Kuta

(Kaart)

Kuta is een voormalig vissersdorp (ca. 30.000 inw) aan de Indische Oceaan, ongeveer 10km ten zuiden van Denpasar, 10km ten noorden van Jimbaran en 15km ten noordwesten Nusa Dua. In de jaren 80 was Kuta vooral geliefd bij de backpackers en surfers. Tegenwoordig wordt Kuta bezocht door alle soorten toeristen, met name uit Australië. Nu zijn er ontzettend veel hotels, bars en restaurants. In 2002 en 2005 is Kuta getroffen door bomaanslagen. Bij deze bomaanslagen zijn ruim 200 slachtoffers gevallen. Op de plek waar de eerste bomaanslag is gepleegd staat nu het Bali Bomb Memorial waar alle namen van de overledenen vermeld worden.

  • Een surfer in actie in de zee bij Kuta
  • Een van de vele glijbanen in het Waterbom park in Kuta
  • Verschillende winkels in het centrum in Kuta in de avond
  • Het volledige Bali Bomb Memorial in Kuta
v.l.n.r.: Surfen in Kuta | Waterbom Park | Winkelen in Kuta | Bali Bomb Memorial .

Bezienswaardigheden

Gezien het feit dat Kuta dicht bij Denpasar, Jimbaran en Nusa Dua ligt kan je bij deze plaatsen meer bezienswaardigheden vinden die te bezoeken zijn tijdens je verblijf in Kuta.

Een van de vele glijbanen in het Waterbom park in Kuta Bali

Waterbom

Locatie: 1km vanaf centrum – 10 minuten te voet | Categorie : Pretpark

Het Waterbom park in Kuta is een waterpark voor jong en oud. In het Waterbom park zijn verschillende glijbanen, wildwaterbanen, restaurants en bars. Alle zwembaden en glijbanen liggen in een grote tropische tuin. Het is te adviseren om de entreekaarten vroeg in de ochtend, voor 10 uur, te halen. De kaarten voor het park zijn namelijk vaak snel uitverkocht. Als je ‘s morgens de kaarten haalt, kan je naar binnen wanneer je wilt. De prijs voor volwassenen is $31,-, voor kinderen (onder 12 jaar) $19,-.

Het volledige Bali Bomb Memorial vanaf de zijkant in Kuta

Bali Bomb Memorial

Locatie: 1km vanaf centrum – 10 minuten te voet | Categorie : Historie

Het Bali Bomb Memorial is een monument ter nagedachtenis aan de 202 mensen die overleden tijdens de bomaanslag in Kuta op 12 oktober 2002. Het monument staat op de plek van de bar waar de aanslag was gepleegd. Op het monument staat een plaque met alle namen van de slachtoffers. Jaarlijks wordt op deze plek op de dag van de aanslag een herdenking gehouden.

Tredes naar de Pura Kalangan Majelangu met twee beelden

Pura Kalangan Majelangu

Locatie: 3km vanaf centrum – 10 minuten rijden | Categorie : Cultuur en historie

Pura Kalangan Majelangu is een tempel in Kuta. Elke ochtend en aan het einde van elke middag komt de bevolking van Kuta hier om offers te brengen. Tijdens bijzondere gebeurtenissen en ceremonies kan het hier behoorlijk druk zijn, zoals bijvoorbeeld tijdens Melasti. De offers worden gedaan om de geesten van de zee tevreden te stellen. Buiten deze ceremonies is dit geen druk bezochte tempel. Het is hier daarom goed mogelijk om rustig rond te kijken.

Medewerkers bij de ingang van het Kuta Theater tijdens Halloween

Kuta Theater

Locatie: 1km vanaf centrum – 10 minuten te voet | Prijs : v.a. Rp 125.000 | Categorie : Cultuur en eten & drinken

In het Kuta Theater wordt dagelijks (behalve woensdagen) een dinershow opgevoerd. Tijdens het diner kan je genieten van een spectaculaire traditionele Balinese dans en theatershow. In de shows van het Kuta Theater staat het traditionele Balinese leven in de hedendaagse maatschappij centraal. Het menu bestaat uit traditioneel Balinees, Japans of westerse gerechten naar keuze. Tijdens het eten zorgt het personeel er ook voor dat er entertainment aan tafel is.

Het strand en de zee van New Kuta Beach op een zonnige dag

New Kuta Beach

Locatie: 17km vanaf centrum – 25 minuten rijden | Categorie : Zee en strand

New Kuta Beach is een strand dat vroeger bekend stond als Dreamland. Dit strand is met name bekend onder de surfers. Maar let op, deze locatie is niet geschikt voor de beginnend surfer, ervaring is een vereiste aangezien de zee hier behoorlijk te keer gaat. Zoals misschien al blijkt is New Kuta Beach niet geschikt voor te zwemmen. Het is wel uitermate geschikt om te genieten van een schitterende zonsondergang vanaf de kliffen. Meestal zijn er rond dit tijdstip surfers bezig die laten zien wat goed surfen betekend. De laatste jaren is New Kuta Beach meer en meer beïnvloed door commercialisatie. Zo heeft de zoon van President Suharto een golfbaan laten aanleggen en zijn er enorme resorts gebouwd wat ten koste is gegaan van de natuur.

Een Maleise Visuil in het Bali Bird Park in Kuta

Bali Bird Park

Locatie: 23km vanaf centrum – 30 minuten rijden | Prijs : Rp 230.000 (volw.) | Categorie : Natuur

In het Bali Bird park leven meer dan 250 vogelsoorten uit o.a. Indonesië, Afrika en Zuid-Amerika. Deze vogels leven in een botanische tuin van ca. 2 hectare. In deze tuin kan je meer dan 2.000 plantensoorten zien, waaronder bijvoorbeeld 50 verschillende soorten palmbomen. Uiteraard komen er op deze tuin ook ontzettend veel verschillende vlinders af. In het Bali Bird Park zit ook een onderzoekscentrum wat bijzonder succesvol is in het in stand houden van deze bijzondere tropische vogels. Dit park is ook goed te bereiken vanuit bijvoorbeeld Kuta, Seminyak en Denpasar.

Activiteiten

Surfen
Kuta staat onder andere bekend vanwege de surflocaties in de regio. Het is dan ook bijna vanzelfsprekend dat er veel surfscholen zijn in Kuta. Naast de officiële scholen zijn er ook meer dan voldoende surfers die voor minder geld privéles willen geven. Daarnaast is het mogelijk om surfuitrusting te huren in Kuta en op het strand van Kuta. Bij het huren op het strand van de lokale bevolking moet je wel uitkijken dat de planken niets mankeren. Op het moment dat de surfplanken kapot zijn, zullen ze proberen de kosten op jouw te verhalen. Het is daarom ook verstandiger om iets meer te betalen en de spullen te huren bij de winkels in Kuta die ook lessen organiseren.

Winkelen
Aangezien Kuta behoorlijk toeristisch is, ontbreken winkels hier niet. Enkele voorbeelden van winkelcentra waar je goed kan winkelen zijn Bali Mall Galleria en Discovery Shopping Mall. Naast de winkelcentra in Kuta zijn er ook meer dan voldoende winkels waar je badkleding en surfbenodigdheden kunt kopen. En uiteraard ontbreken de souvenirwinkels niet.

Duiken
Vanuit Kuta is het mogelijk om op verschillende punten duikexcursies te boeken. Deze excursies gaan naar de duiklocaties in de omgeving van Kuta. Enkele voorbeelden van duiklocaties zijn: Tulamben wrak, Menjangan Eiland en Padang Bali.

Uitgaan

Dineren
In Kuta heb je allerlei soorten eetgelegenheden. Van eetkraampjes tot luxe restaurants en van traditioneel Indonesisch/Balinese gerechten tot frikandellen en kroketten. Uiteraard kan je daar heerlijke visgerechten eten of op het strand genietend van de zonsondergang.

Bars
Na de aanslagen van 2002 en 2005 heeft het uitgaansleven in Kuta een tik opgelopen. Maar in het nachtleven van tegenwoordig is daar nog maar weinig van te merken. Het uitgaanscentrum van Kuta ligt op de Jalan Legian. Veel van deze bars hebben een eigen cocktail, die behoorlijk sterk zijn. De meeste bars zijn op deze locatie open tot 03:00 – 04:00 uur ’s nachts. In de buurt van de hotels en het strand vind je de meer rustigere loungebars waar je in alle rust kunt genieten van een drankje.

Spa’s
In Kuta zijn ontzettend veel spa’s, maar helaas laat de kwaliteit vaak te wensen over. Zorg er dan voor dat je altijd eerst even binnen kijkt voordat je boekt cq. reserveert. Bij de luxere hotels en resorts in Kuta zijn meestal spa’s aanwezig of werken ze samen met een partner om hierin te kunnen voorzien. Als je naar een spa buiten het hotel/resort gaat, kijk dan rond bij meerdere spa’s en probeer kortingspakketten te krijgen.

Bereikbaarheid

De meeste mensen die vakantie vieren in Kuta komen per vliegtuig aan op het vliegveld bij Denpasar. Vanuit hier zijn er 3 mogelijkheden om in Kuta te komen.

Auto – Taxi
Een rit met de auto – taxi naar Kuta is ongeveer 4km en duurt ca. 10 minuten. De kosten van taxi bedragen ca. Rp 50.000. Deze taxi’s staan bij de uitgang van het vliegveld te wachten, maar spreek voor dat je vertrekt een duidelijke prijs af.

Bus
Er zijn verschillende busmaatschappijen die vanaf het vliegveld naar Kuta rijden. Deze bussen staan net buiten het vliegveld geparkeerd. Een buskaartje naar Kuta kost ca. Rp 2.000.

Bemo
Vanuit het vliegveld kan je een Bemo nemen naar Kuta. Deze minibusjes doen er ongeveer net zo lang over als een taxi, alleen is het mogelijk dat deze onderweg nog stoppen om andere passagiers op te pikken. Een rit met de Bemo naar Kuta kost ca. Rp 10.000.

Verblijf

Op Kuta zijn alle soorten van verblijf mogelijk, maar het grootste gedeelte van de accommodaties valt in de budget en middenklasse.

Low-budget
Er zijn meer dan voldoende low-budget hotels en guesthouses in Kuta. Deze verblijven voorzien in de basisbehoeftes. Bij de echte goedkope accommodaties is het mogelijk dat ze geen reserveringen accepteren, naarmate de dag vordert wordt het tevens moeilijker om te onderhandelen. Bij deze verblijven is het dan ook verstandig om rond de lunch te gaan kijken als de andere gasten uitchecken. Zorg er voor dat je altijd eerst je kamer ziet voordat je gaat onderhandelen over de prijs en boekt. De prijzen van deze verblijfsmogelijkheden in Kuta variëren van Rp 75.000 tot Rp 200.000 per nacht.

Middenklasse
Aan de middenklasse accommodaties is in Kuta geen gebrek. Deze verblijfsmogelijkheden voorzien de gasten van alle basisbehoeftes plus vaak een privé balkon/terras, keukens en zwembaden. Vaak is het ontbijt hier inclusief. De prijzen van deze accommodaties in Kuta beginnen bij ca. Rp 300.000 en kunnen oplopen tot Rp 750.000 per nacht.

Luxe
Deze hotels en resorts in Kuta voorzien in alle luxe en comfort. Ze beschikken vaak over verschillende restaurants, grote zwembaden en ideale locaties aan of in de buurt van het strand van Kuta. Daarnaast beschikken veel van deze accommodaties over spa’s of werken samen met spa’s in Kuta om de gasten zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn. Ook de kamers zijn van alle luxe voorzien. De prijzen van deze accommodaties in Kuta beginnen bij ca. Rp 900.000 en kunnen oplopen tot Rp 3.000.000 per nacht.