Jimbaran

(Kaart)

Jimbaran is van origine een kleine vissersdorpje (ca. 12.000 inw) ongeveer 20km ten zuiden van Denpasar, ca. 10km zuidelijker dan Kuta en 10km ten westen van Nusa Dua. In de jaren 80 is Jimbaran langzaam maar zeker veranderd in een ware toeristische trekpleister waar jaarlijks duizenden mensen hun vakantie doorbrengen. Jimbaran is tegenwoordig met name bekend vanwege de schitterende Jimbaran Bay, de dagelijkse vismarkt en de vele visrestaurants aan het strand. Deze badplaats is met name gericht op de bezoekers die wat meer geld te spenderen hebben. In 2005 werd Jimbaran opgeschrikt door zelfmoordaanslagen. Na deze aanslagen is het toerisme behoorlijk teruggelopen, maar inmiddels is het toerisme weer aangetrokken.

  • Het beeld van Garuda in het Garuda Wisnu Kencana Cultural park
  • Een surfer in actie in de zee bij Jimbaran
  • De tempel Pura Uluwatu op de rand van een klif boven zee
  • Het beeld van Wisnu in het Garuda Wisnu Kencana Cultural park
v.l.n.r.: Garuda Beeld in Garuda Wisnu Kencana | Surfen in Jimbaran | Pura Uluwatu | Wisnu Beeld in Garuda Wisnu Kencana .

Bezienswaardigheden

Gezien het feit dat Jimbaran dicht bij Kuta en Nusa Dua ligt kan je bij deze plaatsen meer bezienswaardigheden vinden die te bezoeken zijn tijdens je verblijf je in Jimbaran.

Het strand en de zee van Jimbaran Baai op een zonnige dag

Jimbaran Baai

Locatie: 2km vanaf centrum – 20 minuten te voet | Categorie : Zee en strand

Jimbaran Baai heeft één van de mooiste witte zandstranden van het eiland. Het water in Jimbaran baai is vrij kalm en helder wat het een ideale locatie maakt voor te zwemmen. Het is aan te raden om hier een keer de zonsondergang of zonsopkomst te bekijken. In de avond is het mogelijk om bij verschillende restaurants op het strand te dineren, zodat je het eten kan combineren met de zonsondergang.

Ontzettend veel boten in de zee en op het strand tijdens de Jimbaran Vismarkt

Jimbaran vismarkt

Locatie: 3km vanaf centrum – 5 minuten rijden | Categorie : Cultuur en eten & drinken

De Jimbaran vismarkt is een traditionele markt die op het strand van Jimbaran Baai dagelijks gehouden wordt. De vers gevangen vis word daar te koop aangeboden door lokale standhouders. Na het kopen van de vis of schelpdieren is het mogelijk om deze ter plekke te laten bereiden door een van de vele “restaurantjes” op de vismarkt. De beste tijd voor echte verse vis en de eerste keuze is vroeg in de ochtend tussen 06:00u en 09:00u.

Verschillende kroegen en restaurantjes in het centrum van Jimbaran

Jimbaran centrum

Locatie: in het centrum | Categorie : Cultuur, eten & drinken en winkelen

Jimbaran heeft een traditioneel en cultureel centrum. Het centrum is zeer geschikt om even rond te wandelen en wat mee te krijgen van de lokale bevolking. Er zijn niet veel winkels dus het echte winkelen is hier geen optie. Als je door de vele kleine smalle straatjes loopt kan je goed zijn hoe de lokale bevolking in Jimbaran leeft, wat al een bezienswaardigheid op zich is.

het hoofdgebouw van Taman Wisata Ungasan met vanaf het dak een waterval

Taman Wisata Ungasan (Mekarsari Tourist Park)

Locatie: 4km vanaf centrum – 10 minuten rijden | Prijs : Rp 15.000 | Categorie : Natuur en cultuur

Taman Wisata Ungasan staat ook wel bekend als Mekarsari Tourist park. Het hele park draait om het in stand houden van de diversiteit van tropisch fruit en dan met name vruchten uit Indonesië. Het park is één van de grootste fruittuinen van Azië. Daarnaast doet deze organisatie ook genetisch onderzoek naar vruchten. Speciaal voor toeristen zijn 264 hectaren ingericht. Toeristen kunnen hier o.a. tegen een meerprijs rondritten krijgen door het park waar op een leuke manier alles word uitgelegd.

Een beeld in het Garuda Wisnu Kencana Cultural park

GWK Cultural Park

Locatie: 2km vanaf centrum – 20 minuten te voet | Prijs : Rp 60.000 | Categorie : Natuur en cultuur

GWK is een cultureel park, voluit Garuda Wisnu Kencana Cultural Park. De naam van dit park is vernoemd naar het grote beeld in het midden van het park, dat helaas vanwege gebrek aan geld nooit is afgemaakt. De bedoeling was dat dit het grootste beeld ter wereld zou worden met een hoogte van 140 meter en een breedte van 64 meter. Hoewel dit beeld niet voltooid is zijn de onderlinge losse onderdelen wel in het GWK Cultural Park te bezichtigen. Het formaat van dit beeld zorgde ook voor wat onrust onder de gelovigen, aangezien een beeld van dergelijk formaat de spirituele balans op het eiland kon verstoren. Tevens is het mogelijk om dit park in de open lucht te dineren en te kijken naar dansvoorstellingen. Het GWK Cultural Park kan ook worden bereikt vanuit Kuta, Nusa Dua, Legian en Seminyak.

Een traditionele dansvoorstelling bij de tempel Pura Uluwatu

Pura Uluwata

Locatie: 8km vanaf centrum – 15 minuten rijden | Prijs : Rp 50.000 | Categorie : Historie en cultuur

Pura Uluwata is een tempel op een 70m hoge klif. Deze tempel is gebouwd in de 10e eeuw, in opdracht van een van Java afkomstige Hindoe priester genaamd Empu Kuturan. Deze tempel heeft als doel Bali te beschermen tegen slechte geesten. In het geval van Uluwatu gaat het met name om de bescherming tegen Bhatara Rudra, god van de elementen en kosmische krachten. Deze architectonisch hoogstaande tempel is met name schitterend bij zonsondergang en heeft een schitterend uitzicht. Bij de ingang moet je door een Candi Bentar om toegang te krijgen tot de tempel. Bij deze ingangen zijn beelden te vinden van mensenlichamen met als hoofd de kop van een olifant. Dagelijks wordt bij zonsondergang bij deze tempel de Apendans (Kecak) opgevoerd, wat een must see is als je deze tempel bezoekt.

Activiteiten

Golf
Op ongeveer 15km van Jimbaran ligt de plaats Nusa Dua waar 3 golfbanen te vinden zijn. Deze golfbanen; Nusa Dua, Bali Golf and Country Club en Amanusa golf zijn goed onderhouden golfbanen. Je kan hier ook lessen volgen bij professionals die je de fijne kneepjes van het golf haarfijn kunnen uitleggen, waardoor het golfen nog leuker word. Verder zijn al deze golfbanen van alle gemakken voorzien om er voor te zorgen dat je tijdens je dag golfen niks te kort zal komen.

Spa
Zoals te verwachten in een plaats als Jimbaran zijn er een aantal zeer goede spa’s in deze plaats. De meeste spa’s horen bij de luxere resorts maar er zijn ook een aantal onafhankelijke spa’s. In deze spa’s kan je genieten van o.a. heerlijke kruidenbaden of traditionele Balinese massages.

Zwemmen en Snorkelen
Jimbaran is zeer geschikt om te zwemmen en te snorkelen voor alle leeftijden. Met name de Jimbaran Baai is een erg goede locatie. Het water in deze baai is erg rustig en helder. ’s Avonds zwemmen hier ook veel lokale kinderen.

Surfen
In de omgeving van Jimbaran zijn er verschillende locaties die perfect geschikt zijn om te surfen. Sommige locaties zijn te ver om naar toe te peddelen. Voor deze locaties is het mogelijk om bijvoorbeeld bij Jimbaran Baai boten te huren die je er naar toe brengen. Daarnaast is er nog een locatie om te gaan surfen. Deze locatie is misschien wel de bekendste in de regio en dat is namelijk bij het strand onder de Uluwatu tempel.

Uitgaan

Dineren
Jimbaran is vooral bekend vanwege de vele visrestaurants. De meeste van deze restaurants zijn op of bij het strand. In deze restaurants kun je genieten van ontzettend veel verschillende visgerechten, terwijl je op het strand zit te genieten van de zonsondergang. Mocht je geen liefhebber zijn van visgerechten, dan zijn er enkele opties waar ze bijvoorbeeld traditionele Indonesische of westerse gerechten serveren.

Bars
Jimbaran staat niet echt bekend vanwege een bruisend nachtleven. De meeste bars sluiten rond 23:00 uur. Mocht je willen genieten van bijvoorbeeld een biertje op het strand dan zijn er een paar bars waar dit mogelijk is. Uiteraard zijn er bij de hotels wel barretjes waar je ’s avonds een drankje kan nuttigen.

Bereikbaarheid

Jimbaran is op 2 manieren bereikbaar:

Taxi – Auto
Een rit vanuit vliegveld bij Denpasar is ongeveer 20km en kost ca. Rp 70.000

Bemo
Met de Bemo is het bijna niet mogelijk om in Jimbaran te komen. Sporadisch rijdt er een Bemo via Kuta naar Jimbaran om vervolgens te eindigen in Nusa Dua.

Verblijf

In Jimbaran zijn er verschillende verblijfsmogelijkheden, maar het grootste gedeelte van de plaats is gericht op de meer luxe resorts

Low-budget
Echte low-budget verblijven zijn er niet in Jimbaran. Het is mogelijk om een kleine bungalows te huren die voorzien in de basisbehoeftes zonder echte luxe. De prijzen van deze accommodaties in Jimbaran zijn ongeveer Rp 200.000 tot Rp 250.000 per nacht.

Middenklasse
In de middenklasse verblijven in Jimbaran zijn er al wat meer opties. Deze verblijven voorzien in de meeste behoeftes. Vaak zijn er ook zwembaden, restaurants en privé balkons beschikbaar. De prijzen van deze accommodaties in Jimbaran beginnen bij ongeveer Rp 300.000 en kunnen oplopen tot wel Rp 1.000.000 per nacht.

Luxe
Qua luxe hotels en resorts is er geen gebrek in Jimbaran. Deze accommodaties voorzien de gasten van alle luxe en comfort. Je hebt daar dan ook bijvoorbeeld de beschikking over meerdere restaurants, bars, spa’s en zwembaden. De accommodaties zijn behoorlijk prijzig in Jimbaran en kunnen wel oplopen tot Rp 7.000.000 per nacht.