Lovina

(Kaart)

Lovina is eigenlijk geen plaats maar een strook van kleine vissersdorpjes die vergroeit zijn tot één plaats, waarvan het centrum Lovina genoemd word. Lovina ligt op ca. 90km ten noorden van Denpasar. Deze plaats is met name bekend vanwege het zwarte zandstrand en de rustige en heldere zee. Lovina is behoorlijk toeristisch, er zijn hier veel hotels, winkels en bars te vinden. De prijzen zijn aan de hoge kant. Naast het strand is Lovina vooral bekend vanwege de excursies om dolfijnen te spotten. Doordat de zee rustig is, is deze zeer geschikt voor snorkelen en duiken. In Lovina is de sfeer een stuk rustiger als bijvoorbeeld in Kuta en Nusa Dua.

  • Uitzicht over de heldere zee, het strand en de bossen van het West Bali National park
  • Twee dolfijnen die uit het water springen tijdens het dolfijn watchen bij Lovina
  • Verschillende beelden van hoofden waar fonteinen uitkomen bij de Bajar Hot Spring
  • Een mooie waterval in de prachtige omgeving  en natuur van het dorp Munduk
v.l.n.r.: West Bali National Park | Dolfijn watchen | Banjar hot spring Lovina | Waterval - Munduk .

Bezienswaardigheden

Een tempel op het Brahma Vihara Ashrama met een uitzicht over de natuur in de regio

Brahma Vihara Ashrama klooster

Locatie: 6,5km vanaf centrum – 10 minuten rijden | Categorie : Cultuur en historie

Brahma Vihara Ashrama is het grootste klooster van Bali en ligt in de buurt van het plaatsje Dencarik. De omgeving van dit klooster is ontzettend mooi. Op het complex staan verschillende stupa’s. Het klooster is enigszins moeilijk te bereiken vanuit Lovina, maar dit zorgt er wel voor dat het niet heel druk bezocht word. Door de mooie locatie, de vele bezienswaardigheden op het terrein en de relatief weinig toeristen is het Brahma Vihara Ashrama klooster een ideale locatie om een dagdeel door te brengen.

Het standbeeld van een dolfijn in het centrum van Lovina

Dolfijn standbeeld

Locatie: 6,5km vanaf centrum – 10 minuten rijden | Categorie : historie

Het Dolfijn standbeeld staat aan de weg naar het strand van Lovina. Dit beeld geeft goed weer wat de reden is van het toenemende toerisme in Lovina. Veel van de toeristen komen namelijk naar Lovina vanwege de mogelijkheid om dolfijnen te zien. Vanuit dit herkenningspunt heb je een mooi uitzicht over zee.

Uitzicht op het zwarte zandstrand en zee van Lovina op een zonnige dag

Zwart zandstrand

Locatie: 0,5km vanaf centrum – 10 minuten te voet | Categorie : Zee en strand

Het zwart zandstrand van Lovina is een ideale plek om rustig rond te wandelen in een omgeving die je niet snel ergens anders vind. Naast het wandelen over het strand is de zee, vanwege het rustige en heldere water, zeer geschikt om in te zwemmen. Je kunt het beste naar het Zwart zandstrand gaan tijdens eb, aangezien tijdens vloed het strand erg smal en moeilijk begaanbaar wordt.

Een grijs - bruin zittende makaak in het West Bali National Park

West Bali National Park

Locatie: 80km vanaf centrum – 1,5 uur rijden | Prijs : Rp 25.000 | Categorie : Natuur, zee en strand

Het West Bali National Park is een natuurpark van ca. 190km2 ten westen van Lovina. Het park bestaat uit verschillende soorten landschap zoals beschermd strand, mangroves en regenwoud. In het park leven ca. 160 verschillende vogelsoorten waaronder enkele met uitsterven bedreigde soorten. Naast de vele vogelsoorten leven hier ook verschillende zoogdieren als wilde zwijnen en de Bengaalse Tijgerkat. In 1937 is hier de laatst bekende in het wild levende Balinese Tijger afgeschoten. Het West Bali National Park mag je alleen bezoeken onder begeleiding van een gids. De kosten van een gids zijn ca. Rp 75.000 voor een halve dag.

Een  waterval in de omgeving  van het dorp Munduk nabij Lovina in Bali

Munduk

Locatie: 20km vanaf centrum – 45 minuten rijden | Categorie : Cultuur, historie en natuur

Munduk is een klein dorpje in de bergen bij het Tamblingan meer. In het begin van de 20e eeuw gebruikte Nederlanders Munduk als vakantielocatie. De huizen die zij destijds gebruikte zijn nu nog te bezichtigen. Sommige van deze huizen zijn omgebouwd tot guesthouses. In Munduk zelf is weinig te zien, maar de omgeving is schitterend. Zo kun je bijvoorbeeld de Red Coral Waterval, meer Tablingan en de schitterende rijstvelden bezoeken.

De waterval Air Terjun Singsing die uitkomt in een vijver

Air terjun Singsing

Locatie: 5km vanaf centrum – 10 minuten rijden | Categorie : Natuur

De Air Terjun Singsing staat ook wel bekend als Singsing waterval. Deze waterval ligt in een schitterende omgeving, wat de wandeling er naar toe alleen al de moeite waard maakt. Zelfs tijdens het droge seizoen valt hier nog relatief veel water. Het water verzamelt zich in een meertje aan voet van de waterval waar je een verfrissende duik kan maken. Vanuit dit meertje stroomt het water in een rivier.

Verschillende fonteinen die uitkomen in een vijver in de Bajar Hot Spring

Banjar Hot Springs

Locatie: 10km vanaf centrum – 15 minuten rijden | Categorie : Natuur en cultuur

De Banjar Hot springs staan ook wel bekend als Air Panas. Deze locatie is niet erg druk bezocht gezien de moeilijke bereikbaarheid. Vanuit stenen fonteintjes stroomt aangenaam water in een “vijver”. Het water bevat zeer veel sulfur en het wordt ervaren als zeer rustgevend en reinigend. Op de locatie zijn mogelijkheden om je om te kleden en er zijn kluisjes om je spullen veilig op te bergen.

Activiteiten

Dolfijnexcursie
Dolfijnexcursies is waar Lovina om bekend staat. Vanuit Lovina kan je op meerdere locaties excursies boeken om dolfijnen te gaan spotten. Het kan ontzettend druk zijn op de locaties waar dolfijnen gezien worden vanwege de vele bedrijven die dit aanbieden. De prijs van deze excursies is vastgesteld op Rp 60.000 per persoon. Als je met een groep gaat kan het interessant zijn om zelf een privé boot te huren in Lovina.

Duiken
Lovina is erg geschikt om te duiken en snorkelen. Vanuit meerdere duikcentra en hotels in Lovina worden excursies aangeboden. Zorg er voor dat je bij gecertificeerde centra boekt aangezien er aanbieders zijn die niet gecertificeerd zijn. De gidsen bij de gecertificeerde duikscholen spreken meestal meerdere talen.

Kookcursus
In Lovina worden op meerdere locaties kookcursussen aangeboden. Tijdens een cursus leer je hoe je traditionele Balinese gerechten kunt maken. Daarnaast leren ze je de fijne kneepjes van Indonesisch koken.

Uitgaan

Dineren
In Lovina er zijn allerlei soorten restaurants waar je goed kunt dineren, maar uiteraard zijn de echte aanraders de visgerechten en de traditionele Balinese gerechten. In verhouding zijn de prijzen die hier gehanteerd worden gemiddeld en kan je dus goed eten voor relatief weinig geld.

Bars
In Lovina kun je op een paar plaatsen ’s avonds naar een bar gaan. Vaak wordt er in de bars muziek gedraaid en in sommige gevallen is er live muziek te horen. In de bars aan het strand kan je ’s avonds genieten van de zonsondergang.

Spa
Er zijn verschillende spa’s in Lovina te vinden. Deze zijn een stuk goedkoper dan de spa’s in bijvoorbeeld Kuta, Nusa Dua of Legian. Deze spa’s bieden zeer goede services en voorzien in alle gemakken. Deze accommodaties zijn dus een ideale manier om volledig tot rust te komen.

Bereikbaarheid

Lovina is in principe op 3 manieren te bereiken:

Bus
Vanuit bijna alle grote steden als Kuta, Denpasar en Candidasa vertrekken mini-busjes naar Lovina. De prijzen zijn op zich redelijk en vanuit Denpasar is het een rit van ca. 90km en deze duurt ongeveer 1,5 a 2 uur.

Auto – Taxi
Lovina is goed te bereiken met de auto cq. taxi. Vanuit het vliegveld, waar de meeste toeristen aankomen, doet een taxi / auto ca. 90 minuten over de rit van ongeveer 90km naar Lovina. De kosten van een taxi zijn behoorlijk prijzig en zullen ca. Rp 450.000 bedragen.

Bemo
Om vanuit het vliegveld met de Bemo naar Lovina te gaan wordt afgeraden. Deze Bemo’s zijn oncomfortabel en alleen ideaal voor kortere afstanden. Voor de mensen die met een lager budget reizen en geen problemen hebben met een lange, oncomfortabele rit is de Bemo een goed alternatief.

Verblijf

Aangezien Lovina ontzettend toeristisch is, is het vanzelfsprekend dat er aan verblijfsmogelijkheden gebrek is. Voor iedereen is er wel een geschikte accommodatie te vinden in Lovina.

Low-budget
Voor de low-budget reizigers zijn er meer dan voldoende accommodaties in Lovina die er voor zorgen dat je een plaats hebt om te overnachten. De meeste van deze verblijfsmogelijkheden voorzien alleen in de basisbehoeftes, zonder enige vorm van luxe als bijvoorbeeld airco, koelkast en warm water. De prijzen van deze accommodaties in Lovina zijn ongeveer Rp 50.000 – Rp 150.000 per nacht.

Middenklasse
De middenklasse hotels in Lovina voorzien de gasten van alle comfort. De kamers beschikken vaak over tv’s, airco en volledig uitgeruste badkamers. Naast dat de kamers volledig zijn, zijn deze accommodaties vaak gunstig gelegen en hebben ze de beschikking over zwembaden, restaurants en bars. De prijzen van de accommodaties in Lovina liggen tussen de Rp 250.000 en Rp 1.300.000 per nacht.

Luxe
Deze accommodaties / villa’s liggen op de beste locaties in Lovina, zoals aan het strand en in de heuvels beschikken over schitterende uitzichten. De prijzen van deze accommodaties in Lovina beginnen bij de Rp 1.100.000 en kunnen oplopen tot Rp 3.000.000 per nacht.