Santa Cruz

(Kaart)

Santa Cruz (12.000 inw) is een groot dorp in het midden van Aruba en was de oudste Spaanse nederzetting van het eiland. Santa Cruz zelf is niet toeristisch, er is maar één groot vakantiepark. Echter bij Santa Cruz liggen de belangrijkste bezienswaardigheden van het eiland zoals het Arikok National Park. Dit nationaal park heeft diverse grotten, stranden, heuvels en een natuurbad die je allemaal te voet, te paard of met een 4x4 kunt bezoeken. Daarnaast is in Santa Cruz veel voor kinderen te beleven. Er is een waterpark, ezel opvangtehuis en een struisvogelboerderij. Ondanks dat Santa Cruz niet toeristisch is, is het een ideale vertrekplaats voor de vele bezienswaardigheden die Aruba heeft te bieden.

  • Uitzicht over de Arikok National Park met diverse cactussen en struiken. Op de achtergrond een aantal heuvels
  • Op de voorgrond het natuurzwembad de Natural Pool en op de achtergrond de Caribische zee
  • Een kleine natuurbrug over de Caribische zee
  • De rotskustlijn van Boca Prins met een wilde zee
v.l.n.r.: Arikok National Park | Natural Pool - Arikok National Park | Baby Natural Bridge | Boca Prins .

Bezienswaardigheden

Uitzicht op de Hooiberg

Hooiberg

Locatie: 2km vanaf Santa Cruz | Categorie: Natuur

De Hooiberg is een 165 meter hoge heuvel vlakbij Santa Cruz die je vanuit heel Aruba kunt zien liggen. De Hooiberg bestaat voor het grootste deel uit een zwart granietachtige gesteente met kalkaders, genaamd hooiberggiet. Behalve op Aruba vind je deze gesteente enkel op IJsland. Je kunt de 592 steile treden van de Hooiberg beklimmen naar de top. Op de top heb je een uitzicht over heel Aruba, op een heldere dag kun je Venezuela zien liggen. Onderweg naar de top zijn geen faciliteiten, neem daarom voldoende water mee.

Twee geiten staan tussen de struiken in het Arikok National Park

Arikok National Park

Locatie: 4km vanaf Santa Cruz | Prijs: $10,- | Categorie: Natuur

Het Arikok National Park heeft een grootte van 34 km2 en beslaat 18% van Aruba. In het nationaal park kun je genieten van de prachtige landschappen van Aruba met ruige heuvels van vulkanisch gestolde lava, kwarts- en kalksteen rotsen. De twee grootste heuvels van Aruba bevinden zich in het Arikok National Park. In het park leven vooral veel reptielen en vogel soorten, waaronder de unieke Arubaanse ratelslang, de kododo blauw, de holenuil en de Arubaanse parkiet. In het Arikok National park zijn veel andere bezienswaardigheden te vinden zoals een natuurbad, grotten met tekeningen van de Arawak indianen en stranden. Het nationaal park is dagelijks geopend van 08.00 tot 17.00, de entreeprijs is $10,- p.p., kinderen hebben gratis toegang.

Een natuurzwembad afgescheiden van en gevoed door de caribische zee

Natural Pool

Locatie: Arikok National Park, 4km vanaf parkcentrum | Categorie: Natuur

De Natural Pool is een natuurbad aan de wilde noordoost kust van Aruba. Het natuurbad is in de loop der tijd natuurlijk gevormd en wordt nog steeds gevoed door vers zeewater. Vanaf de rotsen kun je zo in het bad springen, maar je kunt ook gebruik maken van een natuurlijke trap. Vanuit de Natural Pool heb je een prachtig uitzicht op de wilde zee en in het natuurbad kun je ook snorkelen. De weg naar de Natural Pool is moeilijk begaanbaar; enkel te voet, te paard of met een 4x4 terreinwagen.

Binnen in de grot Fontein Cave

Fontein Cave

Locatie: Arikok National Park, 3km vanaf parkcentrum | Categorie: Cultuur

De Fontein Cave is de populairste grot van Aruba. De muren en het plafond van de grot zijn beschilderd door de Arawak indianen. De Fontein Cave is 4 meter hoog en 50 meter diep en staat vol met stalagmieten en stalactieten. In de nabij gelegen plantage Fontein vind je een zoetwaterbron en kun je je voeten laten behandelen door kleine visjes (Garra Rufa).

Binnen in de grot van de Guadirikiri Cave met in het midden een gat

Guadirikiri Cave

Locatie: Arikok National Park, 4km vanaf parkcentrum | Categorie: Cultuur

De Guadirikiri Cave is de beroemdste grot van Aruba vanwege het zonlicht dat door het plafond op de muren schijnt. Dit licht geeft bijzondere effecten in de grot en op foto’s. De Guardiriki Cave is ca. 100m lang, in het donkere deel nestelen honderden ongevaarlijke vleermuizen.

Diverse paardrijders die vanuit Rancho Daimari doen paardrijden

Rancho Daimari

Locatie: Arikok National Park, 6km vanaf park centrum | Prijs $65,- | Categorie: Paardrijden

Aan het strand Daimari Beach, in het noordelijke punt van het Arikok National Park, ligt Rancho Daimari. Bij Rancho Daimari kun je te paard het Arikok National Park en de Natural Pool ontdekken of een rit langs de kust naar Andicuri Beach en de Natural Bridge maken. De prijzen beginnen bij $65,- per persoon, afhankelijk van de gekozen toer.

Het strand van Boca Prins Beach tussen de rotskust van Arub

Boca Prins Beach

Locatie: Arikok National Park, 3km vanaf parkcentrum | Categorie: Strand

Boca Prins Beach ligt aan de wilde noordoost kust van Aruba en staat bekent om de witte zandduinen. Het strand ligt tussen de heuvels in, wat het een mooi uitzicht geeft. De zee van Boca Prins Beach is, vanwege sterke stromingen en drijfzand, niet geschikt om in te zwemmen of te surfen. Vanwege de sterke wind is het strand mug vrij, door de goede beschutting kun je hier goed picknicken.

Het strand van Dos Playa Beach

Dos Playa Beach

Locatie: Arikok National Park, 4km vanaf parkcentrum | Categorie: Strand

Ten noordwesten van Boca Prins Beach ligt Dos Playa Beach. Ook dit strand is een ideale picknick plek en je hebt ook hier een prachtig uitzicht. De zee van Dos Playa Beach is vanwege de sterke stromingen niet geschikt om in te zwemmen, maar wel geschikt voor kite-, wind- of golfsurfers.

Spelende kinderen in het Aquaventure Waterpark in Santa Cruz

Aquaventure Waterpark

Locatie: Aruba Vacation Park, 1,5 km vanaf Santa Cruz | Prijs: $25,- | Categorie: Waterpark

In het Aruba Vacation Park ligt het Aquaventure Waterpark. Dit zwemparadijs heeft 5 glijbanen, wildwaterrivier, een kinderbad van 1.500m2 en een grote lagune van 1000m2. Het Aquaventure Waterpark ligt aan de voet van de Hooiberg nabij Santa Cruz, de ingang ligt aan de trap van de Hooiberg. De entree voor het Aquaventure Waterpark is $25,- voor 1 volwassenen en 1 kind.

Twee ezels grazen in het Aruban Donkey Sanctuary

Aruban Donkey Sanctuary

Locatie: 4 km vanaf Santa Cruz (route 6) | Categorie: Dierenopvang

Ezels waren 500 jaar lang het belangrijkste transportmiddel in Aruba. Met de komst van de auto werden de ezels in het wild vrij gelaten. Aruban Donkey Sanctuary is een opvang voor deze wilde ezels. Op dit moment zijn er 90 ezels in Aruban Donkey Sanctuary. Als je in de ochtend komt, kun je meehelpen de ezels te voeren en verzorgen. De toegang is gratis.

Een struisvogel staat in het Aruba Ostrich Farm

Aruba Ostrich Farm

Locatie: 4,5 km vanaf Santa Cruz | Categorie: Kinderen

Op de weg van Santa Cruz naar de Natural Bridge en Andicuri Beach ligt de struisvogelboerderij Aruba Ostrich Farm. Hier worden ca. 80 struisvogels en emoes gehouden. Ieder half uur wordt er een rondleiding gegeven over de Aruba Ostrich Farm, je loopt tussen de struisvogels en je kunt ze zelf ook eten geven. Deze rondleiding is zowel informatief als interactief en kost $12,- voor volwassenen en $6,- voor kinderen. Op het Aruba Ostrich Farm is ook een bar/restaurant, kinderspeeltuin en boetiek aanwezig.

De ruines van de Bushiribana Gold Mill in Santa Cruz

Bushiribana Gold Mill Ruins

Locatie: 5,5 km vanaf Santa Cruz | Categorie: Historie

Op de plek die de Arawak Indianen heilig beschouwde, liggen de Bushiribana Gold Mill Ruins. De ruïnes zijn de overblijfselen van een goudsmelterij gebouwd in 1825. In 1824 werd er goud gevonden in de omgeving van Santa Cruz en de Burshiribana goudmijn gebouwd. Tot ver in de 19e eeuw waren de goudmijn en goudsmelterij actief. Je vind de Bishiribana Gold Mill Ruins op de weg naar de Natural Bridge, voorbij de Aruba Ostrich Farm.

De inmiddels ingestorte Natural Bridge nabij Santa Cruz

Natural Bridge

Locatie: 6km vanaf Santa Cruz | Categorie: Natuur

Tot 2 september 2005 had Aruba de grootste natuurbrug van het Caribisch gebied, de Natural Bridge. De uit kalksteen gevormde brug lag op 7 meter hoogte en was 30 meter lang. In de nacht van 2 september 2005 is de Natural Bridge ingestort. Toch is het nog steeds de moeite waard om de restanten van de Natural Bridge te bezoeken. Vlakbij ligt de nog intacte kleinere Baby Natural Bridge, die een van de acht overgebleven natuurbruggen van Aruba is.

Mensen in het water met hoge golven aan Andicuri Beach

Andicuri Beach

Locatie: 6,5km vanaf Santa Cruz | Categorie: Strand

Vlakbij de Natural Bridge ligt Andicuri Beach. Dit strand met wit poederzand is een ideale plek om even uit te waaien of te picknicken. Vanwege de sterke stroming is de zee van Andicuri Beach ongeschikt om in te zwemmen. Je kunt op Andicuri Beach wel goed wind-, kite- of golfsurfen.

Een groep gestapelde grote natuur keien genaamd Ayo Rock Formations

Ayo Rock Formations

Locatie: 3km vanaf Santa Cruz | Categorie: Natuur

De Ayo Rock Formations zijn de grootste rotsformaties van Aruba. Gigantische keien zijn op een bijzondere manier door de natuur op elkaar gestapeld. Onderaan de keien zijn door de Arawak Indianen petrogliefen in de rotsen gekerfd, voor hen waren de Ayo Rock Formations heilige grond. Rondom en over de rotsformaties zijn looppaden aangelegd.

Een groep gestapelde natuur keien met een trap omhoog, genaamd Casibari Rock Formations

Casibari Rock Formations

Locatie: 3,5km vanaf Santa Cruz | Categorie: Natuur

De Casibari Rock Formations zijn de populairste rotsformaties van Aruba. De rotsformaties zijn makkelijk te beklimmen via de aangelegde paden en trappen. Rondom de Casibari Rock Formations is een park aangelegd. De Casibari Rock Formations zijn te bereiken via route 4 richting Paradera.

Bovenaanzicht van het Mangel Halto strand bij het dorpje Pos Chikity

Mangel Halto

Locatie: 6km vanaf Santa Cruz | Categorie: Strand

In het plaatsje Pos Chikitu, ten zuiden van Santa Cruz en precies tussen Oranjestad en San Nicolas in, ligt het Mangel Halto strand. Dit strand is ideaal om te zwemmen of snorkelen of lekker te zonnen. Het strand staat bekend om de mangrovebomen (Mango Halto betekent hoge mangroven). De zee wordt afgeschermd door een natuurlijk rif. Buiten het rif gaat de zee tot een diepte van 110m. wat het een goede duik locatie maakt.

Activiteiten

Dansen
In Santa Cruz, aan route 4, ligt het Centro San Martin. Hier wordt door ArubaSalsa diverse latin american danslessen gegeven, zoals Salsa, Merengue en Bachata.

Paardrijden
Vanuit Santa Cruz kun je via Rancho Daimari een toer houden over de noordzijde van Aruba. Je kunt per paard langs de noordkust rijden of het Arikok National Park ontdekken.

Wandelen
Vanuit Santa Cruz kun je naar het Arikok National Park gaan. In dit park kun je heel goed wandelen. Je kunt naar bezienswaardigheden lopen zoals de grotten of de natural pool. Ook kun je de 2 hoogste heuvels van Aruba beklimmen, Sero Jamanota (188m.) en Sero Arikok (185m.). Vanuit deze plekken heb je een prachtig uitzicht over het Arikok National Park en Santa Cruz.

Winkelen
In Santa Cruz heb je geen grote winkelcentrums, maar aan route 4 en 7 liggen diverse winkels vooral gericht op de lokale bevolking.

Uitgaan
In Santa Cruz kun je maar beperkt uitgaan. Er zijn een aantal restaurants en bars aanwezig. ArubaSalsa organiseert geregeld vrije dansavonden.

Verblijf

Omdat Santa Cruz zelf geen toeristische plaats is, zijn er niet veel plekken om te overnachten. Aan de voet van de Hooiberg ligt het Aruba Vacation Park, dit is de enige luxere verblijfsplaats van Santa Cruz.

Bereikbaarheid

Auto
Santa Cruz is bereikbaar via 2 hoofdwegen. Vanuit Oranjestad gaat route 7 rechtstreeks naar Santa Cruz en loopt door tot aan het Arikok National Park. Route 4 loopt vanaf Santa Cruz, via Paradera naar Eagle Beach.

Bus
Er zijn drie buslijnen die Santa Cruz verbinden met Oranjestad en San Nicolas. Lijn 3 en lijn 3A en lijn 2A. Lijn 5 en Lijn 6 zijn twee buslijnen die stoppen in allerlei dorpjes rondom Santa Cruz en Oranjestad. Een buskaartje kost 4 florijn of $2,30.