Sanur

(Kaart)

Sanur is een badplaats iets ten zuidoosten van Denpasar en Kuta. In 1906 was het strand van Sanur de plaats waar de Nederlanders voet aan wal zette en tijdens de Tweede Wereldoorlog was Sanur ook de plaats waar de Japanners de invasie van Bali begonnen. Tegenwoordig is Sanur een populaire badplaats. De zee is hier behoorlijk kalm en niet diep en is dus zeer geschikt voor vakanties met kinderen. In Sanur mogen de gebouwen niet hoger zijn dan een palmboom. Je vind daarom in Sanur, op het Inna Grand Bali Beach hotel na, geen hoge hotels.

  • Mangrove in het water bij het mangrove information centre in Sanur Bali
  • Een deel van de Pura Blanjong tempel in Sanur
  • Het rode hoofdgebouw op het terrein van Pura Agung Jagatnata
  • Stenen pad naar een paviljoen in zee bij Sanur
v.l.n.r.: Mangrove Information Centre | Pura Blanjong | Pura Agung Jagatnata - Denpasar | Paviljoen Sanur .

Bezienswaardigheden

Gezien het feit dat Sanur dicht bij Denpasar ligt kan je bij deze plaats meer bezienswaardigheden vinden die te bezoeken zijn tijdens je verblijf je in Sanur.

Verschillende voorwerpen tentoongesteld in het Museum Le Mayeur

Museum Le Mayeur

Locatie: 3,5km vanaf centrum – 10 minuten rijden | Prijs: Rp 5.000 | Categorie: Kunst en Cultuur

Het museum Le Mayeur is een museum van de schilder Adrien Jean Le Mayeur in zijn oude woonhuis. Deze van origine Belgische schilder woonde van 1932 tot aan zijn dood in 1958 op Bali. Toen zijn vrouw, Ni Pollok, in 1985 overleed is het huis een museum geworden. In het museum zijn veel schilderijen van Le Mayeur te bezichtigen, waarbij vaak zijn vrouw het onderwerp is. Buiten de schilderijen zijn er ook gebruiksvoorwerpen van de schilder te bezichtigen, dit alles geeft een karakteristieke sfeer aan het Museum La Mayeur.

Houten wandelbrug over het water in de bossen van het mangrove Information Centre

Mangrove Information Centre

Locatie: 6 km vanaf centrum – 15 minuten rijden | Prijs: Rp 50.000 | Categorie: Natuur

Het Mangrove Information Centre ligt in een bos van ca. 600 hectare. Het centrum is gericht op het onderwijzen van de lokale bevolking en geïnteresseerde over het belang van de mangroves. Door het bos zijn 2 paden aangelegd waar je heerlijk kan wandelen in vrije natuur

Houten huisje met rieten dak in de tempel Pura Blanjong

Pura Blanjong

Locatie: 1,5 km vanaf centrum – 15 minuten te voet | Categorie: Historie en Cultuur

De Pura Blanjong is met name bekend vanwege het oudste bekende Balinese artefact. In de tempel staat namelijk de zogenaamde Prasati Blanjong. De Prasati Blanjong is een pilaar met een inscriptie, waarin het verhaal word verteld van een Javaanse koning. Deze koning kwam in de 10e eeuw naar het eiland kwam en heeft naar zeggen de eerst bekende regering op Bali gevormd.

Activiteiten

Duiken
Sanur is niet de beste duiklocatie van Bali, maar er zijn verschillende duikscholen vertegenwoordigt waar je kan leren duiken en de benodigdheden kunt huren. Deze duikscholen organiseren uiteraard ook excursies naar de betere en bekendere duiklocaties in de omgeving.

Uitgaan

Dineren
In Sanur kun je op veel plaatsen lekker en goed eten. Op de nachtmarkt is het mogelijk om voor relatief weinig geld goede traditionele lokale gerechten te bestellen. Maar ook de andere keukens, zoals de westerse en italiaanse keukens, ontbreken niet. Uiteraard zijn er ook meerdere restaurants waar je heerlijke visgerechten kunt bestellen.

Bars
De meeste bars in Sanur zijn te vinden op Jalan Danau Tamblingan. In de verschillende soorten bars kun je heerlijk genieten van een drankje waarbij in sommige bars geregeld live muziek verzorgt is. Daarnaast zijn er nog bars met een mooi uitzicht op het strand, waar je kunt genieten van de zonsondergang.

Spa’s
In Sanur zijn een aantal spa’s waar je voor een redelijke prijs heerlijk tot rust kunt komen. Bij de spa’s kun je genieten van traditionele Balinese behandelingen in een relaxte omgeving.

Bereikbaarheid

Sanur is op 3 manieren te bereiken:

Auto / Taxi
Vanuit het vliegveld bij Denpasar, Ubud, Kuta, Legian en Seminyak is het een auto / taxirit van ca. 15 - 20 minuten naar Sanur en kost ca. Rp 100.000.

Bus
Sanur is erg goed bereikbaar per bus vanuit vele toeristische locaties als bijvoorbeeld Denpasar, Ubud, Lovina en Kuta. Naast de standaard bussen van de maatschappij Perama, die de meeste busritten aanbiedt op het eiland, is het ook mogelijk om een privé shuttle bus te boeken naar Sanur. De kosten van deze ritten naar Sanur variëren per vertreklocatie en de gekozen vorm van comfort. Het is aan te raden om de dag voor vertrek te informeren bij de lokale vertegenwoordigers van de busmaatschappij.

Boot
Sanur is dagelijks per boot te bereiken vanuit het kleine eiland Nusa Lembongan. Een overtocht vanuit dit eiland naar Sanur kost ca. Rp 250.000 en duurt ongeveer 30 minuten. De boot komt aan op Sanur beach. De exacte locatie van aanmeren is afhankelijk van het getij.

Verblijf

In Sanur zijn voornamelijk verblijfsaccommodaties te vinden in de categorieën middenklasse en luxe. Uiteraard zijn er ook enkele budget verblijfslocaties te vinden.

Low-budget
De low-budget verblijfsmogelijkheden in Sanur zijn over het algemeen goed te noemen. Ze zijn iets luxer dan de andere accommodaties in andere toeristische locaties. Bij sommige kun je zelfs beschikken over een zwembad op het terrein. De kosten van deze low-budget verblijven liggen ca. tussen de Rp 200.000 en Rp 400.000 per nacht.

Middenklasse
Aan middenklasse hotels en verblijfsmogelijkheden heb je in Sanur geen gebrek. Deze hotels liggen vaak op betere locaties in Sanur dan de budget verblijfsmogelijkheden en bieden meer luxe en comfort. Over het algemeen beschik je bij de keuze voor een middenklasse optie over bijvoorbeeld een zwembad en restaurants op het terrein. De kosten van dit soort accommodaties is ontzettend verschillend en begint bij ongeveer Rp 250.000 en kan oplopen tot Rp 900.000 per nacht.

Luxe
De luxe resorts in Sanur voorzien in alle luxe en comfort. Op het terrein zijn alle mogelijke faciliteiten beschikbaar en in sommige gevallen beschik je bijvoorbeeld over een privé zwembad, fitness ruimte en goede kinderopvang. De kosten van deze accommodaties zijn behoorlijk duur en beginnen bij ca. Rp 950.000 en kunnen oplopen tot wel Rp 5.000.000 per nacht.