Denpasar

(Kaart)

Denpasar (ca. 800.000 inw.) is de grootste stad van Bali en tevens de hoofdstad. Denpasar kan druk en hectisch overkomen, maar de meeste mensen zijn hier snel aan gewent. Denpasar heeft een rijke geschiedenis waar Nederland ook een grote rol in speelt. In 1906 hebben de Nederlanders Denpasar veroverd. Het beeld Taman Puputan herinnerd aan deze periode waarbij de lokale bevolking massaal zelfmoord pleegde om niet in de handen te vallen van de bezetters. Door de rijke geschiedenis van Denpasar zijn er ontzettend veel culturele, historische en religieuze bezienswaardigheden als paleizen, tempels en musea. Naast de bezienswaardigheden is Denpasar zeer geschikt om een dagje te gaan shoppen in één van de vele winkelcentra.

  • De tempel Pura Tanah Lot op een zonnige dag
  • Het Bajra Sandhi Monument in Denpasar Bali. Met een gracht eromheen
  • Het Lapangan Puputan Margarana monument in Denpasar
  • Een demonstratie van traditionele Balinese dans bij Taman Wedhi Budaya
v.l.n.r.: Pura Tanah Lot | Bajra Sandhi Monument | Lapangan Puputan Margarana | Taman Wedhi Budaya .

Bezienswaardigheden

Denpasar ligt dicht bij Kuta en Sanur,je kunt daarom bij deze plaatsen meer bezienswaardigheden vinden.

Het Lapangan Puputan Margarana monument in Denpasar

Lapangan Puputan Margarana

Locatie: 1km vanaf centrum – 10 minuten te voet | Categorie : Historie

Lapangan Puputan Margarana staat ook wel bekend als Puputan Plein / Puputan Park. Op dit mooie plein cq. park in Denpasar staat in een grote vijver het beeld Alun-Alun Puputan ter nagedachtenis aan de gebeurtenissen van 20 september 1906. Op die dag kwamen honderden Balinezen bij elkaar in witte gewaden om massaal op dit plein zelfmoord te plegen (Puputan) om zo niet gevangen te worden door de Nederlandse bezetters. Degene die geen zelfmoord pleegde werden uiteindelijk alsnog vermoord door de Nederlanders.

Het Bajra Sandhi Monument in de Denpasar in de avond

Bajra Sandhi Monument

Locatie: 5km vanaf centrum – 5 minuten rijden| Prijs : Rp 10.000 | Categorie: Cultuur en historie

Het Bajra Sandhi Monument in Denpasar staat ook wel bekend als “Het monument voor de strijd van het Balinese Volk”. Dit grote monument staat in een park en is het ter nagedachtenis aan de strijd die de Balinezen in het verleden hebben moeten voeren. In 1987 werd met de bouw van dit monument gestart en op 14 juni 2003 werd het Bajra Sandhi monument door president Sukarno geopend. In het gebouw kun je enigszins chauvinistische kunstwerken zien.

Een traditioneel Balinees beeld bij het Museum Negeri Propinsi

Museum Negeri Propinsi

Locatie: 0,5km vanaf centrum – 10 minuten te voet | Prijs : Rp 5.000 | Categorie : Cultuur en Historie

Het Negeri Propinsi Museum in Denpasar is in 1910 opgericht door de Nederlanders om het culturele erfgoed van Bali te behouden. Na een aardbeving is dit museum herbouwt in 1917. Het museum is opgedeeld in 4 gebouwen. In deze 4 gebouwen kun je van alles zien wat te maken heeft met de geschiedenis en de cultuur van Bali, zoals danskostuums, traditionele kalenders en religieuze voorwerpen.

De tuin van het Paleis van Satrie en de Koninklijke tempels

Paleis van Satria en de Koninklijke Tempels

Locatie: 1km vanaf centrum – 10 minuten te voet | Categorie : Cultuur en historie

Het Paleis van Satria en de Koninklijke tempels (Palace of Satria and the Royal Temples) in Denpasar is herbouwd in 1930. Het paleis heeft een bijzonder architectuur genaamd Pendopo. In het paleis is een verzameling te zien van dolken die werden gebruikt tijdens de Puputan in Denpasar van 1906. De tempels bij het paleis worden vaak gebruikt voor opvoeringen van traditionele dansen. Daarnaast wordt er om de 210 dagen (1 jaar volgens de Balinese kalender) een bijzondere dansceremonie gehouden.

Verschillende gebouwen op het terrein van Permecutan Palace

Pemecutan paleis

Locatie: 1,5km vanaf centrum – 20 minuten te voet | Categorie : Cultuur en historie

Het Pemecutan paleis werd gebouwd in de 16e eeuw, maar is door de Nederlanders in 1906 vernietigd, waarbij de koninklijke familie zelfmoord pleegde. Het paleis is sindsdien in de originele staat hersteld. In dit paleis kan je traditionele en culturele oude Balinese voorwerpen zien zoals traditionele muziekinstrumenten. Tegenwoordig is dit paleis deels omgebouwd tot een hotel in traditionele stijl.

Het rode hoofdgebouw op het terrein van Pura Agung Jagatnata

Pura Agung Jagatnata

Locatie: 0,5km vanaf centrum – 5 minuten te voet | Categorie : Cultuur

De Pura Agung Jagatnata tempel in het centrum van Denpasar is gebouwd in 1953. Deze tempel is gebouwd ter ere van de oppergod Sanghyang Widi Wasa. Bij deze tempel wordt 2 keer per maand, bij volle maan en nieuwe maan, een grote ceremonie opgevoerd met schaduwpoppen (Wayang Kulit). Deze ceremonies zijn ontzettend druk bezocht. De tempel zelf is schitterend gedecoreerd.

De entrée met beelden van bewakers van Pura Maospahit

Pura Maospahit

Locatie: 2km vanaf centrum – 20 minuten te voet | Categorie : Cultuur en historie

De Pura Maospahit tempel is de oudste tempel op Bali, de tempel is gebouwd in de 14e eeuw. Het is een typische tempel uit de Majapahit periode die te herkennen zijn aan de donkerrode bakstenen. In het begin van de 20e eeuw is veel van deze tempel verloren gaan door een aardbeving die Denpasar trof. Gelukkig is niet alles verloren gegaan. Zo zijn bijvoorbeeld de beelden van de wachters bij de ingang nog in perfecte staat. De tempel wordt niet drukbezocht, je hebt daarom alle tijd en ruimte om hier rustig rond te wandelen en alles te bekijken.

De tempel Pura Tanah Lot op een zonnige dag tijdens de vloed met golfen die breken op de rotsen

Pura Tanah Lot

Locatie: 20km vanaf centrum – 30 minuten rijden | Categorie : Cultuur en historie

Pura Tanah Lot is een tempel in de zee bij Tabanan, waarvan de naam letterlijk “land in zee” betekend. Deze tempel is alleen tijdens eb bereikbaar. Het ontstaan van deze tempel schijnt te zijn gebeurt nadat een priester, genaamd Nirartha, in de 15e eeuw besloot uit te rusten op deze rots. Nadat de priester uitgerust was zei hij tegen de bevolking dat hij op de rots spirituele activiteit voelde en dat er een tempel moest komen om de Balinese zeegoden te eren. Men geloofd dat de vele giftige zeeslangen, die op dit eiland wonen, de tempel beveiligen tegen slechte geesten en inbrekers. In 1980 is deze tempel gerenoveerd door de Indonesische overheid. Het meest ideale moment om deze tempel te bezoeken is aan het einde van de middag vanwege het getij en uiteraard vanwege de zonsondergang, dat een schitterend uitzicht creëert.

Een traditionele Balinese dansvoorstelling bij Taman Wedhi Budaya in Denpasar

Taman Wedhi Budaya Cultural Centre

Locatie: 2km vanaf centrum – 20 minuten te voet | Prijs : Rp 3.000 | Categorie : Cultuur en historie

Het Taman Wedhi Budaya Cultural Centre staat ook wel bekend als het Bali Art Centre. Het museum is gebouwd in 1973. In het museum zijn traditionele Balinese schilderwerken en sculpturen te zien. Naast de collectie die de geschiedenis van de Balinese kunst laat zien, beschikt het museum ook over een amfitheater. In dit amfitheater zijn met regelmaat muziek en dansvoorstellingen te zien. Voor het bijwonen van deze voorstellingen adviseren wij je om vooraf kaarten te reserveren aangezien deze druk bezocht worden, met name in de maanden juni en juli.

Activiteiten

Er zijn niet heel veel activiteiten te ondernemen in Denpasar behalve het bezoeken van bezienswaardigheden of winkelen in bijvoorbeeld het Matahari Duta Plaza, Ramayana, de lokale marktjes of in één van de vele goudwinkeltjes in Denpasar. Wat echter wel aan te raden is, is het volgen van een kookcursus.

Kookcursus
Bij de kookcursussen die worden aangeboden in Denpasar en de regio leer je in een dagdeel of meerdere dagen de fijne kneepjes van de Balinese of Indonesische keuken. De chefs die deze cursussen geven zijn vaak zeer bekwaam en zullen je stap voor stap alles leren. Van het goed inkopen op de lokale markt in Denpasar tot het voorbereiden en het genieten van je zelfgemaakte gerechten. Meestal hebben deze scholen in Denpasar verschillende agenda’s voor verschillende dagen, zodat het mogelijk is om enkele dagen achter elkaar cursussen te volgen bij dezelfde school zonder in herhaling te vallen.

Uitgaan

Cultuur
Bali kent een ontzettend rijke cultuur en Denpasar is daar geen uitzondering op. Door heel Denpasar heen worden op verschillende locaties, dagen en tijdstippen culturele shows georganiseerd. Deze shows kunnen bestaan uit traditionele muziek, dans en theater voorstellingen. Bij een bezoek aan Denpasar is het dan ook aan te raden om bij toeristenburo’s na te vragen waar en wanneer deze shows worden opgevoerd.

Dineren
In Denpasar zijn alle soorten restaurants te vinden inclusief de traditionele Indonesische keuken. Restaurants zijn vaak gespecialiseerd in een bepaald deel van de Indonesische keuken. Het is daarom aan te raden om verschillende restaurants te bezoeken tijdens je verblijf, zodat je de vele verschillende smaken van de Indonesische keuken kunt uitproberen. Ook de stands op markten en in winkelcentra in Denpasar zijn de moeite waard. Bij deze stands is het mogelijk om voor relatief weinig geld goed te eten, pas wel op dat niet alle kraampjes in Denpasar even goed letten op de hygiëne.

Bars en Nachtleven
Denpasar kent een bruisend nachtleven, maar is niet zo toeristisch als bijvoorbeeld Kuta of Legian. De nachtmarkt Pasar Malam Kereneng is een aanrader. Het is hier mogelijk om tot in de kleine uurtjes rond te wandelen, souveniers te kopen en te genieten van de vele eet en drinkkraampjes die daar te vinden zin. Aangezien Indonesië bekend staat als een grote koffieproducent zijn er verschillende koffie bars te vinden in Denpasar. Bij deze bars is mogelijk om verschillende koffiesoorten te bestellen van zeer hoge kwaliteit. Dit is dan ook een must voor de koffieliefhebbers die Denpasar bezoeken.

Bereikbaarheid

Denpasar is vanuit bijna alle plaatsen op Bali goed te bereiken. De meeste mensen zullen Bali binnenkomen per vliegtuig. Bijna dagelijks vertrekken er vanuit Nederland en Duitsland vluchten naar Denpasar(met tussenstops). Een taxirit vanuit het vliegveld naar Denpasar is ongeveer 15km en de rit zal ongeveer 20 – 30 minuten duren. De kosten van deze rit, afhankelijk van waar je moet zijn in Denpasar, zal ca. Rp 75.000 – Rp 100.000 zijn.

Verblijf

Zoals te verwachten in een grote stad als Denpasar zijn alle soorten accommodaties voor handen. Van low-budget verblijven tot luxe hotels en resorts.

Low-budget
Deze accommodaties in Denpasar zijn voornamelijk gericht op lokale bevolking en backpackers. De kamers voorzien de gasten enkel in de primaire levensbehoeftes en zijn vaak niet voorzien van airconditioning etc. De prijzen van deze low-budget verblijven in Denpasar beginnen bij ongeveer Rp 60.000 per nacht.

Middenklasse
De middenklasse hotels in Denpasar zijn voorzien van alle gemakken en beschikken over bijvoorbeeld airconditioning, koelkast op de kamer en draadloos internet. Deze hotels zijn meestal ook strategisch beter gelegen, zodat het bezoeken van bezienswaardigheden in Denpasar makkelijker gemaakt word. De prijzen van deze accommodaties in Denpasar beginnen bij ca. Rp 200.000 per nacht.

Luxe
De luxe hotels en resorts in Denpasar zijn voornamelijk gericht op zakelijke bezoekers. Deze hotels zijn van alle gemakken voorzien. Deze hotels liggen op A-locaties zodat ze vanuit de heel Denpasar makkelijk bereikbaar zijn. De prijs van een kamer in deze hotels begint bij ongeveer Rp 700.000 per nacht.