, Bali met gras en bossen
  • Een gouden beeld bij het Blanco museum in Ubud
  • Java-apen die elkaar vlooien in de omgeving van Ubud
  • Maskers en beelden in het Agung Rai Museum in Ubud Bali
v.l.n.r.: Landschap van Ubud | Blanco Museum | Java-aap in Ubud | Agung Rai Museum .

Bezienswaardigheden

Gezien het feit dat Ubud dicht bij Denpasar en Sanur ligt kan je bij deze plaats meer bezienswaardigheden vinden die te bezoeken zijn tijdens je verblijf je in Ubud.

Het hoofd waarbij de mond de ingang is naar de grot Goa Gajah

Goa Gajah (Olifantengrot)

Locatie: 6km vanaf centrum – 10 minuten rijden | Prijs: Rp 15.000 | Categorie: Cultuur en historie

Goa Gajah, ten zuidoosten van Ubud, staat ook wel bekend als de Olifantengrot. Gedeeltes van deze locatie, die genomineerd is voor de Unesco werelderfgoedlijst, zijn pas ontdekt in de jaren 50 van de vorige eeuw. De eerste ontdekking van de Olifantengrot is gedaan door Nederlandse archeologen. Je kan hier onder andere mooie beelden zien die in de rotswanden zijn uitgehakt, vijvers en een waterval. In de omgeving liggen mooie rijstvelden en het uitzicht van Goa Gajah is de moeite waard.

Pad langs de uit rotsen gehouwen beelden in Yeh Pulu

Yeh Pulu

Locatie: 5km vanaf centrum – 10 minuten rijden | Prijs: Rp 15.000 | Categorie: Cultuur en historie

Yeh Pulu is een tempel in Ubud die met name bekend staat vanwege haar rotstekeningen / bas-reliëfs, uit de 14e eeuw. In deze tekeningen zijn verschillende dieren te zien en is het dagelijks leven van destijds weergegeven. Yeh Pulu ligt in de buurt van Goa Gajah en is vanuit daar te voet te bereiken. Het is wel aan te raden om een lokale gids mee te nemen die de weg kent.

Zicht op de eeuwenoude beelden die uit de rotswand zijn gehakt in Gunung Kawi

Gunung Kawi

Locatie: 15km vanaf centrum – 20 minuten rijden | Categorie: Cultuur en historie

Gunung Kawi is een uit rotsen gehouwen begraafplaats en tempelcomplex, in Tampaksiring. Dit complex, uit de 11e eeuw, is gemaakt ter eren van de vrouwen van de koning en men denkt dat de koning, Anak Wungsu, zelf op deze locatie woonde. Om Gunung Kawi te kunnen bereiken moet je een trap afdalen van zo’n 370 treden. Mocht je verder willen naar het gedeelte waar de tempels staan, ben je verplicht je schoenen uit te trekken. Gunung Kawi beschikt over schitterende rijstvelden (Sawa’s) en door het midden van het complex loopt een rivier, genaamd Pakrisan, die het complex opdeelt in twee delen. Op dit terrein zijn ook grotten om te mediteren. Ook bij deze grotten word verwacht dat je je schoenen uitdoet, aangezien deze als heilig worden beschouwd. Naar het schijnt zijn hier ook oud presidenten geweest om te mediteren. Ongeveer 1 kilometer stroom afwaarts zijn er nog meer graftombes te vinden.

Trap naar de met goud bezette deur van Pura Kehen

Pura Kehen

Locatie: 30km vanaf centrum – 40 minuten rijden | Prijs: Rp 6.000 | Categorie: Cultuur en historie

Pura Kehen is een tempel gebouwd in de 11e eeuw en is volgens vele de mooiste tempel van Bali. Om bij de tempel te komen moet je een trap op met ca. 40 treden. In het middel van het terrein staat de Pura Kehen tempel met 11-delig dak. In de tuinen zijn verschillende beelden te zien. Aangezien Pura Kehen een belangrijke tempel is, worden hier ook veel ceremonies gehouden. Gepaste kleding is hier verplicht, zo moeten bijvoorbeeld de benen volledig bedekt zijn. Het is eventueel mogelijk om ter plekke een sarong te huren.

Uitzicht op het Blanco Museum genoemen vanuit de groene tuin met fontein

Blanco Renaissance Museum

Locatie: 2km vanaf centrum – 5 minuten rijden | Prijs: Rp 50.000 | Categorie: Kunst en cultuur

Het Blanco Renaissance Museum in Ubud is een museum in het oude woonhuis van de in 1999 overleden kunstenaar Antonio Blanco. In dit museum zijn veel werken van deze schilder te zien, zelfs schilderijen waar hij nog mee bezig was ten tijde van zijn overlijden zijn tentoongesteld. In de mooie tuin van het Blanco Rennaissance Museum kun je rustig rondwandelen en genieten van de flora en fauna.

Moderne kunst in een ruimte met marmeren vloer in het Agung Rai Museum

Agung Rai Museum of Arts

Locatie: 3km vanaf centrum – 5 minuten rijden | Prijs: Rp 40.000 | Categorie: Kunst en Cultuur

Het Agung Rai Museum of Arts in Ubud staat ook wel bekend als het ARMA Museum. In dit museum zijn van verschillende kunstenaars schilderijen te zien. Deze schilders zijn zowel van Balinese afkomst als kunstenaars die op Bali hebben gewoond. Naast dat je kunstwerken kunt bezichtigen is het ook mogelijk om in het Agung Rai Museum of Arts workshops te volgen.

Verschillende schedels opgesteld in het dorpje Trunyan

Trunyan

Locatie: 40km vanaf centrum – 1 uur rijden | Categorie: Cultuur, historie en religie

Trunyan is een dorpje aan het Batur meer. In dit dorpje leven de inheemse bevolking van Bali, de zogenaamde Bali Aga. Het bijzondere in Trunyan is dat mensen boven de grond worden “begraven”, slechts beschermd tegen de omgeving door stokken die om het lichaam het geplaatst worden. Wonderbaarlijk genoeg stinkt het in Trunyan niet zo erg als je zou verwachten. Dit komt doordat de geur van de boom Taru Menyan, waaronder de lijken “begraven” worden, de stank van de ontbindende lichamen maskeert.

Activiteiten

Kookcursus
In Ubud zijn een paar locaties waar je kookcursussen kunt volgen. Tijdens deze cursus leer je de fijne kneepjes van het bereiden van traditionele Balinese gerechten.

Yoga en meditatie cursus
Het is mogelijk om bij verschillende locaties in Ubud Yoga en meditatie lessen bij te wonen. De prijzen van deze sessies liggen rond de Rp 10.000 per les. Tijdens deze lessen leer je de technieken die bij meditatie en yoga gebruikt worden voor het bereiken van innerlijke rust.

Raften
Op de Ayung rivier, bij Ubud, is het mogelijk om te raften. De rivier valt in de klasse II en III van raften en is het wildst tijdens het regenseizoen. Het is een ideale manier om iets avontuurlijks te doen in de schitterende omgeving van Ubud.

Wandelen
In de omgeving van Ubud kan je goed wandelen in de natuur. Een paar populaire locaties zijn; Bali Bird Park, Botanische tuinen en Monkey forrest. Hier kun je rustig rondlopen en genieten van de schitterende natuur van Bali.

Uitgaan

Spa
In Ubud zijn er verschillende spa’s waar je heerlijke behandelingen kunt ondergaan. De prijzen van de spa’s in Ubud variëren afhankelijk van de gewenste behandelingen.

Dineren
In Ubud zijn ontzettend veel restaurants, Ubud staat tevens bekend om de hoge kwaliteit van het eten. De restaurants variëren van budget tot zeer luxe, prijswinnende restaurants. Eigenlijk zijn alle keukens van traditioneel Balinees tot westers vertegenwoordigd in Ubud.

Bars
Vanwege de lokale wetgeving die harde muziek en live optredens na 22:30 verbiedt, is er geen echt nachtleven in Ubud. De meeste mensen drinken ’s avonds een drankje bij het eten en houden het daarbij. Er zijn wel een paar barretjes in Ubud waar je een drankje kunt doen.

Bereikbaarheid

Ubud is eigenlijk op 2 manieren goed bereikbaar, met de auto/taxi of de bus.

Auto/Taxi
Vanuit Denpasar is het mogelijk om met de auto of taxi naar Ubud te gaan. Een taxirit kost ca. Rp 100.000 en de rit van ca. 20km duurt ongeveer 30 minuten. Vanuit Kuta, Seminyak en Legian kost de rit ca. Rp 200.000. De rit van ca. 35km duurt ongeveer 45 minuten.

Bus
Vanuit het vliegveld is het mogelijk om de bus te nemen naar Ubud. Vanuit het vliegveld vertrekt er 4 keer per dag een bus naar Ubud en een enkele reis kost ca. Rp 50.000.

Verblijf

Er zijn ontzettend veel verblijfsmogelijkheden in en rond Ubud. Van goedkope guesthouses tot zeer luxe privé villa’s behoren tot de opties.

Low-budget
In Ubud zijn ontzettend veel low-budget accommodaties zoals guesthouses en bed & breakfasts. Op deze locaties kan je perfect verblijven voor relatief weinig geld. Zij voorzien in de basisbehoeftes en verwacht hier dan ook niet veel luxe. De prijzen van dit soort verblijven in Ubud beginnen bij Rp 75.000 per nacht en kunnen oplopen tot ca. Rp 300.000 per nacht.

Middenklasse
Ook aan middenklasse accommodaties is er geen gebrek in Ubud. Deze hotels zijn over het algemeen zeer schoon en goed onderhouden. Vaak zijn er bij deze hotels faciliteiten als zwembaden, restaurants en bars. Daarnaast heb je op je kamer vaak de beschikking over airconditioning, koelkast en een goede badkamer die in alle gemakken voorziet. De prijzen van dit soort verblijf in Ubud beginnen bij Rp 250.000 en lopen op tot ca. Rp 1.000.000 per nacht.

Luxe
Net als bij de low-budget en middenklasse accommodaties heb je aan luxe verblijfsmogelijkheden geen gebrek in Ubud. Deze luxe hotels en privé villa’s voorzien in alle luxe en comfort en zorgen ervoor dat de gasten werkelijk niks te kort zullen komen tijdens het verblijf in Ubud. De prijzen van dit soort verblijf in Ubud beginnen bij Rp 1.000.000 en kunnen oplopen tot Rp 3.000.000 of meer per nacht