De rijke historie van Bali

De oude geschiedenis

Bali wordt al bewoont sinds de vroege prehistorie. De oudste gebruiksvoorwerpen die gevonden zijn, zijn minimaal 200.000 jaar oud. De bevolking destijds kwam met name uit China en Vietnam en dat is ook de reden dat Bali in de vroege historie met name Boeddhistisch was.

  • Het Bajra Sandhi Monument in de Denpasar in de avond
  • De tempel Pura Tanah Lot op een zonnige dag
  • De vijver en muur van Pura Agung Jagatnata met beplanting
  • De uit de roste gehouwe beelden van Gunung Kawi
v.l.n.r.: Bajra Sandhi Monument - Denpasar | Pura Tanah Lot - Denpasar | Pura Agung Jagatnata - Denpasar | Gunung Kawi - Ubud .

Hindoeïsme

Tot de 11e eeuw bleef het Boeddhisme de voornaamste geloofsovertuiging op Bali. Dit veranderde tijdens de overheersing door de Javaanse Koning Airlangga (1019-1042), Java was destijds Hindoeïstisch. Gedurende deze overheersing werd het Hindoeïsme ook op Bali geïntroduceerd. Niet alleen het Hindoeïsme maar ook andere Javaanse gewoontes werden door de Balinezen overgenomen. Een van de meest bekende is de taal, Kawi, die aan het Balinese hof werd gesproken.

In de eeuwen na de overheersing in de 11e eeuw wordt Bali door verschillende koninkrijken bestuurt. De laatste van deze koninkrijken die haar macht over Bali verliest is het Majapahit Koninkrijk. Door de opkomst van de islam in Indonesië valt het Majapahit Koninkrijk uiteen. Terwijl het Majapahit koninkrijk valt, vertrekken veel intellectuelen naar Bali. Hierdoor kende Bali een explosie van culturele activiteiten. Onder deze intellectuele was de priester Nirartha, hij is met name verantwoordelijk voor een groot gedeelte van de religie op het eiland.

De eerste Europeanen

In 1597 zette de eerste Europeanen, Nederlandse zeevaarders, voet aan wal in Bali. Zij werden verliefd op dit eiland en dat is tot op heden nog zo. Op het moment dat kapitein Cornelius Houtman weer wilde vertrekken weigerde een groot aantal bemanningsleden. Destijds was de rijkdom en artistieke activiteit onder de royalty’s op een hoogtepunt. Toen de Nederlanders in de daarop volgende jaren terugkwamen naar Bali, waren zij eigenlijk alleen nog maar geïnteresseerd in de handel.

De Nederlandse overheersing

In 1846 gebruikte de Nederlanders een onbetaalde claim voor bergingswerkzaamheden als reden om een militaire macht naar Noord-Bali te sturen. Met de controle over Noord-Bali werd niet verwacht dat Zuid-Bali nog lang onafhankelijk zou zijn. In 1904 factureerde Nederland wederom 3000 zilveren dollars voor de berging van een door de Balinezen geplunderd schip. Bali weigerde deze factuur te betalen. In 1906 gebruikte de Nederlanders dit als reden om oorlogsschepen naar Bali te sturen. De soldaten gingen in Sanur aan land en marcheerde naar de buitengebieden van Denpasar. De Nederlandse marine voerde een bombardement uit op Denpasar en de grondtroepen bereidde zich voor op een laatste aanval. De overgebleven radja’s zagen dat ze verslagen zouden worden. Overgave en verbanning was geen optie. Ze besloten daarom het meest eervolle te doen en namen het pad van de zelfmoord, puputan. De Nederlanders smeekte de Balinezen om overgave in plaats van hun kansloze verzet. Hier werd geen gehoor aan gegeven. Bijna 4.000 Balinezen vonden de dood in deze puputan. Na de bezetting van Denpasar trok het Nederlandse leger verder en bezette heel Bali. Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog duurde de bezetting niet lang.

De Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bezette Japan in 1942 Bali. Oorspronkelijk was Japan niet van plan om Bali te bezetten aangezien ze al vliegvelden hadden in de regio. Echter door de slechte weersomstandigheden bij deze vliegvelden was Japan genoodzaakt om Bali, vanwege het betere klimaat, aan te vallen. Gedurende rest van de oorlog bleef Bali in Japanse handen.

De onafhankelijkheid van Bali

Na de Tweede Wereldoorlog wilde Nederland Bali weer onder haar bewind krijgen. Op 17 augustus 1945 verklaarde Soekarno Indonesië onafhankelijk. Het duurde echter 4 jaar om de Nederlandse overheid te overtuigen dat ze hun oude kolonie niet meer terugkregen. Pas in 1949 verklaarde de Nederlandse overheid de onafhankelijkheid van Indonesië te erkennen.

Recente geschiedenis

In 1963 was er een uitbarsting van de vulkaan Gunung Agung die duizenden mensen het leven kosten en grote gebieden overspoelde met lava. Dit maakte het noodzakelijk voor veel Balinezen om hun toevlucht te zoeken in andere gebieden van Indonesië.

In de zeventiger jaren vond er een explosieve toerisme stijging plaats die veel veranderingen met zich mee bracht. Dit zorgde voor o.a. betere telecommunicatie, gezondheid, onderwijs en infrastructuur.
Op 12 oktober 2002 vond een bomaanslag plaats in Kuta. Bij deze aanslag vielen ruim 200 doden. Er werd gevreesd dat deze aanslag het einde zou betekenen van het toerisme op Bali. Maar in de jaren na de aanslag is het toerisme op Bali volledig hersteld en vinden jaarlijks duizenden Nederlanders de weg naar Bali om te genieten van hun vakantie.