San Nicolas

(Kaart)

San Nicolas (18.000 inw) is een arbeidersstad in het zuidoosten van Aruba, het is de tweede stad van het eiland. Tot 2012 was in San Nicolas een grote olieraffinaderij in bedrijf. Omdat de olieraffinaderij ook veel buitenlandse werknemers in dienst had, is San Nicolas de enige plaats in Aruba waar prostitutie legaal is. Ondanks dat San Nicolas geen toeristische stad is, is er in de omgeving van alles te zien. Eén van Aruba’s mooiste en bekendste stranden, Baby Beach ligt bij San Nicolas. Ook voor windsurfers en kitesurfers zijn er diverse stranden waar zij terecht kunnen en de twee mooiste duiklocaties van Aruba liggen bij San Nicolas. Maar de populairste locatie in San Nicolas is toch wel Charlie’s Bar en iedere donderdagavond het Carubbian Festival in het centrum van San Nicolas.

  • Uitzicht op de laguna van Baby Beach San Nicolas
  • De pier op Rodgers Beach met uitzicht op de zee en de olieraffinaderij op de achtergrond
  • Twee surfers op de zee bij boca grandi
  • Vooraanzicht van Charlie's bar in San nicolas
v.l.n.r.: Baby Beach | Rodgers Beach | Surfers Boca Grandi | Charlie's Bar .

Bezienswaardigheden

Binnen in Charlie's Bar met vele foto's en gedenkingen achter de bar

Charlie’s Bar

Locatie: centrum San Nicolas (B v/d Veen Zeppenfeldstraat 56) | Categorie: Bar

Charlie’s Bar is de meest bekende bar van Aruba. In 1941 werd de bar door het Nederlands koppel Charlie en Marie Brouns opgericht, dicht bij de olie raffinaderij van San Nicolas. Inmiddels wordt de bar gerund door de derde generatie Brouns en staat in de top 10 beste bars van het Caribisch gebied. Het interieur is gevuld met internationale souvenirs en gedecoreerde bar. Charlie’s Bar is een must-see bij je bezoek aan San Nicolas.

Bovenaanzicht van Baby Beach in San Nicolas

Baby Beach

Locatie: 5km vanaf San Nicolas (Seroe Colorado) – 10 minuten rijden | Categorie: Strand

Baby Beach is één van de populairste stranden van Aruba waar geen hotels omheen liggen. Het strand is ideaal voor gezinnen met kinderen. Door een natuurlijk rif is de baai van Baby Beach een lagune geworden. Het water is zeer ondiep en er zijn geen stromingen. Op Baby Beach zijn verschillende faciliteiten aanwezig, zoals ligstoelen, bars en snorkeluitrusting . Bij het rif is een snorkelgebied aangegeven waar je prachtige tropische vissen kunt zien. Let op: achter het rif zijn er sterke stromingen.

Het monument Anchor in Memory to All Seamen met op de achtergrond de Caribische zee

Anchor in Memory to All Seamen

Locatie: 4 km vanaf San Nicolas (ingang Seroe Colorado) – 8 minuten rijden | Categorie: Monument

Op de weg naar Baby Beach kom je langs een groot anker, Anchor in Memory to All Seamen. Het 5 meter hoge anker komt, naar zeggen, van een olietanker. Het anker werd gevonden en geborgen. In 1985 werd het anker, op aandragen van de eigenaar van Charlie’s Bar (Charlie Brouns, Jr.), als monument geplaatst en opgedragen aan alle zeelui (“All Seamen”). Na de dood van Charlie Brouns Jr. in 2004, werd het anker opgeknapt en opnieuw opgedragen aan alle zeelui met in herinnering Charlie Brouns, Jr.

Uitzicht op Rodgers Beach en de Caribische zee

Rodgers Beach

Locatie: 5km vanaf San Nicolas (Seroe Colorado) – 10 minuten rijden | Catergorie: Strand

Aan de overkant van Baby Beach ligt Rodgers Beach. Dit strand is een stuk rustiger dan Baby Beach en wordt in het weekend ook vaak bezocht door de lokale bevolking. Rodgers Beach heeft een wit zandstrand, verschillende faciliteiten en een duikcentrum. Het water is hier rustig, waardoor je er goed kunt zwemmen.

Twee verpleegsterhaaien op de bodem van de zee bij Cabez Reef

Cabez Reef

Locatie: Zuidoostelijk punt Aruba | Categorie: Duiken

Cabaz Reef is samen met Serito Pinnacle een van de mooiste duiklocaties van Aruba. De ingang van de duiklocatie bevindt zich op het meest zuidoostelijke punt van Aruba, ongeveer in 1km ten oosten van Baby Beach. Op dit punt kun je vanaf de 4,5m hoge rotsen in het water springen. Let op: De rotsen zijn zeer glad en de zee is wild met sterke stromingen. Cabez Reef is enkel voor de zeer ervaren en sterke duiker. Het rif is nog onaangetast en zeer mooi en ligt op circa 20-25m diepte. Cabez Reef staat ook bekent om de Shark Cave (haaien grot), waar verpleegsterhaaien vaak gezien kunnen worden. Daarnaast kun je adelaarsroggen en manta’s zien.

Een vis zwemmend bij de Serito Pinnacle rif

Serito Pinnacle

Locatie: 1km buiten de noordoost kust van Aruba | Categorie: Duiken

Serito Pinnacle is een unieke duiklocatie van Aruba. Slechts 4x per jaar gaat er een charter naar deze locatie. Het rif is nog helemaal onaangetast en ziet er prachtig uit. Vanwege de sterke stromingen is Serito Pinnacle alleen geschikt voor de ervaren duiker. De maximale diepte is 18m.

Kitesurfers op de zee buiten Bachelor's Beach

Bachelor’s Beach

Locatie: 4km vanaf San Nicolas – 10 minuten rijden | Categorie: Strand

Bachelor’s Beach (ook wel Boca Tabla genoemd) is een klein strand aan de oostkust van Aruba. Er komen hier weinig mensen, waardoor je hier goed tot rust kan komen. Vanwege de sterke wind is Bachelor’s Beach niet echt geschikt om te zwemmen. Je kunt wel op het water goed wind- of kitesurfen, ook snorkelen kan goed. Er zijn op Bachelor’s Beach geen faciliteiten aanwezig.

De kust van Boca Grandi, met hoge golven door de sterke passaatwind

Boca Grandi

Locatie: 4km vanaf San Nicolas – 10 minuten rijden | Categorie: Strand

Boca Grandi ligt aan de oostkust van Aruba, 400m ten noorden van Bachelor’s Beach. Op Boca Grandi is er een sterke wind, wat dit strand ideaal maakt voor wind- en kitesurfers. Naast de sterke wind is er ook een sterke stroming, waardoor zwemmen en snorkelen niet geadviseerd is.

Bord van het Aruba Golf Club

Aruba Golf Club

Locatie: 4,5km vanaf San Nicolas – 10 minuten rijden | Prijs: $25,- | Categorie: Golf

Net buiten San Nicolas ligt een 9 holes golfbaan, Aruba Golf Club. Aruba Golf Club is de oudste golfbaan van Aruba en is een stuk goedkoper als Links at Divi bij Druif Beach en Tierra del Sol bij Palm Beach. De golfbaan is geopend op dinsdag tot en met zondag van 07.30 tot 15.00. De fees zijn $25,- doordeweeks en $35,- in het weekend.

Strand van Grapefield Beach met de rotskust op de achtergrond

Grapefield Beach

Locatie: 6km vanaf San Nicolas – 12 minuten rijden | Categorie: Strand & Natuur

Tegenover de Aruba Golf Club ligt Grapefield Beach. Net als Boca Grandi is Grapefield Beach niet echt geschikt voor zwemmers, maar vooral wind- en kitesurfers. Achter het strand ligt Grapefield cliffs. Deze rotsen zijn ideaal voor klimmers.

Het mariabeeld en beeld van biddende vrouw bij de ingang van Lourdes Grotto San Nicolas

Lourdes Grotto

Locatie: 2km vanaf San Nicolas (Seroe Preto) – 4 minuten rijden | Categorie: Religie

In Seroe Preto (Zwarte Heuvel) bevindt zich de Lourdes Grotto, een katholiek heiligdom en vernoemd naar de Lourdes grot in Frankrijk. In 1958 werd het standbeeld van de Maagd Maria in de grot geplaatst. Elk jaar is er op 11 februari een bedevaart die vertrekt vanaf de Sint-Theresitakerk in San Nicolas en eindigt bij de Lourdes Grotto, waar een mis wordt gehouden. Met Kerstmis is Seroe Preto helemaal versiert met kerstlichtjes.

Activiteiten

Carubbian Festival
Elke donderdagavond is het carnaval in San Nicolas met de Carubbian Festival. Met optredens, marktkraampjes, dans en muziek is het iedere week feest. Ook vind je overal eetkraampjes met lokale gerechten. Het Carubbian Festival wordt gehouden in het centrum van San Nicolas

Strandwandeling

Ondanks dat een aantal stranden niet geschikt zijn om te zwemmen, kun je langs de oostkust mooie strandwandelingen houden. Je loopt afwisselend over stranden en langs rotsformaties.

Uitgaan
San Nicolas is niet toeristisch waardoor er maar enkele restaurants en bars te vinden zijn. Vooral in het gebied rond Charlie’s bar, vlakbij het centraal busstation, zijn meerdere bars en restaurants te vinden. De prijzen liggen doorgaans lager dan in het westen van Aruba.

Verblijf

Er zijn bijna geen hotels in San Nicolas. In het centrum vind je het Astoria Hotel. De kwaliteit is echter niet te vergelijken met het veel luxere Oranjestad en Palm beach.

Bereikbaarheid

Auto
Vanaf Oranjestad is er één hoofdweg naar San Nicolas, route 1. Deze weg loopt langs het vliegveld en de zuidkust helemaal door tot in het centrum van San Nicolas.

Bus
Er gaan een heel aantal buslijnen van Oranjestad naar San Nicolas. Lijn 1 rijd rechtstreeks via Route 1.
De volgende lijnen rijden ook naar San Nicolas: Lijn 2, Lijn 2A (via Santa Cruz), Lijn 3 en Lijn 3A (Via Santa Cruz). Een buskaartje kost 4 florijn of $2,30.