Eten & drinken in Aruba

Eten

De Arubaanse keuken is een Creoolse keuken met een mix van verschillende invloeden, vooral uit Nederland, Spanje en latijns-Amerika. Vanwege de massale komst van Amerikaanse toeristen, zie je dat de Arubaanse keuken steeds meer Amerikaanse gerechten bevat en in Aruba zelf komen er steeds meer fastfoodketens. Vanwege het droge klimaat in Aruba kent de echte Arubaanse keuken weinig verschillende groente en fruit. In Aruba groeien enkel kalula (een wilde spinaziesoort) , de Arubaanse komkommer, kokosnoten, lemon en zuurzak(grote vrucht met een melkachtige sap). De overige groente en fruit worden vanuit Venezuela geïmporteerd.
Het meest gegeten vlees in Aruba is kip, geit en leguaan. Deze vleessoorten worden vaak bereid in een stoofpot (stoba). Uiteraard kent de Arubaanse keuken vele visgerechten met o.a. mahi-mahi, snapper tonijn en schelpdieren. Typische Arubaanse gerechten zijn:


  • Keshi Yena: Een uitgeholde Edammer of Goudse kaas gevuld met kip of vis in combinatie met een marinade van olijf, tomaat en rozijn.
  • Funchi: Een maïsmeelkoek die vaak geserveerd wordt met een stoofpot.
  • Pan Bati: een brood van maïsmeel dat wordt gebakken of gefrituurd, het heeft veel weg van een dikke pannenkoek.

  • Een fles en glas lokaal arubaans Balashi bier
  • Een bord met het lokaal arubaans gerecht Keshi Yena
  • Een bord met het lokaal arubaans gerecht Funchi
  • Het lokale vrucht zuurzak
v.l.n.r.: Balashi bier | Keshi Yena | Funchi | Zuurzak .

Drinken

Het kraanwater op Aruba is goed drinkbaar, het wordt gewonnen uit zeewater die door de waterzuiveringsinstallatie wordt ontzilt. Daarnaast kun je in elke supermarkt bronwater kopen. Aruba staat vooral bekend vanwege de vele soorten cocktails die je in iedere bar kunt krijgen. Aruba heeft één eigen biermerk en tevens de nationale drank, Balashi bier. In dezelfde fabriek wordt ook Grolsch bier (onder licentie) gebrouwen. Daarnaast heeft Aruba ook een eigen rum, de Arubaanse Rum.