De gevarieerde geografie van Bali

(Kaart)

Bali is onderdeel van de Republiek Indonesië (17.508 eilanden) en ligt ten oosten van het eiland Java en ten westen van het eiland Lombok. Het eiland is een onderdeel van de kleine Sunda-eilanden (de Nusa Tenggara). Bali heeft een oppervlakte van ca. 5.600km2 (ca. even groot als Noord-Brabant) en word bewoont door ca. 3,2 miljoen inwoners. In de hoofdstad Denpasar wonen ca. 800.000 mensen.

  • Dreamland beach op een zonnige dag met rustige zee
  • Uitzicht over het het Batur meer en klein dorpje aan het meer
  • Uitzicht over het landschap van bali met op de achtergrond een berg
  • Een foto van Tegenungan Waterval
v.l.n.r.: Dreamland - Nusa Lembongan | Batur Meer - Candidasa | Balinees Landschap | Tegenungan Waterval .

Het landschap

Het westen van Bali is enorm bergachtig, centraal Bali word gedomineerd door vulkanen (in totaal zijn er 8 vulkanen op Bali). Het hoogste punt van Bali is de Gunung Agung (Gunung betekend berg) waarvan de top op 3.142m boven de zeespiegel ligt. Ten noordwesten van de Gunung Agung ligt de vulkaan Gunung Batur. Deze vulkaan is 1.717m hoog. De eerst bekende vulkaanuitbarsting dateert uit 1804, de laatste officiële uitbarsting van deze vulkaan is in het jaar 2000 geweest.

Danau Batur, bij het dorp Batur, is het grootste meer van Bali. Dit meer is ca. 7km lang en 2,5km breed met een diepte van ongeveer 60m.

Daarnaast word het landschap vooral gedomineerd door regenwouden (Bali kent meer planten en boomsoorten dan heel Europa), rivieren (snelstromend) en ravijnen.

Vruchtbare grond

Vanwege het klimaat zijn er ontzettend veel rijstvelden (sawa’s) te vinden op dit eiland. Deze sawa’s zijn voornamelijk te vinden in centraal Bali door de vruchtbare grond die daar te vinden is. Op deze vruchtbare grond word niet alleen rijst verbouwd maar ook bijvoorbeeld cacao, koffie en druiven.

De stranden van Bali

Zoals te verwachten op een tropisch eiland zijn er op Bali schitterende stranden te vinden. In het zuiden liggen parelwitte zandstranden. De andere stranden bestaan voornamelijk uit grijs en zwart vulkaanzand, zoals bijvoorbeeld het strand Lovina Beach.