Nusa Penida

(Kaart)

Nusa Penida (ca. 50.000 inw.) is een eiland van ca. 200km2 ten zuidoosten van Bali. Nusa Penida staat met name bekend vanwege de schitterende ongerepte natuur. De infrastructuur laat op Nusa Penida echter te wensen over. Het meeste gebuikte vervoermiddel op dit eiland is daarom de motor, deze zijn te huur voor ongeveer Rp 100.000 per dag. Nusa Penida is met name erg in trek in bij duikers vanwege de vele duiklocaties in de regio zoals Crystal bay, Manta Point en Suana Bay. Nusa Penida is over het algemeen minder toeristisch, er zijn bijvoorbeeld geen pinautomaten op het eiland.

  • Een foto van een Bali Starling in het FNPF Bird Sanctuary op Nusa Penida
  • Uitzicht op het mooie strand en de heldere zee bij Crystal Bay
  • Een Reuze Manta bij Manta Point bij Nusa Penida
  • Uitzicht over het lange strand en de heldere zee bij Nusa Penida
v.l.n.r.: Bali Starling - FNPF Bird Sanctuary | Crystal Bay | Reuze manta - Manta Point | Strand van Nusa Penida .

Bezienswaardigheden

Uitzicht op het strand, de zee en de bossen van Crystal Bay op een zonnige dag

Crystal Bay

Locatie: 12 km vanaf centrum – 20 minuten rijden | Categorie : Zee en strand

Crystal Bay is een schitterend wit zandstrand ten westen van het dorp Sakti. Het strand is vrij rustig en dus ideaal om tot rust te komen en bijvoorbeeld te picknicken. De zee is bij Crystal Bay zeer helder en vaak rustig, ideaal om te duiken en te snorkelen.

Het zwart met goude naambord van de tempel Pura Dalem Ped

Pura Dalem Ped

Locatie: 10 km vanaf centrum – 15 minuten rijden | Categorie : Cultuur en historie

Pura Dalem Ped staat ook wel bekend onder de naam Pura Penataran Agung Ped en is een zeer belangrijke tempel voor de Hindoestanen op het eiland. Veel Hindoestanen gaan vaak op bedenvaart naar deze tempel om te bidden voor gezondheid en bescherming en tegen ziektes en de dood. Het is daarnaast ook de bekendste tempel op het eiland, Pura Dakem Ped is inmiddels een echt herkenningspunt.

Vier stenen altaren op het terrein van Pura Puncak Mundi

Pura Puncak Mundi

Locatie: 5 km vanaf centrum – 10 minuten rijden | Categorie : Religie, Cultuur en historie

Pura Puncal Mundi is een tempel in de buurt van Klumbu. De tempel ligt op de heuvel Mundi op een hoogte van ca. 520 meter. Dit zorgt voor een schitterend uitzicht over Nusa Penida. Bij deze tempel leven ook apen en worden er geregeld ceremonies gehouden met verschillende soorten dans. Deze berg wordt ook gebruikt voor het opwekken van alternatieve energie door middel van windmolens en zonnepanelen.

De zee, rotsen en schitterende wilde natuur aan de zuikust van Nusa Penida

Zuidkust

Locatie: 10 km vanaf centrum – 15 minuten rijden | Categorie : Natuur en zee

De hele zuidkust van Nusa Penida bestaat uit hoge witte kalksteenrotspartijen. Het is niet makkelijk om deze kustlijn te bereiken. De wegen zijn op sommige stukken zeer slecht en smal. Eenmaal aangekomen op de locatie is het de moeite waard. De natuur is hier ongerept en er zijn langs de zuidkust veel locaties waar je even wilt rondkijken. Als je op eigen gelegenheid gaat is het verstandig om er ruim de tijd voor te nemen.

Een met goud bekleed altaar en beeld in Goa Karang Sari

Goa Karang Sari

Locatie: 9 km vanaf centrum – 15 minuten rijden | Categorie : Natuur

Goa Karang Sari staat ook wel bekend onder de naam Karangsari Cave. Goa Karang Sari is een grot van kalksteen en is van grote culturele waarde voor de lokale bevolking. Om bij de grot te komen moet je een klein stukje omhoog klimmen. In de grot zijn mooie stalactieten en andere steenformaties te zien. Vergeet niet om een zaklamp mee te nemen en goede schoenen.

Een foto van een Bali Starling op een tak in het FNPF Bird Sanctuary op Nusa Penida

FNPF Bird Sanctuary

Locatie: 10 km vanaf centrum – 15 minuten rijden | Categorie : Natuur

FNPF Bird Sanctuary is een conservaat en park in de buurt van de plaats Ped. Het conservaat is een initiatief van het FNPF (Friends of the National Park Foundation) en de Indonesische overheid. Met name het behoud van de met uitsterven bedreigde Bali Starling is belangrijk voor dit park. Behalve het behoud richten zij zich ook op het onderwijzen van de lokale bevolking en alle geïnteresseerden.

Activiteiten

Duiken en snorkelen
De wateren rond Nusa Penida zijn zeer helder en over het algemeen vrij rustig. In de regio liggen meer dan 20 goede duiklocaties waar alle soorten van zeeleven te zien zijn. Een paar populaire locaties bij Nusa Penida zijn Crystal bay, Manta Point en Suana Bay. Op de vele locaties is het mogelijk om onder andere rifhaaien, hamerhaaien en soms zelfs walvishaaien te zien.

Vissen
In de wateren rond Nusa Penida is het mogelijk om op vele soorten vis te vissen. Vanuit Nusa Penida is het mogelijk om visexcursies te boeken. Tijdens deze excursies kun je vissen op bijvoorbeeld makreel, tonijn en marlijnen.

Vogelspotten
Nusa Penida is zeer geschikt voor vogelliefhebbers. Op het eiland leven een aantal zeer bijzondere tropische vogels die over heel Nusa Penida leven. Met name door het werk van FNPF is het nog steeds mogelijk om met uitsterven bedreigde vogelsoorten te spotten.

Uitgaan

Op Nusa Penida zijn er eigenlijk geen uitgaansgelegenheden en restaurants. Er zijn een aantal lokale eettentjes maar de westerse keuken is hier niet vertegenwoordigd.

Bereikbaarheid

Vanuit eigenlijk 2 locaties op Bali is Nusa Penida te bereiken per boot, namelijk: Sanur en Padang Bai.

Sanur
Vanuit Sanur is het mogelijk om bij 2 locaties speedboat overtochten te boeken bij Caspla Bali Boat en Maruti Express. Deze boten vertrekken 2 a 3 keer per dag naar Nusa Penida, een overtocht kost ca. Rp 250.000.

Padang Bai
Vanuit deze locatie zijn er 2 mogelijkheden om Nusa Penida te bereiken. De eerste optie is de dagelijkse ferry die ca. Rp 16.000 kost. De tweede optie is een kleinere boot waar ca. 20 mensen op kunnen. Deze boot vertrekt vrij vroeg in de ochtend naar Nusa Penida. Het is daarom aan te raden om rond 06:00 op het strand aanwezig te zijn voor kaarten te kopen. De boot vertrekt op het moment dat er voldoende passagiers zijn. De kosten van een kaartje voor deze boot naar Nusa Penida zijn ca. Rp 40.000.

Verblijf

Op Nusa Penida zijn geen hotels, enige vorm van luxe is niet aanwezig. De meeste verblijfsplaatsen zijn de zogenaamde homestays. De enige accommodatie op Nusa Penida die enige vorm van luxe biedt is het Ring Sameton Inn. Hier kun je een kamer huren met airconditioning, tv en een badkamer met warm en koud water. Ander verblijfslocaties voorzien echt alleen de basisbehoeftes en zijn niet geschikt voor mensen die luxe en comfort willen. Een aanrader voor vogelliefhebbers is om te verblijven in het FNPF park. Hier hebben ze kleine bamboe huisjes in het park waar je kunt overnachten.