Nusa Lembongan

(Kaart)

Nusa Lembongan is een klein eiland van ongeveer 8km2 met ca. 7.000 inwoners. Nusa Lembongan ligt ongeveer 15km ten oosten van Denpasar. Het eiland is een stuk rustiger dan het zeer toeristische zuiden van Bali. Nusa Lembongan is in eerste instantie ontdekt door surfers vanwege 3 ideale plekken om te surfen. Daarnaast is het eiland, vanwege de schitterende koralen, zeer geschikt voor duik en snorkel excursies . Uiteraard zijn er op Nusa Lembongan schitterende witte zandstranden als Sandy Bay en Dreambeach.

  • Wilde golfen die breken op de rotsen van Devils Tear op een zonnige dag
  • Surfer in actie op een grote brekende golf in de zee bij Nusa Lembongan
  • Uitzicht op Jungut Batu Beach en de zee tussen de daken door genomen
  • De gele Suspension Bridge die Nuse Lembongan met Nusa Ceningan verbind
v.l.n.r.: Devlis Tear | Surfen op Nusa Lembogan | Jungut Batu Beach | Suspension Bridge .

Bezienswaardigheden

Rivier door het midden van het Mangrove forest met aan beide kanten het Mangrove forest

Mangrove Forrest

Locatie: 2 km vanaf centrum – 10 minuten rijden | Categorie : Natuur, zee en strand

Mangrove forrest is een mangrove bos in het noorden van Nusa Lembongan. Het is de ideale plek om per boot te genieten van de schitterende flora en fauna. Tijdens het hoog water zijn de lagunes geschikt (ook voor gezinnen met kinderen) om in te zwemmen. Naast de mangrove is er in het noorden ook een strand waar je heerlijk kunt wandelen en genieten van het uitzicht.

Vele bootjes op het strand en in de zee bij Jungut Batu Beach

Jungut batu Beach

Locatie: 1 km vanaf centrum – 5 minuten rijden | Categorie : Zee en strand

Jungut batu Beach is het langste strand van Nusa Lembongan. Het strand is niet echt geschikt voor te zwemmen, aangezien er voor de kust behoorlijk veel boten in het water liggen. Het is een mooi strand wat zeer geschikt is voor wandelingen. De directe omgeving van Jungut batu Beach wordt gebruikt om zeewier te drogen. Dit heeft als gevolg dat er een behoorlijk onaangename zeewiergeur hangt.

De wilde zee bij Sandy Bay in de vroege ochtend

Sandy Bay

Locatie: 2 km vanaf centrum – 10 minuten rijden | Categorie : Zee en strand

Sandy bay, ook wel Sunset Beach genoemd, is een mooi strand aan de westkust van Nusa Lembongan. De zee kan hier wild zijn en de stromingen verraderlijk. Je zult goed moeten uitkijken als je besluit te gaan zwemmen. Langs de kustlijn van Sandy bay, die voornamelijk bestaat uit kalksteenrotsen, vind je een aantal grotten. Bij het strand liggen een aantal restaurants waar je goed kan eten terwijl je geniet van de zonsondergang.

Uitzicht op het mooie strand en de heldere zee bij Dreambeach

Dreambeach

Locatie: 3,5 km vanaf centrum – 15 minuten rijden | Categorie : Zee en strand

Dreambeach is een witzandstrand aan de zuidkust van Nusa Lembongan. Het strand is zeer geschikt om een dagje in alle rust door te brengen. De zee is hier behoorlijk wild en de stromingen zijn behoorlijk sterk, het is daarom niet aan te raden om hier te gaan zwemmen. Dreambeach is ideaal om rustig uit te waaien en te genieten van de schitterende natuur. Bij het strand zit een café en resort waar je rustig kunt eten en drinken.

Uitzicht op het strand en de zee met veel bootjes bij Mushroom Bay op zonnige dag

Mushroom Bay Beach

Locatie: 2,5 km vanaf centrum – 10 minuten rijden | Categorie : Zee en strand

Mushroom Bay beach is een mooi wit zandstrand in het zuidwesten van Nusa Lembongan. Het water is hier zeer helder en relatief rustig. Langs het strand staan verschillende restaurantjes en cafés waar je op je gemak iets kunt eten of drinken. Mushroom Bay beach heeft haar naam te danken aan het Mushroom Coral wat hier net buiten de kust te vinden is.

Grote golfen die krachtig breken op de rotsen bij Devils Tear

Devil’s Tear

Locatie: 3,5 km vanaf centrum – 10 minuten rijden | Categorie : Natuur en zee

Devil’s Tear is een rotsstrand in het zuidwesten van Nusa Lembongan. Op deze locatie breken de golfen op spectaculaire wijze op de rotsen. Als de zee wild is komen de golfen soms meters boven de rotsen uit. Het is een mooi natuurverschijnsel om te zien, waarbij de kracht van de zee tot uitdrukking komt. Devil’s Tear is hierdoor niet geschikt om te zwemmen, hoe helder en mooi het water ook is.

Een stenen altaar met offers op het terrein van Pura Puncak Sari

Pura Puncak Sari

Locatie: 2 km vanaf centrum – 10 minuten rijden | Categorie : Cultuur en historie

Pura Puncak Sari word ook wel de Puncak Sari Tempel genoemd, aangezien pura tempel betekend. Deze tempel ligt net buiten het dorpje Lembongan. Het is de oudste Hindoe tempel op Nusa Lembongan. De tempel ligt boven op een heuvel, vanaf daar heb je een schitterend uitzicht over de bossen en de natuur op Nusa Lembongan. De tocht naar Pura Puncak Sari is al mooi op zich en geeft op sommige punten een mooi uitzicht op de Indische Oceaan.

De gele Suspension Bridge die Nuse Lembongan met Nusa Ceningan verbind

Suspension Bridge

Locatie: 3 km vanaf centrum – 15 minuten rijden | Categorie : Architectuur

De Suspension bridge is een brug die de eilanden Nusa Lembongan en Nusa Ceningan met elkaar verbindt. Hoewel deze gele brug met houten pad op het eerste oog er behoorlijk wankel uitziet, is het toch veilig. Het is de moeite waard om, voor een oversteek naar Nusa Ceningan, de Suspension Bridge te gebruiken. De brug kan behoorlijk kraken en piepen, dit zorgt soms voor hilarische taferelen. Bij slechte weersomstandigheden wordt de brug afgesloten.

Een handgemaakt gang in het ondergrondshuis Gala Gala

Gala Gala Ondergronds huis

Locatie: 3 km vanaf centrum – 15 minuten rijden | Categorie : Architectuur en historie

Het Gala Gala ondergronds huis is in de periode 1961 – 1976 gebouwd. Het hele huis is met de hand uitgehakt. Het huis bestaat uit een woon-, eet- en slaapkamer. Daarnaast is er uiteraard ook een keuken en kan een meditatieruimte bezocht worden. Bij de ingang van dit huis staan verschillende souvenier kraampjes waar je spullen kan kopen als sarongs, korte broeken en handwerken.

Activiteiten

Wandelen
Nusa Lembongan is uitstekend geschikt om te wandelen. De stukken mooie ongerepte natuur en vele stranden zijn ideaal om in alle rust rond te lopen. Als je stevig doorwandelt is het mogelijk om in 2 uur tijd de andere kant van Nusa Lembongan te bereiken. Zorg er wel voor dat je voldoende water en bescherming tegen de zon bij hebt.

Duiken en snorkelen
Nusa Lembongan leent zich perfect voor duik en snorkel vakanties. In de omgeving van Nusa Lembongan zijn meerdere locaties waar je kunt duiken, waaronder schitterende koralen en scheepswrakken. Op deze locaties kun je o.a. haaien en schildpadden zien. De temperatuur van het water bij Nusa Lembongan is aangenaam te noemen en het zicht is vaak goed. Er zijn meerdere duikscholen op Nusa Lembongan waar je alle benodigdheden kunt huren, excursies kunt boeken en lessen kunt nemen.

Surfen
Nusa Lembongan is zeer geschikt om te surfen, met name aan de westkust van het eiland. De regio is vooral geschikt voor gemiddelde tot gevorderde surfers. De beste periode om te gaan surfen is van april tot oktober. Op Nusa Lembongan zijn verschillende surfscholen waar je lessen kunt volgen en alle benodigdheden kunt huren.

Uitgaan

Dineren
Aan restaurants en eetgelegen heeft Nusa Lembongan geen gebrek. De kwaliteit loopt uitzettend uiteen van zeer goede restaurants tot zeer slecht. De prijzen variëren van zeer goedkoop tot duur. Op de menu kaarten staan vaak gerechten uit verschillende keukens van traditioneel Balinees tot westerse gerechten.

Bars
Nusa Lembongan staat niet bekend vanwege het hectische nachtleven. Bij de grotere hotels fungeren de restaurants ook als bars. Bij de verschillende stranden zijn barretjes te vinden waar je ‘s avonds kunt genieten van een lekkere drankje of cocktails.

Bereikbaarheid

Nusa Lembongan is eigenlijk alleen per boot bereikbaar vanuit Bali. De beste optie is vanuit Sanur. Een overtocht kost ca. Rp 250.000 en duurt ongeveer 30 minuten. De boten vertrekken niet vanuit uit een vast punt vanaf Sanur Beach, het exacte vertrekpunt is namelijk afhankelijk van het getij.

Verblijf

Op Nusa Lembongan zijn veel verschillende soorten verblijfsmogelijkheden van zeer goedkoop tot ontzettend luxe privé villa’s.

Low-budget
Voor de low-budget reiziger zijn er meer dan voldoende verblijfsmogelijkheden op Nusa Lembongan. Echte luxe en comfort zijn hier niet te vinden. Vaak heb je alleen koud water op de kamer en soms moet je het sanitair delen met de andere gasten. Bij sommige locaties is het mogelijk om tegen een meerprijs airconditioning op de kamer te krijgen. De prijzen variëren van Rp 100.000 tot Rp 300.000 per nacht.

Middenklasse
Er zijn zeer veel verblijfsmogelijkheden in het middenklasse segment op Nusa Lembongan. Vaak zijn dit bungalows op of in de buurt van het strand. De kamers zijn goed uitgerust en zijn bijna altijd voorzien van airconditioning en goed sanitair. Deze accommodaties liggen vaak ook op betere locaties dan de budgetverblijven. De prijzen van deze accommodaties op Nusa Lembongan liggen tussen de Rp 300.000 en Rp 1.000.000 per nacht.

Luxe
Op Nusa Lembongan zijn enkele zeer luxe hotels, resorts en strandvilla’s. Deze verblijfsmogelijkheden voorzien in alle luxe en comfort. Vaak zijn bij deze locaties ook zwembaden, restaurants en bars. De kosten van dit soort verblijf op Nusa Lembongan beginnen bij ca. Rp 1.000.000 en kunnen oplopen tot wel Rp 6.500.000 per nacht.